Bush leder i valgthriller

BOSTON (VG Nett) Mens president George W.Bush ser ut å vinne valget, nekter Kerry å godta tap i svingstaten Ohio - som vil avgjøre.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Da mer enn 90 prosent av stemmene var talt opp i Ohio, ledet
Bush med drøyt 100 000 stemmer. Fremdeles gjensto nesten
400 000 stemmer å telle opp før vinneren av delsten er klar.

Demokratene setter nå inn sine beste advokater med en ting for øyet: Finne 120 000 demokratiske stemmer som skiller kandidatene. Nok en gang kan det bli jussen som avgjør hvem som blir USAs president.

Øverste valgansvarlige i Ohio sier at det kan ta elleve dager før det endelige resultatet er klart.

SLIK FUNGERER USAS VALGSYSTEM

Valgopptellingen viste også at republikanerne festet grepet i det amerikanske Senatet, og ser også ut til å få kontrollen i Kongressen.

- Vi er stolte

- Vi har ventet fire år på dette, og vi kan vente en natt til. John Kerry og jeg er svært stolte. Vi lovet at alle stemmer skal stemme i valget. I kveld holder vi ord og kjemper for hver eneste stemme. Noe mindre fortjener dere ikke, sa Edwards til en jublende forsamling.

Lederen for Kerrys valgkamp, Mary Beth Cahill, sa følgende etter Ohio-meldingene:

- Opptellingen i Ohio er ennå i ikke ferdig. Det er over 200 000 stemmer igjen å telle. Vi tror at når de er talt opp vil Kerry ta Ohio, sier Cahill til VG Nett.

Talsmenn for Kerry har tidligere sagt at en av de store tabbene som Al Gore gjorde under valginnspurten i 2000 var å innrømme nederlag for raskt.

Tilhengere mistet håpet

Ifølge VG Netts reporter var mange Kerry-tilhengere likevel i ferd med å miste håpet og var på hjem fra valgvaken i Boston.

- Nå har mange mistet håpet. Etter at resultatene fra Florida kom har stemningen sunket minutt for minutt. Det regner, det blåser og mange er i ferd med å miste håpet, sier Øverbye.

Slik valgdagsmålingene står nå har Bush en ledelse med 249 valgmenn over Kerrys 242.

Etter hvert som delstat etter delstat havnet der de var ventet å gå i natt, ble all oppmerksomhet rettet mot den siste av de tre store vippestatene - Ohio.

Rett før klokken syv norsk tid hadde Bush en knepen seier på valgdagsmålingen i Ohio, med 51 prosent av stemmene mot Kerrys 49 prosent. Fremdeles gjenstod en god del opptelling.

Den som vil vinne valget bør helst vinne to av de tre største vippestatene Pennsylvania, Florida og Ohio.

Bush ble utropt til vinner i Florida, mens Kerry ville ta seieren i Pennsylvania. Hele 70% prosent av de stemmende i delstaten har stemt på Kerry, viser valgdagsmålingene.

- Dette kommer til å bli spennende, men jeg tror jeg kommer til å vinne, sa Bush alt før de siste valglokalene hadde stengt sine dører.

Stemningen var en stund svært høy på Kerrys-kampanjens valgvake i Boston i natt. Til tross for regnvær, er tusenvis av mennesker samlet i gatene utenfor Kerry-leirens hovedkvarter.

Det var vill jubel under i Boston da resultatet fra Pennsyvania kom inn og 30 000 Kerry-fans fikk håpene oppfylt. En av de tre avgjørende vippestatene var i havn.

Kort tid etter var det taust i lokalet. TV-stasjonene CNN, CBS og ABC gikk ut og ga den viktige svingstaten Florida til Bush.

Problemer i Iowa

Heller ikke i Iowa var det mulig å utrope noen valgvinner.

To maskiner som teller papirstemmer brøt sammen, det samme gjorde Iowas valgstab. Utmattet etter nattens anstrengelser og opptelling tok staben seg en pause mens de venter på at nye tellemaskiner skal komme fra fabrikanten.

Dermed er det ikke mulig å si sikkert hva utfallet blir i delstaten. Bush leder med en knapp margin foran Kerry.

Økonomi og terror

De to viktigste temaene for velgerne har blitt økonomi og terror, skriver nyhetsbyrået AP. Hele tre fjerdedeler av velgerne er redde for et terrorangrep, men allikevel er de splittet på midten når det kommer til hvem som bør lede valget.

Meningsmålingen viser også at de unge nok en gang ikke har gått til urnene for å si sin mening. Valgdeltakelsen blant ungdom mellom 18 og 24 er like lav som i 2000 og de favoriserer Kerry. Dersom de stemmer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder