STEMMER SD: Gerd og Tauno Loimi ble kjærester som ungdommer, og har holdt sammen i 51 år - 44 av dem sammen på det nedslitte revisorkontoret i Eksilstuna-bydelen Fröslunda. Begge er oppgitt over en bydel de mener har endret seg «drastisk» i løpet av deres levetid, og begge vil stemme Sverigedemokratarna i valget om to uker. Foto: Espen Rasmussen, VG

Svikter «sossarna»: - Vi må jobbe til vi dør

ESKILSTUNA (VG) Fattige svensker svikter sosialdemokratiet i et stadig mer ulikt Sverige. I arbeiderbyen Eskilstuna er SD-leder Jimmie Åkesson klar til å ta dem imot.

 • Axel Støren Wedén
 • Espen Rasmussen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

– Folk er bare slitne av Socialdemokraterna her. Vi skulle gjerne ha pensjonert oss, men da hadde vi ikke overlevd. Så da må vi jobbe til vi dør, sier ekteparet Gerd Loimi (68) og Tauno Loimi (67) til VG.

I ekteparet Loimi er det matriarken Gerd som styrer. Hun er født og oppvokst rett over gaten fra ekteparets revisorkontor i Bellmansgatan i Eskilstuna.

Ved skrivebordet på kontoret dekorert med kattebilder, figurer og papirbunker har hun sittet i 44 år.

Dette er første del i en reportasjeserie: Tre byer. Tre torgmøter. Tre historier om hvordan Sverigedemokraterna kunne vokse fra et marginalt, høyreradikalt parti til å bli et av Sveriges største.

Del 2: Valgkamp i Sveriges «IS-hovedstad»: - Tilpass deg Sverige, eller kom deg ut

Del 3: Sverigedemokraternas revansje

Hun er gammel nok til å huske den massive utbyggingen av nye boligblokker i nabolaget i det svenske sosialdemokratiets ambisiøse «miljonprogram» på 60-tallet. Da var Fröslunda-området et prestisjeprosjekt. I dag mangler syv av ti jobb i denne Eskilstuna-bydelen. Byen med over 13 prosent arbeidsledighet har nesten dobbelt så høy ledighet som resten av Sverige.

MILLIONPROSJEKTET: Bydelen Fröslunda i Eskilstuna er som svært mange andre forsteder bygget under «miljonprosjektet» til Socialdemokraterna på 60- og 70-tallet. Områdene har senere blitt kritisert for å bli neglisjert og for å ha bidratt til klasseskillene i Sverige. Foto: Espen Rasmussen / VG

For ekteparet Loimi er den individuelle pensjonen på drøye 6900 svenske kroner etter skatt rett og slett ikke nok til å dekke husleie, mat og leveutgifter for to.

les også

Bilbrannene i Sverige: - Nå skal jeg stemme Sverigedemokraterna

Gerds far var sveiser, formann i et LO-forbund og dedikert «sossarna»-mann. Men datteren har lenger ingen tro på partiet som på mange måter bygget det moderne Sverige.

– Det finnes ikke noe annet alternativ enn å stemme Sverigedemokraterna. I Sverige er det alltid småfolket som ender opp med å betale, sier ekteparet.

Svikter «sossarna» - går til SD

Ekteparet Loimi føyer seg inn i en landsdekkende trend. To uker før valget ligger Socialdemokraterna an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne. Velgerflukten er stor fra mange grupper - men størst blant svensker med lav inntekt.

Ved valget i 2014 fikk partiet 40, 6 prosent i denne gruppen. Nå oppgir kun 27, 5 prosent at de vil gi sin stemme til Stefan Löfvens regjeringsparti. Det betyr at hver tredje fattige svenske har falt fra Socialdemokraterna - på bare fire år.

SKUFFET: - Alle politikerne lyver, sier Magnus Forsström. Han har ikke bestemt seg om han stemmer på Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. Foto: Espen Rasmussen / VG

Hvor går mange av dem? Til Jimmie Åkesson og hans høyrepopulistiske Sverigedemokraterna - som med over 20 prosent på meningsmålingene ligger an til å bli minst landets nest største parti.

STJELER VELGERE: Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna er sterkt høyreorientert i innvandringsspørsmålet, men deres økonomiske politikk blir betegnet som sentrum eller sentrum-venstreorientert. Foto: Espen Rasmussen, VG

På et torgmøte i sentrum av Eskilstuna, en kort kjøretur unna ekteparet Loimi, snakker Åkesson til velgerne sine. Med unntak av når han nevner innvandring og kriminalitet, snakker SD-lederen som hvilken som helst sosialdemokrat.

– Sverige har aldri vært mer segregert og kløftene mellom fattig og rik har aldri vært så store, sier Åkesson til forsamlingen.

NASJONALROMANTISK: På torgmøtéturneen til Jimmie Åkesson er det faste musikkinslag før partilederen taler. «Oh, daddy, where did the country go?», synger denne musikanten. Foto: Espen Rasmussen / VG

Og SD-lederen har rett.

Det fantes knapt noe land i verden der sosialdemokratiet sto sterkere enn i etterkrigstidens Sverige. På 80-tallet var et av landene i verden med minst ulikhet. Men siden 90-tallet, under tre sosialdemokratiske og to konservative regjeringer, har ulikheten mellom fattig og rik vokst raskere enn i noe annet OECD-land.

– VILLE IKKE OVERLEVD ÉN DAG: Eier av stamstedet Nisse Restaurang, Adam Mossa (t. v), mener at mye av problemene til Fröslunda ligger i at store innvandrergrupper plasseres samme sted. Her med eier av nabobutikken Hilal al-Ahmed og den 82-årige stamgjesten Oscar (i midten) - som fortsatt er takknemlig for velferdsløftet Socialdemokraterna sørget for på 60-tallet, og vil stemme på dem igjen i høst. Foto: Espen Rasmussen / VG

les også

Måling: Socialdemokraterna går mot sitt dårligste valg noensinne

– Holder ikke til å overleve

Men ifølge statsviter Jenny Madestam snakker ikke sosialdemokratene om klasseforskjellene lenger - i frykt for å skremme bort middelklassevelgerne som partiet har fokusert på å vinne.

– De taper velgere både til Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet, sier hun til Expressen.

Peter Santesson, analysesjef i meningsmålingsinstituttet Demoskop, trekker frem at spesielt SD tjener på velgerflukten fra «sossarna».

– Gradvis har Socialdemokraterna begynt å tape sin tidligere stilling som et naturlig valg i de lavtlønnede gruppene. Sverigedemokraterna er en spesielt hard konkurrent, sier han til samme avis.

TAR VELGERE: Jimmie Åkesson taler om velferdsstaten og arbeidsledighet for sine tilhørere i Eskilstuna. Foto: Espen Rasmussen / VG

les også

Löfven til VG om Sverigedemokraterna: - Mener muslimer ikke er ordentlige mennesker

Tilbake i Bellmansgatan mimrer ekteparet Loimi om det de betegner som glansdagene på slutten av 60-tallet. Tauno kom til byen i 1968, og forteller at det var flust av jobb i industrien, enten på den lokale Volvo-fabrikken, eller andre steder.

– Da rakk lønnen man fikk til alt. Nå holder den ikke til å overleve.

MÅ JOBBE: Gerd og Tauno Loimi fortsetter å jobbe, fordi pensjonen deres er for liten til å leve av. Foto: Espen Rasmussen / VG

Les også

 1. Moderaterna-leder: – Sverige betaler prisen for 20 år med feilslått integrering

  Innvandring har seilt opp som den aller viktigste saken for svenske velgere i forkant av riksdagsvalget i Sverige om…
 2. Måling: Socialdemokraterna går mot sitt dårligste valg noensinne

  Med under tre uker igjen til valget i den Svenske riksdagen er det ingenting som tyder på et mirakel for statsminister…
 3. Lokal SD-politiker lenket til sang med refrenget: «Svensker er hvite og landet er vårt»

  Elisabeth Peterson, som er en av Sverigedemokraternas toppkandidater i byen Växjö i Kronoberg, lenket til sangen…
 4. Dette er Jimmie Åkessons drømmeregjering

  Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson sier han ikke ser bort i fra et samarbeid med Moderaterna (M)og…
 5. Valg i Sverige: - Vil ikke bidra til ny sosialdemokratisk regjering

  Høyres søsterparti Moderarterna varsler i sitt valgmanifest at partiet uansett valgutfall ikke vil medvirke til at det…
 6. Lokalpolitikere i Moderaterna trosser lederens Sverigedemokratene-nekt

  Partileder Ulf Kristersson (M) nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna, men sliter med å få med seg lokallagene…
 7. Jimmie Åkesson: - Jeg kommer ikke til å sitte i regjeringen

  GØTEBORG (VG) De kan bli Sveriges største parti, men Sverigedemokraterna-leder Jimmie Åkesson sliter med å finne noen…
 8. Sverigedemokratene: - Får uformell hjelp fra personer i Frp

  ARENDAL (VG) Sverigedemokraten Aron Emilsson (28) sier at partiet hans får uformell hjelp fra Fremskrittspartiet til…

Mer om

 1. Valg i Sverige
 2. Sverigedemokraterna
 3. Socialdemokraterna
 4. Svensk politikk
 5. Sverige
 6. Stefan Löfven

Flere artikler

 1. Åkesson om jubelmålingene: Vi har allerede fått vår revansje

 2. Valgkamp i Sveriges «IS-hovedstad»: Tilpass deg Sverige, eller kom deg ut

 3. Stefan Löfven mener Sverigedemokraterna har budsjetthull på 30 milliarder

 4. Jimmie Åkesson til VG: - Jeg vil ta Sverige tilbake til «folkhemmet»

 5. Drama i det svenske «folkhemmet»

Fra andre aviser

 1. – Sverigevenner, vi har tenkt å vinne!

  Bergens Tidende
 2. Syv ting du må vite fra det svenske valget

  Fædrelandsvennen
 3. Opphetet sluttspurt i svensk valgthriller

  Bergens Tidende
 4. SVT bytter valgredaktør etter SD-bråk

  Bergens Tidende
 5. Svensker bosatt i utlandet kan avgjøre valget

  Aftenposten
 6. Löfven blir sittende tross krav om avgang

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder