Daværende president Bill Clinton besøkte i 1998 fengselscellen der Sør-Afrikas første demokratisk valgte president Nelson Mandela satt innesperret i 18 år. Foto: Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Organisasjon trekker Mandela-auksjon etter klagestorm

Veldedighetsorganisasjonen som var i ferd med å auksjonere bort en natt i Nelson Mandelas fengselscelle, trekker auksjonen og beklager seg etter klagestorm.

  • uvakt@ntb.no

Budrunden begynte på 250.000 dollar, men elleve dager før auksjonen skulle stenge, lød det høyeste budet på 300.000 dollar, drøyt 2,4 millioner kroner for en natt i den knøttlille cellen der Mandela satt fengslet i 18 år.

Inntektene fra besøket i fengselscellen skulle gå til en organisasjon som jobber for innsattes muligheter for utdanning, men det har ikke hindret folk fra å reagere. På Twitter blir auksjonen blant annet omtalt som kvalmende og frekk.

CEO SleepOut, organisasjonen som står bak auksjonen, har derfor trukket auksjonsobjektet. Organisasjonen skriver i en pressemelding at de ikke har ment å fornærme noen eller skape oppstyr. Det er likevel uklart om auksjonsobjektet er fjernet permanent eller kun midlertidig.

Overnattingen i den 2,4 meter lange og 2,1 meter brede cellen ble i utgangspunktet annonsert som en «mulighet for livet», før den ble fjernet onsdag kveld.

– Vår arv er ikke en gulrot som kan bli gitt til personer med økonomiske interesser, sier talsperson Morongoa Ramaboa ved Robben Island Museum, som fengselet i dag heter.

Hele auksjonen, der også en rekke andre objekter og gjøremål skal sørge for inntektene, arrangeres i forbindelse med at Mandela ville ha fylt 100 år 18. juli. USAs forrige president Barack Obama skal også holde en tale under arrangementet i Johannesburg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder