Slik «leker» politiet katt og mus med migrantene

PATRAS (VG) Gutter ned i tiårsalderen gjemmer seg i lastebilene på vei fra Hellas til Italia.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det nærmer seg avgang for ettermiddagsfergene i havnebyen Patras i Hellas. Lastebilene står i kø i den varme vårsolen for å komme om bord på båtene til det italienske fastlandet.

100 meter unna, på andre siden av gjerdet som omslutter havneområdet, henger flere titalls gutter i slutten av tenårene. De er fra Pakistan og Afghanistan, noen er fra Algerie og Marokko.

De er unge, enslige asylsøkere med et ønske om å bo i Sentral-Europa.

VENTER: Dette gjerdet skiller migrantene og havneområdet i Patras. De klatrer over når lastebilene står i kø. Foto: Giorgos Moutafis/VG

les også

På innsiden av den lukkede leiren: – Jeg ønsker ikke min verste fiende dette livet

«Mission impossible»

Tiden er inne.

Med raske bevegelser klatrer de over det to meter høye gjerdet og legger på sprang mot lastebilene. De fleste blir stanset nokså umiddelbart av havnepolitiet og kystvaktens militærenhet, som står klare.

Guttene snur uten kamp og klatrer rolig tilbake over gjerdet.

Men noen av dem har flaks, de løper sikksakk over plassen og smetter lynraskt mellom lastebilene.

KAOS: Denne scenen utspiller seg cirka hver halvtime på havnen i Patras. Asylsøkerne hopper over gjerdet og jages tilbake av politiet. Foto: Giorgos Moutafis/VG

les også

Derfor sitter flyktningene fast i Hellas

– Det er som katt og mus. Vi tar dem, så kommer de tilbake, som i en evig runddans, sier Yanis, en høybygd politibetjent med raske solbriller og el-pistol i beltet.

Dette oppdraget er «mission impossible». Det finnes bare en politisk løsning, mener Alexander fra spesialstyrkene.

Den «nye» flyktningruten

Før kom det nesten ingen migranter til Patras. Men etter at Europa stengte landegrensene mot flyktningstrømmen 2016 og Balkan-ruten ble umuliggjort, er havnebyen blitt et smutthull mot andre deler av Europa.

– De er desperate mennesker som søker et bedre liv, og jeg dømmer dem ikke for det. Men vi har et stort problem, sier havnesjef Dimitrios Kyriakoulopoulos til VG.

HAVNESJEF: Dimitrios Kyriakoulopoulos synes situasjonen er tragisk for alle involverte, både migrantene, sjåførene, politiet og de havneansatte. Foto: Giorgos Moutafis/VG

les også

Skrekkleiren gjør flyktningene syke

  • I januar og februar ble totalt 790 migranter arrestert på Patras-havnen. Det tyder på en økning; i hele 2017 ble 2665 arrestert.
  • Gjennomsnittsalderen er 17–18 år, men noen av migrantene er helt nede i tiårsalderen.
  • I januar og februar klarte totalt 44 migranter å komme seg til Italia fra Patras. Samtlige ble oppdaget av italiensk havnepoliti og sendt tilbake til Hellas.
Sjansen for å rømme til Italia er nesten lik null. Men noen klarer det, sier Kyriakoulopoulos.

Tolvåring i håndjern

Tollvesenet lyser mellom pallene med lommelykt. De gjennomsøker hver eneste lastebil før ombordstigning på fergen. De låser opp dører, løsner stropper, klatrer opp med stige og setter seg på huk for å se under bilene. En hund som er trent opp til å lukte mennesker hjelper til.

Mellom store plasttønner fylt med olivenolje finner de afghanske Sharif (12). Lettere fortumlet klatrer han ut av lastebilen. På ryggen har tolvåringen bundet en plastflaske med vann for den lange ferden som plutselig tok slutt.

Han får på håndjern og føres bort til de to afghanske 17-åringene Mohammed og Kasim, som sitter på bakken iført håndjern ved et hundehus i enden av tollområdet.

les også

Flyktninger i Etiopia: – Hvis dere skal stoppe oss fra å komme til Europa, må vi alle fall ha jobber her

– Vi finner mellom 20 og 30 migranter inne i lastebilene hver dag, sier politibetjenten Kevin, som holder oppsyn med de afghanske guttene.

Etter en stund tas de med til politistasjonen sammen med sjåføren av lastebilen de ble funnet i. Politiet vil sjekke om sjåføren er en smugler.

OPPDAGET: Tollvesenet finner asylsøkerne gjemt i alle hulrom av lastebilene, både under, over og inni. Foto: Giorgos Moutafis/VG

les også

Ny rapport: Afghanere blir flyktninger i eget land

Bor i nedlagte fabrikker

Ved solnedgang møter VG tolvåringen Sharif på ny. Han er løslatt fordi han er registrert asylsøker i Hellas, mens papirløse varetektsfengsles. Sharif er på vei «hjem».

Hjemmet hans er et forlatt fabrikklokale med knuste ruter, søppel og stram lukt. Her bor det til enhver tid 400 enslige asylsøkere.

– Alle her prøver å krysse til Italia. Selv prøver jeg hver dag, forteller afghanske Khalid (18) til VG da vi besøker fabrikkområdet.

les også

Mann (19) funnet i koffert: Ble forsøkt smuglet inn i Spania

Abdul Basit fra Afghanistan er med sine 13 år blant de yngste på den okkuperte fabrikken. Målet hans er å studere medisin i England, der flere av slektningene hans bor.

Fødelandet skal han aldri hjem til, sier han. 13-åringen beskriver Afghanistan med ett ord:

– War.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder