Löfvens regjering faller, fikk flertallet mot seg

Riksdagen i Stockholm stemte tirsdag over statsministerposten og sosialdemokraten Stefan Löfven fikk flertallet mot seg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var 204 representanter som stemte mot Löfven, 142 for at han skulle bli sittende. Både de fire borgerlige partiene i Alliansen og Sverigedemokraterna (SD) stemte mot Löfven.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny er på plass.

AVSTEMNING: Isabella Lövin (MP) og statsminister Stefan Löfven (S) under statsminister avstemningen i Riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT/NTB scanpix

– Jeg er beredt til å fortsette å lede landet, sier Löfven ifølge den svenske avisen Expressen.

– Velger de borgerlige å regjere som minste blokk, bryter de sine løfter til velgerne, legger han til.

les også

Endelig valgresultat i Sverige: De rødgrønne fortsatt størst

Alliansen anser det som en selvfølge at oppdraget med å danne regjering går til Moderaternas leder Ulf Kristersson, men SDs leder Jimmie Åkesson har uttalt at han ikke ser en Allianse-regjering som et realistisk alternativ.

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) var på talerstolen før avstemningen i Riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT/ NTB scanpix

– Skulle Alliansen få for seg å forsøke å danne regjering, så skal man for det første ikke engang kunne regne med å gjøre det. Og om man nå skulle lykkes med det, så har man jo budsjettavstemning minst en gang i året der det egentlig skulle holde at vi stemmer på Socialdemokraternas budsjett for at regjeringen skulle falle. Det er klart at det er ikke noen bra situasjon for Ulf Kristersson, sa Åkesson til svenske Ekot etter avstemningen.

Sosialdemokraterne mener Löfven er den naturlige statsministerkandidaten.

– Stefan Löfven er den naturlige regjeringsdanneren selv etter statsministeravstemningen, sa sosialdemokratenes gruppeleder Anders Ygeman i debatten i Riksdagen før avstemningen.

les også

Valget i Sverige: Slik kan Centerpartiets Annie Lööf bli statsminister

Hverken den blå eller den røde blokken sikret seg parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

Den nyvalgte talmannen, som tilsvarer stortingspresidenten i Norge, skal nå sondere mellom partiene i den nyvalgte Riksdagen for å se om det finnes en statsministerkandidat som ikke får flertallet mot seg i en senere votering.

Hvis man etter fire voteringer ikke lykkes med å finne en statsministerkandidat som Riksdagen kan akseptere, åpner den svenske grunnloven for nyvalg.

Det vil i så fall være første gang Sverige må gå til nyvalg.

– Valget er over og valgresultatet ga oss et antall signaler. Det kanskje aller tydeligste signalet er at velgerne i vårt land vil ha en annen regjering, sa Jimmie Åkesson, leder for Sverigedemokratene, i debatten i Riksdagen.

– Vi har et pragmatisk utgangspunkt. Vi er beredt å samtale med alle, vi er beredt å forhandle med alle, vi er beredt å kompromisse med alle partier i Sveriges riksdag, la han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder