Ifølge rettsdokumenter fra en ankedomstol på Sicilia har Silvio Berlusconi hatt forbindelser til mafiaen via vennen og samarbeidspartneren Marcello Dell'Utri. Her er Berlusconi på NATO-toppmøtet i Lisboa i Portugal. Foto: AFP

- Berlusconi hadde forbindelse til mafiaen

Den italienske senatoren Marcello Dell'Utri er dømt til sju års fengsel for sin kontakt med mafiaen. I rettsdokumentene slås det fast at Dell'Utri fungerte som et bindeledd mellom mafiaen og nåværende statsminister Silvio Berlusconi.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Marcello Dell'Utri skal ha hatt forbindelser med det sicilianske forbrytersyndikatet Cosa nostra gjennom flere tiår fram til midten av 1990-tallet. I denne perioden jobbet han for Berlusconi, som ble statsminister første gang i 1994.

En ankedomstol i Palermo opprettholdt fredag dommen mot Dell'Utri, mens straffen ble redusert fra ni til sju års fengsel. Ifølge rettsdokumentene fungerte han som et bindeledd mellom Berlusconi og Cosa Nostra-sjefen Stefano Bontate.

En italiensk regjeringstalsmann som befinner seg på NATO-toppmøtet i Lisboa, ønsker ikke å kommenter saken. Tidligere har både Dell'Utri og Berlusconi nektet for å ha kontakter i mafiaen.

Svekket posisjon

Selv om saken dreier seg om tiden før Berlusconi ble statsminister, vil den gjøre lite for å bedre statsministerens posisjon. Regjeringens hans er blitt stadig mer svekket og må overleve en tillitsvotering i nasjonalforsamlingen 14. desember.

Også Italias omfattende gjeldsproblemer gir regjeringssjefen hodebry, samt korrupsjonsanklager som i desember kan sendes til retten. Den siste tiden har Berlusconi også vært i hardt vær på grunn av sine forbindelser til en marokkansk nattklubbdanser i tenårene.

- Ingen politiske avtaler

Både Berlusconi og Dell'Utri tilører i dag partiet Frihetsfolket (PDL). På 1990-tallet grunnla de partiet Forza Italia, og før dette var Dell'Utri styreleder i Berlusconis reklameselskap Publitalia.

En talsmann for PDL, Daniele Capezzone, legger vekt på at ankedomstolen ikke har funnet tegn til at det er inngått politiske avtaler med mafiaen. Domstolen har også avvist påstander om at sentrum-høyresiden i italiensk politikk skal ha vært innblandet i forbryterbandenes massakrer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder