Grottedramaet i Thailand: Dette har skjedd

Lørdag 23. juni gikk 12 unge gutter og fotballtreneren deres inn i en grotte i Chiang Rai-provinsen i Thailand. 16 dager senere er halvparten av guttene reddet ut.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var i forbindelse med den ene guttens bursdag at et fotballag bestående av 12 gutter i alderen 11-16 år, samt deres 25 år gamle trener, oppsøkte Tham Luang-grotten for å feire.

Mens barna var inne i grotten førte styrtregn til at grottens inngang ble oversvømt. Søket etter de savnede guttene ble startet natt til søndag 24. juni.

Lenger nede i saken kan du lese VGs detaljerte tidslinje over hendelsene.

Funnet

Utenfor grotten ble det funnet spor som tilsa at guttene befant seg i grotten. Søket etter dem startet, men ble gjort vanskelig av alt vannet.

VANSKELIG: Forholdene i grotten gjør søket etter de savnede guttene vanskelig. Foto: HANDOUT / ROYAL THAI NAVY SEAL

For å gjøre søket lettere begynte redningsmannskapet å pumpe vann ut av grotten. Om lag 1000 personer fra en rekke forskjellige land skal ha bidratt i søket fra bakken, luften og vannet.

Det var ikke før mandag 3. juli, etter at guttene hadde vært savnet i ni dager, at et team med dykkere fant guttene dypt inne i grotten.

Deretter startet den kompliserte jobben med å få guttene ut. Den aller trangeste passasjen på vei ut av grotten skal være 38 centimeter høy og 72 centimeter bred. I tillegg var det ingen av guttene som kunne svømme.

Dramatikk

Fredag 6. juli, fire dager etter at guttene ble funnet i live, omkommer en av dykkerne som tok del i redningsaksjonen. Saman Kunan (38) var en tidligere marinejeger, og hadde ansvar for å plassere ut oksygentanker i grottegangene, men gikk selv tom for oksygen på vei ut av grotten.

OMKOM: Det thailandske militæret hedrer den avdøde Saman Kunan, som omkom mens han la nye oksygentanker ut i grotten der fotballaget var fanget. Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA

Kunan blir imidlertid aksjonens eneste offer inntil videre. Søndag 8. juli blir de første fire guttene hentet ut av grotten i live. Deretter blir redningsaksjonen satt på vent i påvente av at nye oksygentanker skal settes ut.

Mandag 9. juli blir ytterligere fire personer hentet ut.

Etter planen skal alle være ute av grotten i løpet av tirsdag 10. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder