I FARE: Selv om guttene nå er reddet ut fra grotten, mener eksperter at det er en sjanse for at de kan få sykdommer. Thailandske myndigheter opplyser at har det bra. Foto: Handout / Getty Images AsiaPac

Grottedramaet i Thailand: Gutter har gått ned to kilo

CHIANG RAI/OSLO (VG) Eksperter frykter at guttene kan være rammet av en rekke sykdommer og infeksjoner. Thailandske myndigheter opplyser derimot at guttene har det bra.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De tolv guttene og fotballtreneren deres er nå på sykehus for medisinske undersøkelser, etter at de har vært fanget i Tham Luang-grotten i over to uker.

Bakgrunn: Grottedramaet i Thailand er over – alle er reddet

De fire guttene som ble reddet søndag, i alderen 14 til 16 år, hadde svært lav kroppstemperatur da de ble reddet. To av dem har muligens lungebetennelse, ifølge helsemyndighetene i Thailand.

Tirsdag ble de fire siste guttene og deres 25 år gamle fotballtrener hentet ut fra grotten.

PRESSEKONFERANSE: Tongchai Lertwilairatanapong fra det thailandske helsedepartementet holdt pressekonferanse ved sykehuset hvor guttene får behandling. Foto: Cicilie S. Andersen, VG

– Har fått besøk av familiene

Onsdag moren ble det avholdt en pressekonferanse på sykehuset i Chiang Rai, der VG er til stede. Hele fotballaget og treneren får nå behandling i åttende etasje.

– Den første personen kom til sykehuset 18.34, og deretter fulgte de andre. De første undersøkelsene viser at puls og blodtrykk er bra, og ingen har hypotermi (redusert kroppstemperatur). En person hadde en mindre lungeinfeksjon, sier talsperson fra helsedepartementet, Tongchai Lertwilairatanapong.

TIL SYKEHUS: Guttene som i løpet av de siste døgnene har blitt reddet ut fra grotten i Thailand ble fraktet med ambulanser til sykehus, hvor en rekke undersøkelser venter. Foto: Cicilie S. Andersen / VG

Han forteller at alle har fått stivkrampesprøyte, vitamin B og antibiotika. Han sier at de venter på svar for ytterligere helseundersøkelser.

– Fremover vil flere eksperter foreta undersøkelser for å sjekke om de kan ha symptomer på andre sykdommer, sier Lertwilairatanapong.

Han nevner ingenting om om grottesyke på pressekonferansen.

– Legene har latt familiene besøke sine barn. De har fått se dem gjennom et glassvindu, sier Lertwilairatanapong.

Han opplyser også at guttene i gjennomsnitt skal ha gått ned rundt to kilo i vekt.

Det skal også stå bra til med deres mentale tilstand.

– Alle var bevisste da de kom til sykehuset, og klarte å svare på spørsmål de fikk, Lertwilairatanapong.

Han opplyser også at den første gruppen med gutter som ble reddet ut av grotten, fire gutter i alderen 12 til 14 år, har fått medisiner siden 8. juli.

– I dag har alle det bra. De kan stå og sitte og gjøre sine daglige aktiviteter alene. De har begynt å få vanlig mat, 1800 til 2000 kalorier. Familiene har fått lov å besøke dem, med sterile klær. Familiene må stå rundt to meter fra guttene, og de har ikke fått lov å ta på dem enda, opplyser han på pressekonferansen.

les også

Redningsmannskapene får heder og ære fra verdens mektigste

Lertwilairatanapong forteller at den andre gruppen på fire gutter, som har vært på sykehuset siden 9. juli, har det fint.

– De kan svare på spørsmål. De har ikke feber og kan spise vanlig mat. De har godt syn. Røntgen av lungene viser normale resultater, men vi skal være varsomme fremover også. Familiene har fått besøke dem, men de kan ikke ha fysisk kontakt, sier Lertwilairatanapong.

Holdes på sykehuset

Helsemyndighetene har tidligere uttalt at alle de åtte første guttene har god helse og er fri for feber, og at de ser ut til å være ved godt mot.

Likevel vil trolig samtlige holdes på sykehuset i en uke, grunnet nedsatt immunforsvar.

Ligger på isolasjon

På sykehuset ligger guttene i en isolert avdeling, for å beskyttes fra eventuelle infeksjoner, forklarer Dr. Sanjay Gupta, CNNs medisinske korrespondent, til kanalen.

– Når kroppen din er uten naturlig lys så lenge, begynner den å forandre seg. Noe som ofte svekkes er immunforsvaret. Og da kan et patogen være farligere for dem.

les også

Å få ut guttene var «et redningsteknisk mareritt»

Han forteller at det er derfor foreldrene ikke får lov til å røre barna, fordi «alt er en potensiell trussel».

Guttene må dessuten gjennom blodprøver og røntgenbilder, samt tester av både hjerte, øyne og den mentale helsen.

De har sannsynligvis blitt underernærte og dehydrerte i grotten, og sykehuset er forberedt på at guttene kan ha pådratt seg en rekke sykdommer og infeksjoner under oppholdet.

Frykter for «grottesyken»

Blant annet risikerer guttene å ha pådratt seg en type lungesykdom, kjent som «grottesyken», som er forårsaket av flaggermus- og fugleekskrementer. I tillegg kan insekter i grotten være bærere av en rekke sykdommer.

I en uttalelse fra Australia Science Media Center skriver en rekke eksperter om guttenes helserisikoer.

les også

Brev fra grotten: – Jeg skal hjelpe mamma selge alle tingene i butikken

– Barna risikerer en soppinfeksjon kalt histoplasmose. Denne kan forårsake en rekke sykdommer, som lungebetennelse, hjerteinfeksjoner, leddproblemer eller meningitt. Infeksjonen kan ta rundt to og en halv uke å manifestere seg, skriver professor Sanjaya Senanayake, som er spesialist i infeksjonssykdommer.

Han sier at selv om rabies fra flaggermus ikke er et vanlig problem i Thailand, kan heller ikke dette utelukkes.

Kan i verste fall være svært alvorlig

Professor Dee Carter skriver at immunforsvaret til en frisk person vanligvis håndterer grottesyken, og at man bare vil få influensalignende symptomer, eller ingen symptomer i det hele tatt.

les også

Gråten i grotten

– Men hvis sykdommen likevel utvikler seg, noe som kan skje selv i ellers friske mennesker, kan disse symptomene etter hvert utvikle seg til en slags lungebetennelse. I noen svært få tilfeller kan det forekomme spredning til andre organer, og dette er svært alvorlig, sier hun.

Hun forklarer at det finnes et lite antall medikamenter som kan brukes til behandlingen, men at disse ikke er veldig effektive, og kan ha alvorlige bivirkninger.

Guttene har også vært utsatt for en omfattende psykisk påkjenning. Psykolog og dykker Carole Lieberman sier til CNN at helsepersonellet må sjekke guttene for posttraumatisk stress og andre psykiske plager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder