Protesterer for strengere våpenkontroll: – Det er galskap at våpen har mer beskyttelse enn elever

WASHINGTON, D.C. (VG) Flere hundre tusen mennesker tar lørdag til gatene verden over for å demonstrere mot våpenlovgivningen i USA.

Artikkelen er over to år gammel

les også

Skolemassakren i Florida: «Jeg ble skutt og jeg overlevde. 17 ble drept. Nå skal vi sørge for at det aldri skjer igjen»

Det er meldt over 800 March for our lives-demonstrasjoner over hele USA, samt mange andre steder rundt i verden. Selve hoveddemonstrasjonen er lagt til Pennsylvania Avenue, som blant annet går mellom Det hvite hus og Kongressbygningen, i Washington, D.C.

VG befinner seg på Pennsylvania Avenue like ved Trump-familiens hotell. Der har en håndfull motdemonstranter stilt seg opp, men det kan ikke måle seg med de tusenvis av menneskene som stadig strømmer nedover gaten i retning kongressbygningen, der scenen taler og underholdning skal komme fra er satt opp.

les også

Ble drapstruet etter å ha gitt fra seg riflene sine

«Beskytt barn. Ikke våpen»

De fleste bærer plakater eller t-skjorter med slagord mot våpen og for strengere våpenkontroll. «Hey Hey NRA, how many kids did you kill today» (NRA er USAs mektige våpenorganisasjon journ.ann.), «I’m a teacher. I’m trained to inspire not fire» og «Protect kids. Not guns» er bare tre av utallige eksempler.

les også

Tusenvis av amerikanske elever forlot klasserommene for å minnes Florida-ofre

Ettersom folkemengden er massiv, blir det snakket om at dette kan være den største demonstrasjonen i USA siden Vietnamkrigen, har man langs gaten satt opp en rekke storskjermer slik at folk skal kunne se og høre det som skjer fra scenen.

Meghan Tomasch og Hannah Walter forteller at de er tilstede i gatene for å stoppe skoleskytinger fra å skje igjen.

– Jeg vil ikke at flere barn skal dø, sier Tomasch.

– Det er galskap at våpen har mer beskyttelse enn elever. Dette er latterlig. Vi er det eneste landet i verden hvor dette skjer ofte, sier Walter.

De er usikre på om demonstrasjonen hjelper for å hindre skoleskytinger.

– Men det gir meg definitivt håp, sier hun.

Dan Norowski forteller til VG at han skulle ønske det ikke fantes våpen overhodet.

– Jeg trodde Sandy Hooks-massakren skulle endret våpenlovgivningen. Jeg håper ikke vi må komme tilbake hit hvert år, men vi gjør det vi kan for å få stoppet våpenvold.

Han håper den nye generasjonen stemmere vil sørge for at det neste partiet som leder USA er for våpenkontroll og anti-NRA.

les også

Florida sier ja til ny våpenlov

HÅPEFULLE: Meghan Tomasch og Hannah Walter forteller til VG at demonstrasjonen March for Our Lives gir dem håp. Foto: Jostein Matre/VG

Det får han støtte av fra Natalie Williams og Maria O’Keeffe, som begge er 23 år gamle. De tror skoleskytingen i Parkland har skapt ekstra stort engasjement fordi elevene er privilegerte, unge og har tilgang til sosiale medier.

– De gjorde det mulig å sette et ansikt på denne bevegelsen. De gjorde valget om å gå ut og være aktive for å få noe gjort, sier O’Keeffe.

– Jeg tror det blir viktig for demokratene å holde lederne sine ansvarlige og oppfordre dem til å være imot våpen og til å stå opp mot NRA, sier Williams, som selv registrerte seg for å stemme på demokratene nylig.

MOT VÅPEN: Dan Norowski ønsker seg en verden uten våpen, men tror aldri det kommer til å skje. Foto: Jostein Matre/VG

les også

NRA saksøker staten Florida etter ny våpenlov

Fra en scene her vil det bli holdt en rekke appeller, blant annet fra overlevende etter forrige måneds skoleskyting i Parkland, Florida, der 17 mennesker ble drept. I tillegg vil kjente artister som Ariana Grande, Miley Cyrus, Devi Lovato og Lin Manuel Miranda opptre.

Det var stor applaus og jubel da David Hogg, en av de overlevende fra Parkland-skytingen holdt sin appel foran den enorme folkemengde foran Kongressen. Taktefaste «vote them out»-rop kunne høres etter at Hogg sa at det er på høy tid å stemme på politikere som ønsker endring i våpenlovene.

KREVER ANSVARLIGGJØRING: Natalie Williams og Maria O’Keeffe håper demokratene kan stramme inn våpenlovgivningen og stå opp mot NRA. Foto: Jostein Matre/VG

Motdemonstranter

En liten gruppe motdemonstranter kom inn på Pennsylvania Avenue en time etter demonstrasjonen startet. Med plakater til forsvar for det andre grunnlovstillegget ønsker de å hevde sin rett til å bære våpen.

- Vi er er for å vise at dette er vår grunnlovsrett. Vi er i mindretall her i dag selvfølgelig, men selv om det kanskje er 400.000 mennesker her i dag, så er det bare en liten del av de 330 millionene som bor i landet vårt, sier Tim Twigg til VG, mens folk rundt ham roper ting som «skam dere!» og «Dette hadde dere aldri gjort dersom dere var glad i barn!»

MOTDEMONSTRANTER: En lite gruppe hadde møtt opp for å demonstrere sin rett til å bære våpen. Foto: Jostein Matre/VG

les også

Florida-skytteren taus i retten

En halv million mennesker i D.C.

Det var på forhånd ventet en halv million mennesker i gatene i USAs hovedstad. I New York var det ventet rundt 10.000 demonstranter.

Det var også planlagt en dekke demonstrasjoner i Europa, blant annet i Stockholm og København. Totalt tar 37 land del i demonstrasjonene i tillegg til USA.

Arrangørene ønsker å støtte opp om amerikanernes rett til å eie våpen, men ønsker å forby militære angrepsvåpen og høykapasitets-magasiner, som ofte har vært benyttet ved skoleskytinger. De ønsker også å stramme inn bakgrunnssjekkene som gjøres i forbindelse med våpensalg, samt heve aldersgrensen til 21 år, slik som staten Florida nylig har vedtatt.

LEDET AV UNGE: Demonstrasjonene er ledet av unge mennesker som ønsker strengere våpenlovgivning. Foto: AFP

14. februar ble 17 mennesker drept på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida da 19 år gamle Nikolas Cruz åpnet ild med en halvautomatisk rifle av typen AR-15.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder