ENDEVENDER NABOLAG: Spesialtrente belgiske politifolk jakter på den etterlyste terrorist-broren i bydelen Molenbeek i Brussel. Foto: John Thys , Afp

Paris-angrepene: Dette vet vi om etterforskningen

Kan være flere terrorister på rømmen

Tre leiebiler, to hotellrom og et hus

Brukte sprøyter knyttes til terroristene

Politiet fortsetter klappjakten på den mistenkte terroristen Salah Abdeslam (26). Samtidig kommer det stadig nye opplysninger fra etterforskningen av blodbadet i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Klassifisert som farlig og kan være tungt bevæpnet», står det i den oppdaterte etterlysningen tirsdag. Det ble også gitt ut et nytt bilde av 26-åringen.

Politiet lover diskresjon dersom det er noen som vet hvor den etterlyste 26-åring befinner seg. Og hvis noen observerer ham – ikke gjør noe dumdristig, men kontakt politiet umiddelbart.

Tirsdag ble først tre personer pågrepet i byen Alsdorf i nærheten av Aachen i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået DPA. Det er ikke kjent hva slags kobling de tre har til Paris-angrepene.

NYTT BILDE: Terrormistenkte Salah Abdeslam (26) er fortsatt ikke pågrepet. Belgisk politi tror han fortsatt skjuler seg i bydelen Molenbeek i Brussel. Foto: Dsk , Afp

– Vi har mottatt meldinger som tyder på at en av rømlingene fra Paris kan befinne seg i området, sier en talsmann for politiet.

De tre skal alle være utenlandske statsborgere, ifølge tysk politi. Senere er det kommet meldinger om at ytterligere to personer er pågrepet.

Leide bil

Det var Salah Abdeslam som leide den svarte bilen, en Volkswagen Polo, som ble observert ved konsertlokalet Bataclan. Om han deltok i massakren hvor 89 mennesker ble brutalt drept, er ikke kjent.

Siste nytt om Paris-terroren: Følg VG Direkte

Lørdag morgen ble bilen kontrollert av politiet nord i Frankrike, på grensen til Belgia.

Politifolkene sjekket mennene opp mot Schengen-registeret for etterlyste personer, men da de ikke fant noe, fikk 26-åringen og de to ande mennene i bilen fikk lov til å kjøre videre.

Poloen ble senere funnet i det som omtales som «jihadist-hovedstaden i Europa», bydelen Molenbeek i Brussel. Til tross for omfattende søk og politiaksjoner mot utallige adresser, har ikke Salah Abdeslam blitt pågrepet.

Jakten på den mistenkte terroristen fortsetter i Molenbeek tirsdag.

Belgisk politi sier til VG at de tror den etterlyste 26-åringen fortsatt befinner seg i bydelen, og de føler seg sikre på at han vil bli tatt i løpet av dagen.

Les også: Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

26-åringens bror, Mohamed Abdeslam, ble pågrepet, men senere løslatt av belgisk politiet da han ikke hadde noe med blodbadet i Paris å gjøre.

– Jeg ble anklaget for terrorisme, men jeg kan ikke på noen måte kobles til det som skjedde i Paris, sa Mohamed Abdeslam etter løslatelsen.

Han vet ikke hvor broren befinner seg.

– Det er ingen som har hørt noe fra Salah, kanskje han ikke tør å kontakte myndighetene. Vi vet ikke hvor han er, og har heller ikke noe informasjon om hvor han kan være, sa Mohamed Abdeslam.

Totalt syv menn skal ha blitt pågrepet etter terrorangrepene i Paris. Fem er løslatt, ifølge belgiske myndigheter.

De to siste, Hamza Attou og Mohamed Amrisom, skal ha innrømmet å ha vært sammen med 26-åringen i Poloen. Begge er terrorsiktet, og mistenkes for å ha laget bombevestene som terroristene brukte til å sprenge seg i luften.

Begge nekter for å ha hatt noen rolle i angrepene, men hjemme hos den ene av dem skal det være funnet ammoniumnitrat, en sentral ingrediens i «Satans mor», som er kallenavnet på bombene terroristene hadde festet på seg.

Det skal også være funnet et automatvåpen som knyttes til mennene.

– SISTE FORBEREDELSER: Mursteinshuset i midten, som ligger i forstaden Bobigny, skal ha blitt leid av terroristene på tirsdag i forrige uke – tre dager før de drepte 129 mennesker i sentrum av Paris. Foto: Eliot Blondet , Afp

Flere kan være på rømmen

Poloen ble leid i Belgia, det ble også den andre bilen som knyttes til angrepet – en svart Seat. I bilen skal det ha blitt funnet tre Kalashnikov automatgevær.

Bilen skal ha blitt leid av terroristen Ibrahim Abdeslam (31), broren til den etterlyste 26-åringen, som sprengte seg selv i luften i Boulevard Voltaire.

Le Monde skriver at politiet mener Seaten ble brukt til å kjøre terroristene til gatekafeene i sentrum av Paris.

Bakgrunn: Terrorangrepet minutt for minutt

Ifølge den franske avisen undersøker etterforskerne om begge brødrene Abdeslan, pluss en tredje mann – en til nå ukjent terrorist som kan være på rømmen – satt i bilen før angrepene fredag kveld.

GPS-en i denne bilen som ledet politiet i Paris til et mursteinshus i forstaden Bobigny, nord for den franske hovedstaden.

Ibrahim Abdeslam skal ha leid huset forrige tirsdag.

Søndag kveld aksjonerte politiet mot huset, hvor de siste forberedelsene til fredagens terrorangrep trolig ble gjort.

– De fremsto som greie, skikkelige folk. De var pent kledd, hadde ikke skjegg eller muslimske klær, sier huseieren til radiostasjonen Europe 1.

– Fant sprøyter på hotellrom

Mennene, uklart hvor mange, leide det 75 kvadratmeter store huset med to etasjer for en uke. Leien var 100 euro per natt.

Huseieren skal ha trodd mennene var belgiske forretningsmenn, og de skal ha introdusert seg selv som ansatte i et sikkerhetsselskap.

Le Monde skriver at fransk politi tirsdag fortsetter med å sikre spor i boligen, blant annet fingeravtrykk. Det skal ha blitt funnet flere mobiltelefoner i mursteinshuset.

Også hotellrom i Alfortville i Val-de-Marne, sør for sentrum av Paris, knyttes til terroristene. Le Point har publisert en video som angivelig skal være fra et av rommene til terroristene.

LEIDE HOTELLROM: Den etterlyste 26-åringen skal ha brukt kredittkortet sitt til å leie to rom på Appart'City-hotellet i Alfortville utenfor Paris. Foto: Loic Venance , Afp

Ifølge den franske avisen hadde terroristene tatt seg inn på rom 311 og 312. Det skal ha vært Salah Abdeslam som skaffet rommene via Booking.com. 26-åringen skal ha booket rommene fra 11. til 17. november.

Politiet har gjort tekniske undersøkelser på rommet, blant annet sikret DNA og fingeravtrykk.

Le Point skriver at det skal ha ligget brukte sprøyter på et bord på et av rommene, og det spekuleres i om terroristene hadde ruset seg før de gikk ut for å drepe uskyldige sivile.

Politiet skal jobbe med å finne ut av hva innholdet i de brukte sprøytene var.

Tirsdag har det vært en politiaksjonen i Paris etter at det ble funnet en Renault Clio med belgiske skilter. En journalist i den franske avisen Liberation hevder at det er bekreftet at den etterlyste 26-åringen leide også denne bilen.

Så langt har ikke politiet bekreftet dette. Det har heller ikke kommet noen opplysninger om hvilke funn som er gjort i bilen.

NY BIL: Denne svarte bilen, en Renault Clio, med belgiske skilter ble undersøkt og tauet inn tirsdag formiddag. Ifølge en fransk journalist var også denne leid av Salah Abdeslam. Foto: Thibault Camus , Ap

– Bilen er blitt observert på motorveien, og den kan ha blitt brukt i kontakten mellom gruppene i Frankrike og Belgia, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrå: Pass tilhørte drept syrisk soldat

I tillegg til Ibrahim Abdeslam, er fire av de andre terroristene identifisert.

Mandag opplyste statsadvokat François Molins i Paris at de hadde identifisert Samy Amimour (28) som en av selvmordsbomberne utenfor fotballarenaen Stade de France.

Han kommer opprinnelig fra Drancy, nord for Paris. 28-åringen ble 19. oktober 2012 tiltalt for terrorforbund i Frankrike, men året etter rømte han og ble etterlyst internasjonalt.

Ifølge familien reiste han til Syria, og faren skal ha gjort forsøk på å få ham hjem igjen.

Ismail Omar Mostefai (29) var en av terroristene i konsertlokalet Bataclan. Han kommer opprinnelig fra Essonne, sør for Paris. Han ble «S-listet» og ansett som radikalisert av franske sikkerhetstjenester i 2010.

29-åringen skal imidlertid aldri ha vært mistenkt eller siktet en terrorsak, ifølge statsadvokaten i Paris. Han skal ha reist til Syria høsten 2013, for så å komme tilbake til Frankrike våren året etter.

Hadfi Bilal (20) sprengte seg også i luften ved Stade de France. 20-åringen skal ha kjempet med den såkalte Den Islamske staten (IS) i Syria.

Ahmad Al Mohammad (25) skal også være en av selvmordsbomberne ved fotballarenaen. Det syriske passet som ble funnet ved en av de døde selvmordsbomberne, skal være hans.

Passet ble 7. oktober registrert på en flyktning som ankom øya Leros i Hellas.

Det skal være samsvar mellom fingeravtrykk fra registreringen på den greske øya og fingeravtrykk fransk politi har sikret seg etter terrorangrepet, ifølge statsadvokat i Paris.

Tirsdag er det imidlertid kommet nye opplysninger om det syriske passet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP opplyser en kilde tett på etterforskningen at Ahmad Al Mohammad egentlig var en syrisk soldat som kjempet for president Bashar al-Assad.

Soldaten skal ha blitt drept for flere måneder siden.

I tillegg er det to andre terrorister som sprengte seg i luften. Identiteten til disse to er ikke kjent.

Mannen som mistenkes for å ha finansiert, planlagt og koordinert terrorangrepene, belgisk-marokkanske Abdelhamid Abaaoud (29), befinner seg trolig i Syria. Så langt er det ikke kommet noen meldinger om at han fysisk deltok i angrepene i Paris.

CNN melder tirsdag at det i forkant av blodbadet i Paris ble gjort forsøkt på å drepe 29-åringen. En kilde som er tett på etterforskningen er sitert på dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder