ANGREP I APRIL: En selvmordsbomber drepte 38 personer i Jalalabad. Angrepet beskrives nå som det første store IS-angrepet i Afghanistan. Foto:,AP

IS skyver Taliban ut av områder i Afghanistan

Den afghanske opprørsgruppen Taliban har fått konkurranse fra IS i hjemlandet. Nå har ekstremistene angivelig tatt betydelig territorium i Afghanistan.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Under IS-flagg gikk ekstremistiske krigere til angrep på Taliban i begynnelsen av juni.

Den afghanske regjeringshæren skal ha valgt å la de to istamistgruppene kjempe seg imellom - uten å blande seg inn.

Vitner som flyktet kampene i Nangarhar-provinsen sier til Reuters at hundrevis av opprørere, mange av dem desillusjonerte Taliban-krigere, har sverget troskap til IS i det borgerkrigsherjede afghanske regionen.

Les også:Slik er de brutale avstraffelsene

– Kom inn på hvite pick-up-biler

IS’ svarte flagg er heist opp flere steder, utenlandske krigere taler i moskeer og det er satt fyr på opiumåkrer – som Taliban bruker til å finansiere sin opprørskamp mot regjeringshæren.

– IS-lojalister kom inn på hvite pickup-biler lastet med store maskingevær og kjempet mot Taliban. Taliban måtte gi opp, og de flyktet, sier Haji Abdul Jan, en stammeleder fra Achin-distriktet til nyhetsbyrået.

Se oversikten:Her har IS kontroll

Abdul Jan sier ifølge Reuters at flere av innbyggerne ønsket de nyankomne krigerne velkomne.

– I motsetning til Taliban har ikke IS tvunget innbyggerne til å gi dem mat og husrom. I stedet har de mye penger i lommene sine, som de bruker til å lokke unge innbyggere til å bli med dem, sier han.

Trøndersk IS-kriger:«Kosa mæ te tider sjø»

IS-støttespillere har vist seg å være hensynsløse, og skal ha halshugget flere Taliban-kommandanter, og innført et strengere regime sammenlignet med ekstremistene i Taliban.

IS kontrollerer nå over halvparten av de befolkede områdene Syria etter sine erobringer de siste dagene. Store deler av Irak og Syria består av ubebodd ørken, derfor er de IS-kontrollerte områdene større enn de kan se ut som ved første øyekast. Foto: Grafikk:TOM BYERMOEN,

– Står nære IS

IS-opprørerne i Nangarhar beskrives som organiserte og velstående, og deres fulle kontoer er så langt det klareste tegnet på at IS-sympatisører utgjør en trussel mot landet.

Direktør ved institutt for fredsforskning (Prio) Kristian Berg Harpviken mener IS' nærvær i Afghanistan er urovekkende, men han tror ikke ekstremistene tilhører den harde IS-kjernen fra Irak og Syria.

OSLO 20100709. Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, PRIO) Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Foto:Gorm Kallestad,

– Når det gjelder nærværet i Nangarhar-området har det en spesiell historie. I disse områdene er det mange som står tett på IS rent ideologisk og religiøst. Her er det flere salafister, med en bokstavelig tolkning av islam, sier Harpviken til VG.

Han mener i tillegg at grobunnen for ekstremistenes utvikling andre steder i Afghanistan er mer marginal enn hva det blir meldt om.

– Det som er opplagt er at det i områder som Helmand i sørvest og først og fremst lokale utbrytergrupper fra Taliban, som ønsker å markere seg under IS' flagg. Mens i områder som Kunduz i nordøst, så er det først og fremst radikale i Taliban og militante bevegelser fra Sentral-Asia, sier han.

Les også:Torleif var en av jentene - nå er han IS-terrorist

– Tjener på IS-trussel

Harpviken sier Afghanske styresmakter har alt å tjene på å opphause en eventuell IS-invasjon i nasjonen.

– De har gode grunner ettersom terrorgruppen utgjør en trussel i Midtøsten og globalt, og de vet dette må til å for å få oppmerksomhet i Washington og Brussel – og holde på internasjonale styrker i landet.

Han påpeker at Taliban derimot ikke er så begeistret for terrorgruppens involvering i landet, og at de for to uker siden sendte et brev til IS-leder Baghdadi hvor de ba IS legge ned sin virksomhet.

Ifølge lokale kilder har IS allerede kapret flere områder fra Taliban – minst seks av 21 Nangarhar-distrikter er erobret, skriver Reuters.

En talsmann fra det afghanske militæret sier IS har etablert tilstedeværelse i syv eller åtte distrikter, og at det foregår kamper mellom de militære rivalene i Khogyani og Pachir Agam-distriktene.

Les også: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Faretruende

Mens myndighetene kontrollerer mesteparten av Afghanistan, er hendelsene i Nangarhar truende for sikkerhetsstyrker som sliter med kontrollen over Taliban-opprøret, etter at store deler av NATO-styrkene trakk seg tilbake for seks måneder siden.

– Vi har lansert et par klargjøringsoperasjoner i noen distrikter i Nangarhar, og vi vil fortsette å gjøre det for å nekte terrorgruppen territorium, sier innenriksminister Noor ul-Haq Olomi.

Distriktssjef i Achin, Malek Islam, sier at afghanske styrker ikke konfronterer IS-opprørerne.

– IS har fremdeles ikke angrepet oss, sier han.

NATO skal imidlertid fortsette sitt nærvær i Afghanistan på ubestemt tid.

– Vi har i dag tatt en stor og viktig beslutning om at vi skal ha et fortsatt partnerskap og et langtidssamarbeid med Afghanistan når det nåværende oppdraget opphører, sier Jens Stoltenberg.

Les: Hevder IS har minelagt oldtidsruiner

TALIBANS VERK: Taliban har i mange år gjort sitt nærvær kjent i Afghanistan. Her står afghanske sikkerhesstyrker rundt et NATO-kjøretøy som er ødelagt etter sammenstøt med terrorgruppen. Foto:,AFP

Første angrep

Selvmordsangrepet i Jalalabad var det første store angrepet fra IS. IS har tatt skylden for en selvmordsbombingen i april.

Ahmad Zia Abdulzai, som er talsmann for provinslederen, sier ifølge The Guardian at selvmordsbomberen på en motorsykkel detonerte en vest med eksplosiver foran den statlige New Kabul Bank. Banken har vært et mål for angrep tidligere.

Minst 38 personer ble drept i angrepet og mer enn hundre personer ble skadet.

Uro

Afghanistans president Ashraf Ghani har også utpekt IS som bakmenn for angrepet.

– Angrepet er utilgivelig, umenneskelig og uislamsk, sier Afghanistans president Ashraf Ghani i en uttalelse.

At IS tar på seg skylden for angrepet har forårsaket uro blant afghanere. Ghani omtaler IS som en forferdelig trussel mot landet.

Analytiker i Afghanistan Analysts Network Borhan Osman som har sporet fremveksten av IS i Afghanistan, mener gruppen kan dra fordel av friksjonene innen Taliban.

– IS har ikke bygget en solid og aktuell tilstedeværelse i Afghanistan så langt, men hvis Talibans kvasi-monopol blir brutt, vil det hjelpe dem med å bygge deres nettverk og merkevare, sier Osman til The Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder