ULTIMATUM: Spanias sosialistiske statsminister Pedro Sanchez krever nyvalg i Venezuela innen åtte dager. Foto: AP / NTB scanpix

Spania og Tyskland gir Maduro åtte dager til å utlyse nyvalg

Dersom Maduro ikke utlyser nyvalg, kommer landene til å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president.

– Hvis det innen åtte dager ikke finner sted rettferdige, frie og åpne valg i Venezuela, kommer Spania til å anerkjenne Juan Guaidó som Venezuelas president, sier statsminister Pedro Sanchez i en kunngjøring lørdag.

Kort tid etter kunngjorde Tyskland samme budskap: Berlin kommer til å anerkjenne opposisjonsleder Guidó som president hvis det ikke blir nyvalg innen åtte dager.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han vil anerkjenne Guidó som president med mindre det skrives ut valg i løpet av uken som kommer.

Frankrike, Tyskland og Spania vil i så fall stå på linje med USA, som allerede har anerkjent Guaidó som midlertidig president i det søramerikanske landet.

Guaidó leder den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen i Venezuela. Han erklærte seg denne uken som landets midlertidige president, begrunnet med at Maduros presidentskap er ugyldig. Maduro ble gjenvalgt som landets president i mai i fjor og tatt i ed tidligere denne måneden, men valget ble kraftig kritisert av verdenssamfunnet.

Kunngjøringen fra Spania, Frankrike og Tyskland lørdag ettermiddag fant sted bare få timer før FNs sikkerhetsråd samles i New York for å diskutere den politiske krisen i Venezuela.

Nekter å møte Maduro

Maduro gikk fredag ut i en pressekonferanse og sa han var villig til å møtes til samtaler med den påberopte presidenten - noe Guaidó raskt avviste under en tale til folket i Caracas gater samme dag.

– Når de ikke oppnår de resultatene de ønsker gjennom undertrykkelse, tilbyr de oss falske løfter om dialog i istedenfor. Jeg ønsker å være klar overfor verden og til dette regime at det er ingen som kommer til å delta i dialoger som ikke er oppriktige, sa han samtidig som han appellerte til nye massedemonstrasjoner i uken som kommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder