RØYK-GRANATER: Bildet viser en student som demonstrerer ved Teherans universitet, der opprørspolitiet kastet røyk-granater for å stagge demonstrasjonene lørdag. Foto: AP

13 drept i pågående opptøyer i Iran - demonstranter skyter mot politiet

Iranske demonstranter har ifølge en polititalsmann skutt mot politiet med jaktrifler. En betjent skal være drept og tre såret.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer den iranske politikilden fra statlig TV.

Skytingen skal ha funnet sted i byen Najafabad, sentralt i Iran mandag.

Til sammen 13 personer skal ha blitt drept etter at demonstrasjonene tok til i landets nest største by Mashhad torsdag i forrige uke, melder nyhetsbyrået AFP.

Ti personer skal ha blitt drept i ulike byer søndag kveld, melder statlig TV, som også viste bilder av ødelagte eiendommer, skriver Reuters.

Den mektige Revolusjonsgarden offentliggjorde bilder av tre personer som er ettersøkt for sin rolle i opptøyene, og oppfordret også publikum til å rapportere om «opprørske elementer».

Bakgrunn: Menneskerettighetsforkjemper: – Demonstrasjonene i Iran er bare begynnelsen

EU presser Iran

Protestene startet torsdag og har raskt eskalert til å bli den største prøvelsen regimet har stått overfor siden massedemonstrasjonene i 2009. Myndighetene har bekreftet at over 400 personer er pågrepet de siste dagene. Rundt 100 av disse er senere løslatt.

De siste demonstrasjonene mandag fant sted til tross for at president Hassan Rouhani gjorde det klart at landet vil ta hånd om «oppviglere og lovbrytere».

– Vi har vært i kontakt med iranske myndigheter og vi forventer at de garanterer for ytringsfriheten og retten til å demonstrere fredelig. Vi vil fortsette å følge utviklingen, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini i en uttalelse.

Her hjemme har utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sendt følgende melding på Twitter: «Følger demonstrasjonene i Iran med dyp bekymring. Avgjørende å respektere borgernes grunnleggende rett til å demonstrere. Vold og ytterligere tap av liv må unngås».

Lørdag spredte demonstrasjonene seg til Teheran: To demonstranter drept

Slik så det ut i Teheran lørdag:

Rouhani: – Vi viser ingen toleranse

Demonstrasjonene startet opprinnelig med misnøye med den økonomiske styringen i landet.

Ifølge Reuters er det også stor misnøye rundt den høye arbeidsledigheten i landet, og inflasjon og anklager om korrupsjon blant de politiske elitene har satt sinnene i kok i den iranske befolkningen.

Ifølge NPR har flere revet ned skilt og ropt slagord mot Irans mektige mann – åndelig leder Ayatollah Ali Khamenei.

Søndag gikk landets president Hassan Rouhani ut på statlig TV, og ba befolkningen roe seg ned. Rouhani ytret at befolkningen har rett til å kritisere myndighetene, men ba dem samtidig om å ikke skape uro.

– Myndighetene vil ikke vise noen toleranse overfor dem som skader offentlig eiendom, bryter med offentlig orden og skaper uro i samfunnet, uttalte presidenten.

Presidenten erkjente at folk er misfornøyde med den islamske republikkens skakkjørte økonomi, men understreket samtidig at regjeringen ikke vil nøle med å bruke makt overfor dem de anser som lovbrytere.

Ifølge CNN skal president Rouhani ha forsøkt å dysse ned protestene under et møte med flere medlemmer av det iranske parlamentet mandag.

– Vår flotte nasjon har sett et utall lignende hendelser tidligere, og vi har komfortabelt håndtert dem. Dette er ingenting, sa Rouhani.

Rouhani: – Iran har aldri hatt sterkere stilling i Midtøsten

Blokkerte sosiale medier

Nyttårsaften ble det rapportert om at iranske myndigheter blokkerte Instagram og meldingsappen Telegram som en reaksjon på demonstrasjonsbølgen, men det stoppet ikke folkemengdene fra å strømme ut i gatene.

Mandag kunne internettbrukere igjen benytte seg av plattformene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

USAs president Donald Trump har stått bak kraftige økonomiske sanksjoner mot Iran og er kritisk til den sittende regjeringen. Mandag ga han sin støtte til demonstrantene.

– Iran svikter på alle plan. Tiden er inne for forandring, tvitret han.

Det russiske utenriksdepartementet skrev mandag i en uttalelse at de anser urolighetene i Iran som en intern sak, og advarte andre nasjoner fra å blande seg inn i situasjonen, skriver nyhetsbyrået TASS.

Protestbølgen er den største i Iran siden 2009, da det kom anklager om valgfusk.

Slik så det ut under de store demonstrasjonene i 2009:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder