STEMMER SD: Gerd og Tauno Loimi ble kjærester som ungdommer, og har holdt sammen i 51 år - 44 av dem sammen på det nedslitte revisorkontoret i Eksilstuna-bydelen Fröslunda. Begge er oppgitt over en bydel de mener har endret seg «drastisk» i løpet av deres levetid, og begge vil stemme Sverigedemokratarna i valget om to uker.
STEMMER SD: Gerd og Tauno Loimi ble kjærester som ungdommer, og har holdt sammen i 51 år - 44 av dem sammen på det nedslitte revisorkontoret i Eksilstuna-bydelen Fröslunda. Begge er oppgitt over en bydel de mener har endret seg «drastisk» i løpet av deres levetid, og begge vil stemme Sverigedemokratarna i valget om to uker. Foto: Espen Rasmussen, VG

Svikter «sossarna»: - Vi må jobbe til vi dør

UTENRIKS

ESKILSTUNA (VG) Fattige svensker svikter sosialdemokratiet i et stadig mer ulikt Sverige. I arbeiderbyen Eskilstuna er SD-leder Jimmie Åkesson klar til å ta dem imot.

Publisert: Oppdatert: 04.09.18 10:41

– Folk er bare slitne av Socialdemokraterna her. Vi skulle gjerne ha pensjonert oss, men da hadde vi ikke overlevd. Så da må vi jobbe til vi dør, sier ekteparet Gerd Loimi (68) og Tauno Loimi (67) til VG.

I ekteparet Loimi er det matriarken Gerd som styrer. Hun er født og oppvokst rett over gaten fra ekteparets revisorkontor i Bellmansgatan i Eskilstuna.

Ved skrivebordet på kontoret dekorert med kattebilder, figurer og papirbunker har hun sittet i 44 år.

Dette er første del i en reportasjeserie: Tre byer. Tre torgmøter. Tre historier om hvordan Sverigedemokraterna kunne vokse fra et marginalt, høyreradikalt parti til å bli et av Sveriges største.

Del 2: Valgkamp i Sveriges «IS-hovedstad»: - Tilpass deg Sverige, eller kom deg ut

Del 3: Sverigedemokraternas revansje

Hun er gammel nok til å huske den massive utbyggingen av nye boligblokker i nabolaget i det svenske sosialdemokratiets ambisiøse «miljonprogram» på 60-tallet. Da var Fröslunda-området et prestisjeprosjekt. I dag mangler syv av ti jobb i denne Eskilstuna-bydelen. Byen med over 13 prosent arbeidsledighet har nesten dobbelt så høy ledighet som resten av Sverige.

For ekteparet Loimi er den individuelle pensjonen på drøye 6900 svenske kroner etter skatt rett og slett ikke nok til å dekke husleie, mat og leveutgifter for to.

Gerds far var sveiser, formann i et LO-forbund og dedikert «sossarna»-mann. Men datteren har lenger ingen tro på partiet som på mange måter bygget det moderne Sverige.

– Det finnes ikke noe annet alternativ enn å stemme Sverigedemokraterna. I Sverige er det alltid småfolket som ender opp med å betale, sier ekteparet.

Svikter «sossarna» - går til SD

Ekteparet Loimi føyer seg inn i en landsdekkende trend. To uker før valget ligger Socialdemokraterna an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne. Velgerflukten er stor fra mange grupper - men størst blant svensker med lav inntekt.

Ved valget i 2014 fikk partiet 40, 6 prosent i denne gruppen. Nå oppgir kun 27, 5 prosent at de vil gi sin stemme til Stefan Löfvens regjeringsparti. Det betyr at hver tredje fattige svenske har falt fra Socialdemokraterna - på bare fire år.

Hvor går mange av dem? Til Jimmie Åkesson og hans høyrepopulistiske Sverigedemokraterna - som med over 20 prosent på meningsmålingene ligger an til å bli minst landets nest største parti.

På et torgmøte i sentrum av Eskilstuna, en kort kjøretur unna ekteparet Loimi, snakker Åkesson til velgerne sine. Med unntak av når han nevner innvandring og kriminalitet, snakker SD-lederen som hvilken som helst sosialdemokrat.

– Sverige har aldri vært mer segregert og kløftene mellom fattig og rik har aldri vært så store, sier Åkesson til forsamlingen.

Og SD-lederen har rett.

Det fantes knapt noe land i verden der sosialdemokratiet sto sterkere enn i etterkrigstidens Sverige. På 80-tallet var et av landene i verden med minst ulikhet. Men siden 90-tallet, under tre sosialdemokratiske og to konservative regjeringer, har ulikheten mellom fattig og rik vokst raskere enn i noe annet OECD-land.

– Holder ikke til å overleve

Men ifølge statsviter Jenny Madestam snakker ikke sosialdemokratene om klasseforskjellene lenger - i frykt for å skremme bort middelklassevelgerne som partiet har fokusert på å vinne.

– De taper velgere både til Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet, sier hun til Expressen.

Peter Santesson, analysesjef i meningsmålingsinstituttet Demoskop, trekker frem at spesielt SD tjener på velgerflukten fra «sossarna».

– Gradvis har Socialdemokraterna begynt å tape sin tidligere stilling som et naturlig valg i de lavtlønnede gruppene. Sverigedemokraterna er en spesielt hard konkurrent, sier han til samme avis.

Tilbake i Bellmansgatan mimrer ekteparet Loimi om det de betegner som glansdagene på slutten av 60-tallet. Tauno kom til byen i 1968, og forteller at det var flust av jobb i industrien, enten på den lokale Volvo-fabrikken, eller andre steder.

– Da rakk lønnen man fikk til alt. Nå holder den ikke til å overleve.

Her kan du lese mer om