AVSLÅR BENÅDNING: Arnold Schwarzenegger vil ikke benåde Stanley «Tookie» Williams som skal henrettes i morgen. Foto: EPA
AVSLÅR BENÅDNING: Arnold Schwarzenegger vil ikke benåde Stanley «Tookie» Williams som skal henrettes i morgen. Foto: EPA

Schwarzenegger vil ikke stoppe henrettelsen av «Tookie»

Publisert: Oppdatert: 13.12.05 07:34

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett)Guvernør Arnold Schwarzenegger vil ikke stoppe henrettelsen av gjenglederen Stanley «Tookie» Williams (51).

Gjenglederen er dømt til døden for fire drap han begikk i 1979. Han skal etter planen henrettes med giftsprøyte i San Quentin-fengselet nord for San Francisco tirsdag 13. desember.

Henrettelsen skal skje like etter midnatt lokal tid, klokken 09.01 norsk tid.

Williams' siste håp var at Californias guvernør Arnold Schwarzenegger skulle bruker sin rett til å benåde han.

- Vanskelig
Men nå ser det ut til at ingen vil forhindre at dødsdommen blir fullbyrdet. Ifølge AP har Schwarzenegger nå avslått å stoppe henrettelsen av 51-åringen. Dersom den føderale rettsinstansen ikke griper inn i siste sekund vil Williams bli henrettet tirsdag med en giftsprøyte.

- Benådningssaker er alltid vanskelige, og denne er intet unntak, sa Schwarzenegger i en uttalelse mandag kveld.

-Etter å ha studert bevisene, søkt i historien, hørt på argumentene og kjempet med de dyptpløyende konsekvensene, har jeg kommet til at en benådning ikke kan forsvares, sa Schwarzenegger videre.

Hans forsvarere argumenterer ikke med at han er uskyldig, men med at han er mer verdt levende enn død.

50.000 mennesker skal ha engasjert seg for å få omgjort dommen, blant disse flere rap-stjerner som tidligere vanket i samme miljø som Williams. Rapperen Snoop Dogg deltok sammen med 1000 andre i en demonstrasjon utenfor fengselet San Quentin State i slutten av november i håp om å få omgjort dommen.

Engasjert seg mot vold

Williams startet som 17-åring en av Los Angeles mest beryktede gjenger. Men fra fengselscellen har han engasjert seg i kampen mot gjengkriminalitet. Han har tatt avstand fra sin voldelige fortid, og har skrevet bøker med advarsler mot gjengkriminaliteten. Han bruker seg selv som eksempel for å advare ungdom mot å bli med i kriminelle gjenger.

Schwarzenegger har tidligere sagt at dette ikke var noen lett sak å avgjøre, men politiske kommentatorer regner med at han vil la henrettelsen gå som planlagt. Ellers kan han framstå som en svekling, hevder de.

Denne artikkelen handler om