DELFINANSIERES FRA SAUDI-ARABIA: Talibansoldater avbildet i nærheten av Kandahar i november 2001. Foto: AP

Pengestrøm fra Saudi-Arabia til terrorgrupper

Givere i Saudi-Arabia finansierer ytterliggående islamistgrupper som Taliban og Lashkar-e-Taiba, og myndighetene gjør lite for å stanse pengestrømmen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det slår USAs utenriksminister Hillary Clinton fast i et hemmeligstemplet notat som er offentliggjort av nettstedet WikiLeaks.

Notatet er datert desember 2009 og slår fast at Saudi-Arabia, som regnes som USAs mest trofaste allierte i regionen, er i en
særstilling når det gjelder finansiering av ytterliggående grupper som er å finne på amerikanernes terrorliste.

Støtte til al-Qaida

- Det må gjøres mer. Saudi-Arabia er fortsatt en helt avgjørende økonomisk bidragsyter til al-Qaida, Taliban og Lashkar-e-Taiba, men regjeringen er motvillig til å stanse strømmen av penger, slås det fast i notatet.

Clinton ber amerikanske diplomater mangedoble innsatsen for å stanse pengestrømmen til de ytterliggående islamistene i Afghanistan og Pakistan.

Qatar, Kuwait og De forente arabiske emirater blir også listet opp som kilde til finansiering av terror, men Saudi-Arabia er ifølge Clinton verst.

- Givere i Saudi-Arabia er den viktigste finansieringskilder for sunnimuslimske terroristgrupper verden over, slår den amerikanske utenriksministeren fast.

Penger fra myndighetene

Penger fra myndighetene finner også veien til terrorgrupper og militante islamister via veldedige organisasjoner, konstaterer Clinton.

Dette skjer ved at det tigges penger til skoler og andre sivile prosjekter, der budsjettene senere tappes. Penger kanaliseres også via stråselskap opprettet i Saudi-Arabia, noe blant andre den pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba har gjort.

- Det er en vedvarende utfordring å overtale saudiarabiske tjenestemenn til å se på terroristfinansieringen som en strategisk prioritet, mener Clinton.

Saudi-Arabia nekter å forby tre store veldedige organisasjoner, som er å finne på USAs liste over terrorgrupper.

- Etterretning tyder på at disse gruppene fortsetter å sende penger til utlandet, og at de til tider finansierer ekstremister, påpeker Clinton.

Støtte til Haqqani

Amerikanske myndigheter er også dypt bekymret over strømmen av penger til Taliban og det såkalte Haqqani-nettverket fra Dubai.
De militante gruppene har ifølge amerikanske diplomater etablert en rekke virksomheter i emiratene, der det bor over 1 million pakistanere og 150.000 pakistanere.

Taliban driver også utpressing blant sine landsmenn, blant annet ved å kidnappe velstående pashtunere i Dubai og kreve løsepenger for dem, går det fram av et notat.

Svak styring med finanssektoren i De forente arabiske emirater, kombinert med dårlig grensekontroll, gjør det svært vanskelig å slå ned på virksomheten, konstaterer de amerikanske diplomatene.

- Dette utnyttes av Taliban-kurerer og afghanske narkotikasmuglere som skjuler seg blant handelsmenn, forretningsmenn og gjestearbeidere, heter det i et notat.

Kuwait nekter

Kuwait blir også beskrevet som finansieringskilde for medlemmer av terrornettverket al-Qaida og andre militante grupper.

Også her nekter myndighetene å forby veldedige organisasjoner som ifølge USA er involvert i terror, og enda verre er situasjonen ifølge diplomatene i Qatar.

- Deres vilje til å samarbeide med USA blir sett på som verst i regionen, heter det i et notat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder