DEMONSTRASJON: Politiet i Barcelona anslår at så mange som 1,1 millioner mennesker deltok i demonstrasjonen lørdag kveld. Katalanerne krever uavhengighet fra Spania Foto: AP

En million demonstrerte for katalansk selvstyre

Gatene i Barcelona var lørdag fulle av demonstrerende katalanere som krever uavhengighet fra Spania.

Politiet i den katalanske hovedstaden anslår at 1,1 millioner mennesker deltok i demonstrasjonen lørdag kveld.

Den var stelt i stand som et svar på at Spanias forfatningsdomstol tidligere på dagen formelt hadde fratatt regionen rettigheter blant annet med hensyn til skatteinnkreving og lovgiving.

- Denne demonstrasjonen er starten på uavhengigheten vi vil ha for landet vårt, sa en katalansk student som var med på demonstrasjonen.

Kjennelsen fra forfatningsdomstolen slår også fast at ordet «nasjon» ikke kan brukes om Catalonia, siden den spanske grunnloven kun handler om én nasjon, og det er Spania.

Det provoserte demonstrantene i Barcelona, som marsjerte gjennom byens gater og ropte «vi er én nasjon, vi bestemmer selv». Flere bannere bar slagordet «Adeu Espanya» - farvel Spania.

I regionen Catalonia nordøst i Spania bor rundt sju av landets 47 millioner innbyggere, og regionen står for om lag 25 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder