I SORG: Sequita Thompson tok til tårene da hun mandag kveld møtte pressen sammen med barnebarnet Ste'vonte Clark og familiens advokat Ben Crump. Foto: Rich Pedroncelli / TT / NTB scanpix

Stephon (22) ble skutt av politiet: – De trengte ikke å drepe ham på den måten

Stephon Clark (22) ble skutt en rekke ganger av to politimenn i bakgården til bestemoren. Politiet trodde han holdt en pistol, men det viste seg å være en mobiltelefon.

 • Siri Eggen

Artikkelen er over to år gammel

Drapet på den ubevæpnede 22-åringen har den siste uken skapt sterke reaksjoner i USA. Med slagord som «en mobil er ikke en pistol» har demonstranter tatt til gatene i protest mot det de mener er nok et eksempel på politiets brutalitet mot unge afroamerikanere.

les også

Store protester i 2016: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

– De trengte ikke å drepe ham på den måten. De trengte ikke å skyte ham så mange ganger, sier bestemoren Sequita Thompson på en pressekonferanse sent mandag kveld norsk tid.

For en drøy uke siden ble hun vitne til at barnebarnet lå livløs i bakgården rett utenfor stuevinduet der de bodde i den amerikanske storbyen Sacramento. Like før ble han skutt en rekke ganger av to politibetjenter. Nå stiller flere seg det åpenbare spørsmålet: Hvorfor?

SKUTT OG DREPT: I dette stillbildet fra en helikoptervideo ser man Stephon Clark (22) ligge livløs på bakken etter å ha blitt skutt av politiet. Foto: Sacramento Police Department

Politiet har tidligere forklart at de jaktet en mistenkt som hadde knust minst tre bilvinduer og en glassdør i et hus i nabolaget, skriver AP. En video fra politiet viser hvordan 22-åringen hopper over et gjerde til den aktuelle bakgården med to politibetjenter i hælene.

les også

Filmet da politiet skjøt kjæresten: – De dreper oss fordi vi er svarte

– Vis meg hendene, roper en av betjentene, og fortsetter: – Pistol, pistol, pistol.

Sekunder senere åpner de ild og tar dekning ved en vegg. I løpet av kort tid har de avfyrt til sammen 20 skudd. Idet flere politifolk kommer til åstedet spør noen: – Hva hadde vi på ham?

les også

Mann (28) ble drept av politiet etter falskt nødanrop

En annen politimann svarer: – Noe i hendene. Det så ut som en pistol fra vårt perspektiv.

Denne oppfatningen blir støttet av både videoer og lydopptak. Men etterforskere fant ikke noe våpen på åstedet. Derimot lå det en mobiltelefon like ved den døde kroppen.

MOBIL, IKKE PISTOL: I dette stillbildet fra en av en politibetjentens såkalte «body CAM» ser man en mobiltelefon ved siden av offeret. Foto: Sacramento Police Department

De to politibetjentene – den ene av dem afroamerikaner – er ute i permisjon i påvente av etterforskningen. Offerets bestemor Sequita Thompson krever nå at politiet endrer måten de konfronterer mistenkte på. Hun tar blant annet til orde for at de kan sende politihunder, bruke strømpistol – eller sikte på en arm eller et bein dersom de ikke ser noen annen utvei enn å åpne ild.

– Vi vil stå opp for Stephon, snakke for Stephon, kjempe for Stephon, til vi får rettferdighet for Stephon, sier familiens advokat Benjamin Crump.

INTENST: En demonstrant holder opp et bilde av Stephon Clark (23) foran en politibetjent under en av protestene i Sacramento. Foto: AFP

Tidligere har han blant annet representert familiene til Tamir Rice (12) og Michael Brown (18) – som også var ubevæpnede da de ble drept av politiet. Han mener det siste drapet følger et mønster hvor politiet åpner ild mot ubevæpnede afroamerikanere, og krever i likhet med familien at politibetjentene blir siktet.

les også

Politimann frikjent for drap: – Noe av det verste jeg har sett

Men statistikken er ikke på deres side: Det er svært sjelden at politifolk blir straffeforfulgt for drap. Enda færre blir dømt, skriver CNN, som har gått gjennom en rekke saker fra de siste årene. Et ferskt eksempel på det motsatte er politimannen som ble siktet for drapet på australske Justine Damond (40).

PROTEST: Før helgen deltok flere hundre personer i demonstrasjoner mot det de mener er politibrutalitet i Sacramento. Foto: Reuters

Det er flere elementer ved drapet på Stephon Clark som får familiens advokat til å stusse. Han reagerer blant annet på at videoer fra betjentenes såkalte «body cams» viser at det tar seks minutter før de går bort den livløse 22-åringen.

– Hvorfor prøvde dere ikke å hjelpe ham? spør advokaten retorisk.

les også

Jordan Edwards (15) skutt og drept av politiet i USA

Flere stiller også spørsmål ved at lyden blir skrudd av på begge kameraene syv minutter etter drapet. – Hei, skru av, hører man en politimann si, før det blir stille. Men videoen fortsetter, og man kan se at politimennene fortsetter å snakke sammen, skriver CNN.

Politisjef Daniel Hahn i Sacramento erkjenner at dette er med på å skape ytterligere mistanke, og bekrefter at dette er én av tingene som nå etterforskes. – Det skaper mistenksomhet, og er ikke sunt for vårt forhold til lokalsamfunnet, sier han.

les også

Skjøt ubevæpnet afroamerikaner – frikjent

– Vi må si høyt og tydelig at det som skjedde med Stephon Clark var helt feil. Det er feil fordi en 22 år gammel mann ikke skal dø på den måten, sier Sacramento-borgermester Darrell Steinberg.

Amerikansk politi har de siste årene frigitt en rekke videoer som viser hvordan ubevæpnede menn blir drept av politiet. Her er noen av dem:

Mer om

 1. USA
 2. Våpen
 3. Skyting
 4. Drap
 5. Politiet

Flere artikler

 1. Nytt politidrap ryster USA - skal ha skutt ubevæpnet mann syv ganger bakfra

 2. Politimenn slipper tiltale etter at de skjøt Alton Sterling (37)

 3. Pluss content

  «I can’t breathe»

 4. Store demonstrasjoner sprer seg over USA

 5. Ny George Floyd-video: Prøver å få politimann til å gripe inn

Fra andre aviser

 1. Holdt barn som gisler: Én politimann drept og seks såret i USA

  Bergens Tidende
 2. USA raser: Én person drept etter skudd mot demonstranter i Detroit. Portforbudet brutt i Minneapolis.

  Aftenposten
 3. Voldsomme protester i Minneapolis

  Aftenposten
 4. Hatet vokser i Hongkong

  Bergens Tidende
 5. Hvor mange blir drept av politiet? Og har de lov til å bruke teknikken som drepte George Floyd?

  Bergens Tidende
 6. Tre dødsfall har utløst raseri og opptøyer i USA. Her er historiene om ofrene.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder