EKSTREMT VARMT: Sør-Europa, særlig Spania og Portugal, venter ekstreme temperaturer også lørdag. Foto: Meteorologisk institutt

Ekstrem varme i Sør-Europa: – Sikker på at vi vil høre om flere dødsfall

En hetebølge slår over Sør-Europa disse dager. Solveig Røsland har drevet restauranten Mundo Pequeño i Torrevieja i 16 år. Aldri før har hun opplevd en så intens varme.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette tar kaka. Virkelig. I går var jeg på kjøkkenet, og var nødt til å ha våt klut rundt nakken og over hodet for å holde ut, forteller Røsland.

Siden 2002 har hun drevet en restaurant i Torrevieja, en by litt sør for Alicante i Spania.

Selv om byen ligger langs kysten, og derfor blir kjølt litt ned med vind, gjør luftfuktighet at temperaturen kan oppleves i underkant av ti grader varmere enn den faktisk er.

– I går ble jeg så dårlig at jeg måtte sette meg ned. Det kan jo være ganske farlig det her. Vi har satt opp vifter over hele restauranten og passer på å drikke vann, sier Røsland.

SVETT: Solveig Røslands kjøkken i Spania har blitt svært varmt de siste dagene. Hun har blitt nødt til å bruke våt tørkerull rundt hodet og nakken for å regulere temperaturen. Foto: Terje Aspdahl

De to siste dagene har to personer mistet livet i heteslag i Spania.

Varmen, som er en følge av en front fra Nord-Afrika og Sahara, treffer Sør-Europa i disse dager. Innlandet i Spania og Portugal vil rammes hardest, men det er også sendt ut ekstremvarsel i Italia, Kroatia og Sveits.

TORREVIEJA: Den populære turistbyen ligger langs kysten, og er derfor skånet for de verste temperaturene. Likevel gjør høy luftfuktighet at det oppleves varmere enn det er, melder turister i området. Foto: Terje Aspdahl

LES MER OM HETEBØLGEN HER: Ildrøde værprognoser i Sør-Europa

Varmen står på som verst i dag og i morgen, men vil avta noe over helgen.

– Jeg er dessverre ganske sikker på at vi vil høre om flere dødsfall, sier Røsland.

NEDKJØLT: Une Prestholt, Knut Tomas Johnsen, Mathias H. Johnsen (10) og Lukas Prestholt (9) bruker dagene i bassenget mens varmen står på som verst. Foto: Terje Aspdahl

Holder seg ved bassenget

Une Prestholt ferierer også i Torrevieja, og forteller at det har blitt merkbart varmere de siste dagene. Familien holder seg derfor ved bassenget i ly for varmen.

– Det er fryktelig varmt. Vi kan ikke dra på stranden før etter klokken 15, og må passe veldig godt på barna, sier Une Prestholt, som ferierer i Torrevieja.

Varmeste sommer på 15 år

I 2003 var det en intens hetebølge over hele Europa, som førte til en rekke dødsfall, skogbranner og ødelagte avlinger. I Portugal ble rekorden satt til 47,4 grader.

Portugisiske Manuel Jorge Neves bor vanligvis i Oslo, men befinner seg nå på sitt feriested i Chamusca, omtrent 100 kilometer nord for Lisboa. Neves sammenligner denne sommeren med sommeren i 2003, og forteller at det oppleves usedvanlig varmt.

– Temperaturene har steget fort siden i morges, og jeg regner med at vi når 47 grader i dag, sier han.

PORTUGAL: Manuel Jorge Neves befinner seg i byen Chamusca i Portugal, som opplever den varmeste sommeren siden 2003. Foto: Manuel Jorge Neves

– Hele befolkningen er ganske engstelige nå om dagen, særlig for skogbrann. Alle er på vakt, brannvesenet er i beredskap og folk er redde for at vi skal få en lignende situasjon som i Hellas, forteller han.

LES OGSÅ: Ekstremtørke gir kornsvikt og slakt

Portugisere er vant til varme, og en normal sommer ligger på 40–42 grader. Men de ytterligere fem-seks gradene merkes godt, og Neves forteller at portugisiske myndigheter har sendt ut varsel i posten hvor de fraråder folk til å bevege seg utendørs.

– Man merker godt på kroppen at det er varmere enn vanlig, men særlig de eldre er det spesielt farlig for.

LES OGSÅ: Slik får kjæledyrene det best i sommervarmen

Neves vil også anbefale folk som befinner seg på veldig varme steder, å unngå solen mellom klokken 12–19- Han synes også det er en dårlig idé å drikke alkohol på dagtid.

– Sånn som det er nå blir man gjennomsvett selv ved å ikke være i bevegelse. Det er viktig å drikke vann hvert kvarter, og ikke vente med å drikke til man føler seg tørst. Jeg også fraråde sterkt å drikke alkohol i solen, da det gjør at man blir mer dehydrert. Vent med det til kvelden, sier han.

CHAMUSCA: Denne byen ligger omtrent 75 kilometer fra kysten, og blir ekstremt varm om sommeren. Foto: Manuel Jorge Neves

TUI: – Ekskursjoner kan bli avlyst

Turoperatøren TUI har gjester blant annet i Spania og Kroatia. De vil se an varme-situasjonen og oppfordrer gjester til å være forsiktige.

– Våre guider kommer til å være ekstra påpasselige med å dele ut vann og hjelpe til hvis det skulle være noe. Vi oppfordrer gjester til å være oppmerksomme dersom de føler svimmelhet eller ubehag, skriver kommunikasjonssjef i TUI, Nora Aspengren i en e-post.

De advarer også om at ekskursjoner kan bli avlyst, og at de vil følge situasjonen nøye.

– Vår generelle oppfordring er å unngå solen når det er for varmt, drikke mye vann og holde deg innendørs eller i skyggen midt på dagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder