FORNØYD: Piratpartiets leder Birgitta Jónsdóttir jublet da hun fikk de første valgresultatene natt til søndag.

FORNØYD: Piratpartiets leder Birgitta Jónsdóttir jublet da hun fikk de første valgresultatene natt til søndag. Foto: Frank Augstein AP

Brakvalg for piratene på Island

Piratpartiet har gjort et brakvalg på Island, noe som kan føre til at landet får en koalisjonsregjering fra venstresiden.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En valgdagsmåling utført for kringkasteren RÚV viste rett etter midnatt at Piratpartiet ville få 12 av 63 medlemmer i det islandske Alltinget.

Noen timer senere, da rundt en tredel av stemmene var talt opp, lå partiet an til å få 9 representanter og en oppslutning på 13,3 prosent.

Islendingene er lei: Piratpartiet på regjeringstokt

Norsk pirat på valgvake

Tale Haukbjørk Østrådal, som er leder for de norske piratene og befinner seg på valgvake i et brygghus på brygga i Reykjavik, sier til NTB at de håper på så mange som 15 seter når alle stemmene er telt opp. Hun er henrykt over resultatet så langt, og melder om vanvittig god stemning i valgvaken.

– Det viser at det er flere enn oss i piratbevegelsen som ønsker oss en bedre verden med et mer fungerende demokrati, mer åpenhet og mer tilgjengelig informasjon, sier Østrådal.

– Vi som bevegelse er styrket også internasjonalt. Dette viser at det vi driver med ikke bare er idealisme og utopi, sier hun. Den norske piraten er også optimistisk på Norges vegne.

Les VGs reportasje fra Island: Piratene tar over Island

Startet av aktivister

– Vi er veldig fornøyd. Uansett hva som skjer har vi skapt en bølge av endring i det islandske samfunnet. Resultatene er kjempebra, sier Piratpartiets leder på Island, Birgitta Jónsdottir, ifølge nyhetsbyrået AFP. Jónsdottir beskriver partiet som «en plattform for unge og progressive mennesker som former og endrer samfunnet.

– I likhet med Robin Hood som var en pirat. Vi ønsker å ta makten fra de mektige og gi den til folket, sier hun og legger til at det utrolig at så mange mennesker støtter dem.

Fikk du med deg kommentaren? Piratenes største triumf

Piratpartiet har fått stadig sterkere oppslutning blant islendinger de siste årene. Det ble opprettet i 2012 av aktivister og andre som sto utenfor de etablerte partiene, og fronter blant annet menneskerettigheter, ytringsfrihet, gjennomsiktighet og direkte demokrati.

Piratene har i dag tre seter på Alltinget og kan ende opp med minst tre ganger så mange representanter etter lørdagens valg. Det kan gi partiet plass i en mulig koalisjonsregjering til venstre for dagens regjering. Aldri før i verdenshistorien har et piratparti vært med på å danne regjering.

Les: Historielærer ble Islands nye president

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder