DØMT: Fransk-canadieren Alexandre Bissonnette. Foto: Privat/AFP

Dømt til 40 års fengsel for moské-angrep i Canada

Høyreekstremisten Alexandre Bissonnette (29) er dømt til 40 års fengsel etter at han drepte seks mennesker og såret seks andre.

uvakt@ntb.no

Over 50 mennesker befant seg i Islamic Cultural Centre i den canadiske byen Quebec da 29-åringen åpnet ild i januar 2017. Øyenvitner har tidligere beskrevet hvordan flere personer ble skutt da de satt og ba under kveldsbønnen

Fransk-canadieren Alexandre Bissonnette drepte seks menn mellom 39 og 60 år. I fjor erkjente skyld i seks tilfeller av overlagt drap og seks drapsforsøk.

Les også: Ringte selv politiet etter drapene

Dommen som falt fredag, innebærer at Bissonnette aldri kan prøveløslates.

Ville ha 150 år

Påtalemyndigheten i saken ville at Bissonnette skulle dømmes til 150 år i fengsel. Dommeren i saken, François Hout, sier at å dømme noen til en straff som går ut over en persons forventede levetid, ville være grusomt og en uvanlig straff ut fra canadisk lov.

Les også: En butikkeier, en professor og far til et spedbarn var blant de drepte

Likevel fortjente han en streng straff, sa Hout i sin 246 sider lange dom, som han brukte seks timer på å lese opp.

– Med ditt hat og din rasisme har du ødelagt livet ofrenes og de pårørendes liv, ditt liv og dine foreldres. Forbrytelsen du utførte fortjener den strengeste straffen, sa Hout.

29-åringen satt og så ned på føttene sine i rettssalen da dommeren leste opp rettsavgjørelsen, mens foreldre og venner tørket tårer.

BLANT OFRENE: Aymen Derbali var blant de som ble alvorlig skadet i angrepet. Han var på plass da dommen ble lest opp. Foto: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP

Holdninger

De som overvåker ekstremistgrupper i Quebec, har fortalt at Bissonnette inntok ultranasjonalistiske standpunkter som student på Laval University og på sosiale medier. Han var en tilhenger av den franske ytre høyrelederen Marine Le Pen og USAs president Donald Trump.

De som ble drept under angrepet, flyttet til Canada de siste tiårene. To var fra Algerie, to fra Guinea, en fra Marokko og en fra Tunisia.

Om lag 40 menn og fire barn var til stede under kveldsbønnen 29. januar for to år siden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder