FEIRER: Mugabe feirer 30 år med makten, men professor i utviklingsstudier Tore Linné Eriksen mener det er liten grunn til feiring. Foto: EPA

30 år med Mugabe

For 30 år siden frigjorde zimbabwerne seg fra det hvite, rasistiske mindretallsstyret. I stedet fikk de en av Afrikas mest maktgrådige despoter.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Søndag markerer zimbabwerne at det er 30 år siden Ian Smiths hvite kolonistyre ble kastet, og landet skiftet navn fra Rhodesia til Zimbabwe.

Men det er et trist jubileum, mener professor i utviklingsstudier Tore Linné Eriksen, som selv bodde i Zimbabwe på 90-tallet.

- Utviklingen har ikke vært annet enn tragisk, sier Eriksen til NTB.

Brutale midler

I spissen for feiringen står landets aldrende og omstridte president, Robert Mugabe.

Den tidligere læreren hylles fortsatt som frigjøringshelten fra 1980. Siden da har den nå 86 år gamle presidenten aldri veket en tomme fra makten, men styrt Zimbabwe med stadig mer brutale midler.

Den sørafrikanske biskopen og nobelprisvinneren Desmond Tutu har beskrevet ham som «en karikatur av den erketypiske afrikanske diktatoren».

Tre milliarder i norsk bistand

Etter uavhengigheten ble Zimbabwe raskt bistandsgivernes yndling, og det ble knyttet store håp til det ressursrike landet.

Framtiden var løfterik: Zimbabwe fikk raskt et av det sørlige Afrikas beste utdannings- og helsesystemer og hadde mat i overflod.

Også Norge kastet seg på bistandsbølgen. Siden 1980 har Zimbabwe mottatt 2,85 milliarder norske bistandskroner, viser Norads statistikker.

To tredeler av bistanden ble gitt før 1998, da Mugabe startet innføringen av en svært omstridt jordreform. Mange mener dette var begynnelsen på Zimbabwes økonomiske og politiske utforbakke.

Vanstyre og inflasjon

Ti år senere var vanstyre, underslag og hyperinflasjon stikkord for Mugabes korrupte regime.

I dag har millioner av zimbabwere reist fra landet, landbruket ligger brakk, og økonomien halter sterkt.

Norske eksperter mener det likevel ikke er riktig å si at bistanden var bortkastet.

- Bistanden ble blant annet brukt til å bygge opp et godt utdannings- og helsevesen. Det er et grunnfjell som kan bli veldig viktig for Zimbabwes gjenoppbygging, når den tid kommer, sier seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) Elling Tjønneland.

Norge frøs all direkte støtte til Zimbabwe i 2000, men har de siste årene åpnet for mer bistand via FN-systemet og frivillige organisasjoner.

Splittet

Etter volden og uroen under presidentvalget i 2008 gikk Mugabe i februar i fjor med på å dele makten i Zimbabwe med sin fremste politiske rival, Morgan Tsvangirai fra Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC), etter sterkt press fra nabolandene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JERNHÅND: Mugabe har styrt Zimbabwe med brutale midler de siste 30 årene. Foto: AFP


Men det drøye året den skjøre maktdelingsavtalen har eksistert, har Mugabe gjort sitt beste for å sabotere den, sier Tjønneland.

- Mugabe er limet

Mugabe har beholdt kontrollen over politiet og sikkerhetsstyrkene, og kan derfor i stor grad gjøre som han vil.

Det store spørsmålet er hva som vil skje når den aldrende presidenten dør, ikke minst fordi hans parti ZANU-PF er herjet av indre splid og Mugabe ikke har greid å utpeke en kronprins.

- Mugabe er limet som har holdt partiet sammen. Det er stor fare for at det vil revne, tror Tjønneland.

Også opposisjonen er preget av splittelser.

- Hele regimet er i ferd med å råtne på rot. Det vil være en lang og smertefull prosess å stable dette landet på beina igjen, sier CMI-forskeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder