Tysklands innenriksminister Horst Seehofer er på kollisjonskurs med statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix

Asylstrid kan kaste Tyskland ut i regjeringskrise

Angela Merkels CDU skal ha krisemøte med koalisjonspartnerne i CSU i et forsøk på å løse asylstriden som truer med å velte den tyske regjeringen.

  • nils.inge.kruhaug@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

CSUs partileder, innenriksminister Horst Seehofer, truer med å forlate regjeringen dersom Merkel og CDU ikke skjerper landets asylpolitikk.

CSU krever at asylsøkere som har registrert seg i andre EU-land, skal stanses på grensa. Merkel er motstander av slik alenegang og vil ha felleseuropeisk løsning.

les også

Krisemøte i Tyskland: Vinn eller forsvinn for Merkel

Under fredagens EU-toppmøte ble det enighet om å opprette en rekke mottak i land som grenser til Middelhavet, for raskt å avgjøre hvem av dem som ankommer som har krav på asyl. Disse vil bli sendt videre til andre medlemsland.

Mottak i Nord-Afrika

EU-toppene skal også vurdere å opprette mottak i nordafrikanske land, for å skille ut hvem som har beskyttelsesbehov og i samarbeid med FN hente kvoteflyktninger fra disse.

les også

Den nye ruten til festning Europa: – De kommer i hva enn som flyter

Forslaget har høstet sterk kritikk, men Seehofer er ikke fornøyd og vil uansett ha strengere tysk grensekontroll. Merkel mener EUs beslutning møter CSUs krav, noe Seehofer ikke er enig i.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer og hans CSU truer med å velte statsminister Angela Merkels regjering i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix

Ingen løsning

Krisemøter i helgen ga ingen løsning, og mandag ettermiddag møtes de to partiene på nytt i et forsøk på å berge regjeringskoalisjonen.

CDU understreker at partiet om nødvendig er villig til å strekke seg ytterligere for å blidgjøre CSU og berge regjeringen.

les også

Hard asyldebatt utfordrer tysk gjestfrihet

– Vi håper på en avtale om en felles tilnærming, heter det i en uttalelse fra partiet.

Dersom Seehofer gjør alvor av sin trussel om å beordre stenging av grensa, vil han bli avskjediget. Da trekker CSU seg fra regjeringen, som dermed faller.

Dersom ha trekker seg fra regjeringen, er det uklart om CSU slår følge. Seehofer har varslet en beslutning innen tre dager.

SPD-kritikk

Tidligere utenriksminister Sigmar Gabriel, som tilhører det tredje partiet i regjeringen, Sosialdemokratene (SPD), er sterkt kritisk til CSUs kompromissløse linje i asylstriden.

– Seehofer har gjort regjeringen arbeidsudyktig. Han har tatt hele Tyskland og Europa som gisler. Alt dette skader på uhørt vis demokratiet, tvitrer Gabriel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder