Norad ga millioner til Panama-stiftelse

  • NTB
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Norad har betalt ut 30 bistandsmillioner til en nederlandsk stiftelse basert i Panama. Konstruksjonen skal gjøre det lettere å overføre penger til utlandet.

Norad forvalter nesten en seksdel av bistanden Norge gir, og mye av pengene går til prosjekter og organisasjoner i Mellom- og Sør-Amerika.

Økokrim: Ber «Panama Papers-nordmenn om å melde seg

– Vi gjør nå en kartlegging for å forsikre om at det ikke finnes spekulativ virksomhet Norad ikke er klar over, eller gråsonevirksomhet knyttet til skatteplanlegging, sier Eva Bratholm, kommunikasjonsdirektør i Norad. Organisasjonen avviser å ha deltatt i skatteunndragelse.

NHH-forsker: DNBs toppledelse er ansvarlig

Det mye omtalte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som står sentralt i Panamaavsløringene, har tilrettelagt for en struktur hvor bistandspenger sluses via Panama, skriver Dagens Næringsliv.

Det konkrete tilfellet avisen har funnet fram til gjelder nederlandske Solidaridad Network, som i løpet av to år har fått nær 30 millioner fra Norad via en stiftelse registrert i Panama.

Les også: Statsministeren på Island forlater jobben etter avsløringer

I et intervju med den nederlandske avisen Het Financieele Dagblad sier lederen for Solidaridad Network, Nico Roozen, at Panama er valgt bevisst for å unngå skatt.

– Solidaridad betaler, i likhet med andre hjelpeorganisasjoner i Nederland, ingen skatt i Nederland. Ved å benytte en omfattende administrativ og juridisk struktur kan vi opprettholde denne fordelen i utlandet, sier Roozen.