Demonstrasjonene som startet som en protest mot økte brødpriser for over en uke siden, kan true Sudans president Omar Bashirs nesten 30 lange grep om makten.

Demonstrasjonene som startet som en protest mot økte brødpriser for over en uke siden, kan true Sudans president Omar Bashirs nesten 30 lange grep om makten. Foto: Arkivfoto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix

FN ber Sudan granske dødsfall etter demonstrasjoner

Minst 19 personer er drept under protester i Sudan siden 19. desember. Generalsekretær i FN Antonio Guterres ber myndighetene i Sudan etterforske dødsfallene.

mette.bjorberg.estep@ntb.no

Guterres ber fredag om ro og tilbakeholdenhet i Sudan og ber om at myndighetene gjennomfører en grundig granskning av dødsfallene og volden, heter det i en uttalelse fra FN.

Ifølge Amnesty er minst 37 ubevæpnede demonstranter drept mellom 19. og 25. desember i demonstrasjoner mot Sudans mangeårige leder Omar al-Bashir. Regjeringen i Sudan erkjente torsdag at protestene har krevd minst 19 liv, blant dem to politifolk, men hevder samtlige ble drept i forbindelse med plyndring.

Generalsekretæren følger situasjonen med stor bekymring og understreker behovet for å beskytte ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

I hovedstaden Khartoum protesterte tusenvis av mennesker i et tjuetall bydeler med krav om at Bashir går av, ifølge aktivister.

I forstaden Omdurman brukte politiet tåregass for å stanse en demonstrasjon utenfor en moské etter fredagsbønnen, opplyser øyevitner. Det meldes også om protester i Atbara, Obeid, Senar og Wad Madani.

Opposisjonen har manet til flere demonstrasjoner de kommende dagene i protest mot regjeringen.

Demonstrasjonene som startet som en protest mot økte brødpriser for over en uke siden, kan true Bashirs nesten 30 lange grep om makten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder