Franskmennene tar til gatene: − Macron har gått til krig mot oss
PARIS (VG) Tåregass, kvinners rettigheter og slagord fyller gatene i Paris. Nå skal slaget om en kontroversiell reform avgjøres.
– Macron har gått til krig mot oss, og det har hans politi også. Men vi står imot og skal stoppe landet, synges det.
Sjokkerte turister på gatekafeene måtte onsdag ta pause fra espresso-drikkingen, i det flere titalls tusen demonstranter marsjerte gjennom sentrum av Paris.
I månedsvis har demonstranter tatt til gatene for å ytre frustrasjon mot en ny pensjonsreform.
Den franske presidenten Emmanuel Macron har foreslått en ny pensjonsreform som blant annet vil øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år. Opposisjonen og landets fagforeninger mener de foreslåtte endringene er urettferdige, særlig for kvinner og ufaglærte.
– Reformen er antifeministisk, sier 25 år gamle Capucine Jourdain til VG.
Den nye reformen tar ikke høyde for svangerskapspermisjon, så kvinner risikerer å måtte være i jobb lengre for å få full permisjon, sier hun.
Macrons forslag har skapt voldsomme protester, men det er ventet at den nye reformen vil bli vedtatt.
– Det er frustrerende, fordi det viser at de ikke lytter til folket i det hele tatt, sier hun.
Flere ganger har hun tatt til gatene for å vise sin avsky mot reformen, slik tusenvis av andre også har.
Men president Macron står på sitt.
– Folk vet at de i gjennomsnitt må jobbe litt lengre, ellers har vi ikke råd til å finansiere vår pensjon på skikkelig vis, har han uttalt.
Se hvordan politiet og demonstrantene braker sammen her:
Knuste vinduer
De siste månedene har demonstrasjonene i Frankrike dratt seg til. Streikende arbeidere har stengt oljeraffinerier, sperret veier og havner, og fått fly og tog til å slutte stoppe opp.
Flere ganger de siste månedene har rundt en million mennesker tatt til gatene.
Torsdag skal overhuset og underhuset i den franske nasjonalforsamlingen stemme over forslaget til pensjonsreform, som vil bli gjennomført dersom begge kamrene gir sin tilslutning.
Onsdag tok anslagsvis 1.7 millioner mennesker til gatene over hele landet, ifølge arrangørene.
Der de ble møtt av politi i opprørsutstyr.
– Anti! Anti! Antikapitalisme! ropes det.
Noen av demonstrantene knuste vinduer og fyrte av fyrverkeri, noe politiet slo hardt ned på.
Pensjonsreformen har vært sentral i Macrons presidentskap.
Hans regjering, som er sentrumsnært og vennlig mot næringslivet, sier at det er helt nødvendig med en reform ettersom befolkningen blir eldre. Det blir altså flere pensjonister og færre i arbeid.
Men motstandere mener at reformen truer hardt opparbeidede rettigheter, og at det er de rike i landet som burde skattlegges mer i stedet.
Særlig venstresiden og fagforeninger i Frankrike har vært motstandere av reformene.
Meningsmålinger viser at rundt to tredjedeler av befolkningen er imot forslaget.
– Hva er det med denne reformen som irriterer deg?
– Alt. Jeg er student, men når jeg blir gammel nok til å bli pensjonist, tror jeg ikke det vil være noe pensjon igjen til meg. Men innen det så har jeg venner, en mor, onkler og tanter som blir direkte påvirket av dette, sier Jourdain.
Mens demonstrasjonen pågår klatrer Fanny og Madelene opp i et vindu og holder opp plakaten «De rike har gått til krig mot oss».
– Macron sier at befolkningen blir eldre og de må øke alderen for å kunne betale ut pensjon til alle.
– Det stemmer ikke. De bruker bare retoriske feller for å få oss til å tro at dette er eneste løsningen, sier Jourdain.
Underskuddet etter hvert som befolkningen blir eldre, er blitt skissert til rundt 12 milliarder euro, i et totalt budsjett på 340 milliarder euro i året, viser utregninger fra den statlige rådgivnings-institusjonen for pensjon.
– Vi er virkelig i stand til å håndterer dette. Hovedargumentet til Macron er at vi ikke har råd, men så gikk det bare tre dager eller noe før han sa at budsjettet til militæret skulle bli doblet.
Macron har en plan om å øke militærbudsjettet med 40 prosent, som følge av krigen i Ukraina.
Men blant reformene som Jourdain er mest kritisk til, er at Macron har fjernet en formuesskatt for noen av landets rikeste.
– Vi ber bare Macron om å skattlegge sine rike venner i stedet for å få hele befolkningen til å jobbe to år til, sier hun.
– Men i andre Europeiske land, slik som Norge, er pensjonsalderen allerede høyere enn i Frankrike. I Norge er den 67 år.
– Da syns jeg Norge og andre land burde endre sin politikk. Det at det er verre utenfor vårt land er ingen unnskyldning. Selv om det er land uten trygdeordninger eller pensjonspolitikk, betyr ikke at vi ikke skal noen.
Snegleaksjon
De siste månedene har de streikendende virkelig forsøkt alt, selv om fagforeningene har trodd de ville lamme landet enda mer.
Protesterende transportsjåfører har stoppet trafikken langs sentrale veier i landet, i det som franskmennene har omtalt som en «snegleaksjon».
Også protesterende ansatte ved kraftverk har kuttet strømmen til byer, hjem og byggeplasser.
Og i hovedstaden Paris så fyller søppelet seg opp i gatene, etter at renholdsarbeidere i deler av byen har gått ut i streik og nekter å hente søppel.
Mange franskmenn misliker det, men rotter og kakerlakker har en fest.
Nasjonalforsamlingen er nå inne i de siste rundene av behandlingen av lovforslaget.
Nå er spørsmålet om hvorvidt president Macrons mindretallsregjering klarer å få nok stemmer i underhuset til å få gjennom lovforslaget.
25 år gamle Jourdain tror den vil bli vedtatt.
– Men vi kommer til å fortsette å kjempe hvis den blir det, sier hun.