HØYT OPPE: Kim Jong-un på Paektu-fjellet i Nord-Korea. Foto: KCNA /AFP/ SCANPIX

Slik forbereder Kim seg til toppmøtet med Sør-Korea

For et halvt år siden lå Kim Jong-un og Donald Trump i krass ordkrig. Snart møtes de ansikt til ansikt.

 • Mikal Hem

Artikkelen er over to år gammel

les også

Nytt steg i forhandlingene: Nord-Korea vil stanse atomprøvesprengninger

I høst utvekslet USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un en serie bitre fornærmelser. Etter å ha blitt kalt «Little Rocket Man» – «lille rakettmann» – av Trump, svarte Kim med å kalle den amerikanske presidenten for gammel og senil.

Trump reagerte med å tvitre «Hvorfor fornærmer Kim meg ved å kalle meg gammel», når jeg aldri ville kalt ham lav og feit? Vel, jeg prøver hardt å være venner med ham, og kanskje det en gang vil skje».

FEIRET OPPSKYTING: Nord-Koreansk frimerke som feirer testoppskytingen av raketten Hwasong-15. Missilet ble testet 28. november 2017, og er den eneste nordkoreanske raketten som kan når hele USA. Foto: KCNA / REUTERS

Så ble tonen en annen. I januar sa Trump i et intervju med avisen Wall Street Journal at han antagelig ville komme godt overens med Kim, og i mars kunngjorde Trump at han gjerne vil møte den nordkoreanske lederen. Et toppmøte er planlagt til sommeren.

Men først skal Kim treffe Sør-Koreas president Moon Jae-in. Fredag møtes de to statslederne hverandre i Fredshuset i Sør-Korea, rett sør for demarkasjonslinjen mellom de to republikkene.

VG+: Unike bilder av nordmennene i Korea-krigen

Under et møte med en sørkoreansk delegasjon i mars, skal Kim ha spøkt med hvordan han ble oppfattet internasjonalt. Han sa også at han var villig til å kvitte seg med atomvåpnene sine. 21. april meldte Nord-Korea at landet stanser atomprøvesprengninger og test av interkontinentale missiler.

les også

Trump: USA vil gjøre alt for å gjøre møtet med Nord-Korea til en suksess

Sør-Korea på sin side har skrudd av høyttalerne som sende propaganda på fullt volum over grensen til Nord-Korea.

Amerikanske fanger

Ifølge Stein Tønnesson, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning PRIO, er møtet mellom Moon og Kim viktigere enn møtet mellom Kim og Trump.

– Møtet med Trump er bare et skritt på veien for en fredsprosess mellom Nord- og Sør-Korea. Det er Moon som har åpnet Nord-Korea for samtaler, sier Tønnesson.

les også

Donald Trump bekrefter hemmelig møte med Nord-Korea

Ett av Kims forhandlingskort er tre amerikanske statsborgere som sitter fengslet i Nord-Korea. Kim Hak-song og Kim Sang-duk, som jobbet på Pyongyang University of Science and Technology (PUST), ble arrestert I fjor vår, anklaget for «fiendtlige handlinger».

PUST blir drevet av evangelisk kristne organisasjoner. Nord-Korea er offisielt en ateistisk stat, og myndighetene er skeptiske til organisert religiøs aktivitet i landet. PUST har uttalt at de to ikke er arrestert i forbindelse med universitetets aktiviteter.

FENGSLET: Kim Dong-chul blir geleidet til rettssaken mot ham av to nordkoreanske vakter i april 2016. Amerikaneren ble dømt til ti års straffarbeid for spionasje. Foto: KIM KWANG HYON / AP/ SCANPIX

Den tredje amerikaneren, Kim Dong-chul, ble arrestert i oktober 2015. Året etter ble han dømt til ti års straffarbeid. Kim bor i Virginia, USA, men drev en periode forretninger i Rason, en nordkoreansk økonomisk sone på grensen til Kina. I 2016 innrømmet han på en pressekonferanse å ha drevet spionasje for Sør-Korea.

les også

Forsker om hemmelig møte: Trump tester ut Kim

Sverige forhandler

I mars var den nordkoreanske utenriksministeren Ri Yong-ho i Stockholm. Der skal han ha diskutert løslatelsen av de tre amerikanerne med den svenske utenriksministeren.

– Dette er typisk litt oppsparte midler Nord-Korea har på kistebunnen. Å sette dem fri vil være en perfekt liten kjærlighetsgave, en symbolsk handling som gir mye igjen, sier kunstner Morten Traavik, som har hatt flere prosjekter i Nord-Korea.

PRIVAT UNIVERSITET: Pyongyang University of Science and Technology er drevet av kristne organisasjoner. Foto: AP/ SCANPIX

Tønnesson mener Nord-Korea kan bruke en løslatelse av de tre amerikanerne til å anerkjenne på Sør-Koreas rolle i forhandlingene.

– Jeg er veldig spent på om disse blir løslatt fredag. Det vil være et klart signal om at Nord-Korea tar forhandlingene alvorlig, sier Tønnesson.

les også

Reuters: Nord-Korea har lovet å diskutere atomnedrustning

– Dersom de løslates denne uken, vil Moon få sin del av æren. Det vil være smart av Kim, som trenger Moons tillit for å avverge. Men Kim kan også vente til like før møtet med Trump. Det viktigste er at en løslatelse kommer, sier Tønnesson.

Amerikanske soldater

Torsdag hevdet Moon at Nord-Korea ikke krever at USA må trekke sine soldater ut av Sør-Korea før landet går med på å kvitte seg med atomvåpnene sine. Dette skal nordkoreanerne ha sagt i samtaler med sørkoreanske forhandlere. USA har i dag 28.500 soldater stasjonert på den koreanske halvøya.

VG+: Nordkoreansk propaganda: Der Kim er Gud og Trump en gal hund

Traavik har vanskelig for å tro at Nord-Korea kommer til å gi opp atomvåpnene sitt med det første, og mistenker at Moon bevisst tolker nordkoreanernes formuleringer slik det passer ham.

– Dersom det stemmer, er det nesten for godt til å være sant. Jeg kan ikke forestille meg at regimet plutselig skal skrote atomvåpnene sine, som de ser på som en garanti for sin egen sikkerhet, sier han.

les også

Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

Tønnesson tror dette er noe Moon går ut med for gi USA bedre kort på hånden i forhandlingene. Når Moon har sagt dette, vil det være vanskelig for Kim å si noe annet.

TOPPMØTE: Donald Trump og Moon Jae-in møtte hverandre i den sørkoreanske hovedstaden Seoul i juni 2017. Der ble de enige om å forhandle med Nord-Korea. Foto: ANDREW HARNIK / AP

Direktelinje

Forberedelsene til toppmøtet 27. april er godt i gang. Fredag ble det opprettet en direkte telefonlinje mellom president Moon Jae-in i Seoul og Kim Jong-un i Pyongyang.

Mye står på spill når Nord-Korea, Sør-Korea og USA nå skal forhandle. Ifølge Tønnesson er det ikke snakk om en gjenforening av Nord og Sør, eller regimeendring i Nord-Korea.

les også

Eksperter om Kim Jong-uns Kina-besøk: Reaksjon på lang tids amerikansk press

Mye står på spill når Nord-Korea, Sør-Korea og USA nå skal forhandle. Ifølge Tønnesson er det ikke snakk om noen regimeendring i Nord-Korea, men målet om en fredsavtale mellom nord og sør, og dernest nasjonal gjenforening vil helt sikkert stå på dagsordenen.

– Både nord og sør ønsker gjenforening, men ikke for raskt, og ikke noen sammensmelting. De ønsker seg en løs sammenslutning av to stater, med hvert sitt politiske system. For sørkoreanerne er det viktig å ikke bli sittende med regningen for Nord-Koreas økonomiske utvikling For Kim er det viktig å holde på sin makt, sier han.

Slik er Nord-Korea for turister

De økonomiske forskjellene mellom de to landene er enorm, og det er liten vilje i Sør-Korea til å betale for å bygge opp naboen i nord.

– Bare tanken på regimeendring vil ødelegge for forhandlingene, sier han.

Når det blir Trumps tur til å møte Kim, er det den nordkoreanske lederen som vil være best forberedt, mener Traavik.

– Amerikanerne vil være veldig mye dårligere forberedt enn nordkoreanerne, som har ønsket seg, og forberedt seg på, et slikt møte i flere tiår, sier han.

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Utenrikspolitikk
 3. Kim Jong-un
 4. Moon Jae-in
 5. Sør-Korea

Flere artikler

 1. Kims «julegave» til Trump: – Engstelig for en skikkelig provokasjon

 2. Forsker etter Kims trusler: Risikoen vil henge over oss utover året

 3. – Nord-Korea vil frigi amerikanere

 4. Sør- og Nord-Korea enige om å avslutte krigen

 5. Sør-Koreas president ønsker fredsavtale med naboen i nord: – De er ikke akkurat på talefot

Fra andre aviser

 1. Nord-Korea åpner for å gi slipp på landets atomvåpen

  Aftenposten
 2. Her marsjerer de sammen som venner. Nå nekter Nord-Korea å spille mot naboen i sør.

  Fædrelandsvennen
 3. Sør-Korea bekrefter samtaler om mulig toppmøte

  Fædrelandsvennen
 4. Etter 65 år kan de skape fred. Da trenger de to andre maktmenn på laget.

  Aftenposten
 5. Historisk toppmøte ga erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøyen

  Bergens Tidende
 6. Trump kaller toppmøtet en triumf. Her er arbeidet som gjenstår før det faktisk blir en suksess.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no