Demonstrasjonene som startet som en protest mot økte brødpriser for over en uke siden, kan true Sudans president Omar Bashirs nesten 30 lange grep om makten. Foto: Arkivfoto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix

FN ber Sudan granske dødsfall etter demonstrasjoner

Minst 19 personer er drept under protester i Sudan siden 19. desember. Generalsekretær i FN Antonio Guterres ber myndighetene i Sudan etterforske dødsfallene.

mette.bjorberg.estep@ntb.no

Guterres ber fredag om ro og tilbakeholdenhet i Sudan og ber om at myndighetene gjennomfører en grundig granskning av dødsfallene og volden, heter det i en uttalelse fra FN.

Ifølge Amnesty er minst 37 ubevæpnede demonstranter drept mellom 19. og 25. desember i demonstrasjoner mot Sudans mangeårige leder Omar al-Bashir. Regjeringen i Sudan erkjente torsdag at protestene har krevd minst 19 liv, blant dem to politifolk, men hevder samtlige ble drept i forbindelse med plyndring.

Generalsekretæren følger situasjonen med stor bekymring og understreker behovet for å beskytte ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

I hovedstaden Khartoum protesterte tusenvis av mennesker i et tjuetall bydeler med krav om at Bashir går av, ifølge aktivister.

I forstaden Omdurman brukte politiet tåregass for å stanse en demonstrasjon utenfor en moské etter fredagsbønnen, opplyser øyevitner. Det meldes også om protester i Atbara, Obeid, Senar og Wad Madani.

Opposisjonen har manet til flere demonstrasjoner de kommende dagene i protest mot regjeringen.

Demonstrasjonene som startet som en protest mot økte brødpriser for over en uke siden, kan true Bashirs nesten 30 lange grep om makten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder