HVA VAR DET EGENTLIG? En russisk nasjonalist mener USA testet sitt nye våpen da en meteor traff Uralfjellene. Foto: Foto:NASHA GAZETA, AP

Hevder meteor over Russland var USAs nye våpen

- Det var ikke noen meteor som falt. Det var et nytt våpen som amerikanerne testet, hevder den russiske nasjonalistlederen Vladimir Zjirinovskij.

Artikkelen er over syv år gammel

Han er en av flere som sår tvil om det faktisk var en meteor som eksploderte over Tsjeljabinsk i det sørlige Russland.

Overfor flere journalister i Moskva anklaget han folk for å være en «primitiv stamme» når de tror på vitenskapsfolkene som sier at området ble rammet av en meteor.

- Når noe faller er det mennesker som står bak. Mennesker er krigshissere og provokatører, hevder Zjirinovskij overfor avisen Russia Today, gjengitt av svenske Dagens Nyheter.

Meteoren skapte en voldsom trykkbølge over byen. Det er nå mange som fremmer andre teorier om hva som skjedde, ikke minst på sosiale medier.

En lokal menneskerettsaktivist, Oksana Trufanova, er blant dem.

- Helt ærlig heller jeg mer mot at dette var noe militært, sier hun.

En lokal prest hevder på sin side at det var Guds gjerning.

Det er kun funnet små biter på opptil 1 centimeter som kan stamme fra meteoren, som ble anslått å være på størrelse med en komfyr og veie rundt 10.000 tonn da den entret atmosfæren og deretter eksploderte. Over tusen mennesker fikk skader, hovedsakelig på grunn av at vinduer ble blåst inn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder