Fordømmer bruk av ambulanse som angrepsvåpen

Idet ambulansen nærmet seg kontrollposten i sentrum av Kabul, utløste selvmordsbomberen bomben. Minst 95 mennesker ble drept og rundt 160 skadet i den kraftige eksplosjonen.

  • Erlend Skevik

Artikkelen er over to år gammel

les også

Afghanske myndigheter: Minst 95 drept i Kabul av selvmordsbomber i ambulanse

Etter at bomben gikk av steg tykke skyer med svart røyk opp over byen, og vibrasjonene fra eksplosjonen kunne kjennes flere kilometer unna, ifølge øyenvitner.

Andre vitner forteller om grufulle scener på åstedet: Døde og skadede mennesker lå strødd i gatene, og gråtende mennesker flyktet i panikk.

Innenriksdepartementets visetalsmann Nasrat Rahimi bekrefter at selvmordsbomberen brukte en ambulanse for å komme seg forbi veisperringene. Terroristen passerte den første sperringen ved å oppgi at han hadde med seg en pasient til sykehuset Jamhuriat.

Ved den andre sperringen ble han gjenkjent. Da sprengte han seg i bilen som var fullastet med eksplosiver.

Huset ristet

Røde Kors-representant Astrid Sletten mener det er nytt at terrorister benytter ambulanser som angrepsvåpen. Hun er svært bekymret over utviklingen.

– Til nå har ambulanser sluppet raskere gjennom kontrollposter enn andre kjøretøy. Hvis dette endrer seg, vil det koste menneskeliv, sier Sletten til VG på telefon fra Kabul.

Sletten befant seg drøyt to kilometer fra åstedet da bomben gikk av.

– Det var en svært kraftig eksplosjon. Vi kjente at hele huset ristet, og det klirret i vinduene, forteller hun.

Foto: MOHAMMAD ISMAIL / X02863

Også folkerettsansvarlig i Norges Røde Kors, Mads Harlem, fordømmer angrepet.

– Ambulanser skal være beskyttet, og brukes til å ta seg av syke og sårede. Det skal ikke brukes av parter i konflikter til å utføre militære handlinger. Dette er en krigsforbrytelse som gjør situasjonen i Afghanistan verre, og det tar vi sterk avstand fra, sier Harlem. til NTB.

Sivile drept

Lørdagens angrep er det dødeligste i den afghanske hovedstaden siden mai i fjor, da 150 mennesker ble drept og over flere hundre såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk. Taliban tok raskt på seg skylden for lørdagens angrep. Gruppen hevder at de forsøkte å angripe en politikolonne, og at over 80 politifolk ble drept eller såret.

les også

Sykehus: Arne Strand alvorlig skadet under terrorangrepet i Kabul

Bomben gikk imidlertid av i en travel gate der sivile oppholder seg til vanlig, og ifølge myndigheter og andre kilder i Afghanistan er det et stort antall sivile blant de drepte og sårede.

Ifølge al Jazeera frykter myndighetene at dødstallene vil fortsette å stige.

– Dette er en massakre, sier Dejan Panic, talsmann for et av sykehusene i byen.

SKADET: Mange er hardt skadet etter bombeangrepet. Myndighetene frykter dødstallene kan stige ytterligere. Foto: MOHAMMAD ISMAIL

Røde Kors-utsendingen, som til daglig er stasjonert i Islamabad, mener sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er forverret. De hyppige angrepene påvirker nå hjelpeorganisasjonenes arbeid.

– Det er ikke aktuelt å trekke noen av våre folk nå, men hvis dette fortsetter så er det bare et spørsmål om tid, sier Sletten.

les også

Forsker: Taliban og IS slåss om oppmerksomheten i Afghanistan

Rivaler

Eksplosjonen fant sted nøyaktig en uke etter at Taliban-opprørere stormet Kabuls største hotell og drepte minst 22 mennesker. Den norske forskeren Arne Strand ble skadet i angrepet.

Prio-forsker Kristian Harpviken mener Talibans angrep kan være en reaksjon på at terrororganisasjonen IS har trappet opp sin aktivitet i landet den siste tiden.

– Taliban ser IS som en rival, og har tidligere gitt klar beskjed om at IS må holde seg unna Afghanistan. For Taliban er det viktig å vise at det er de som leder an i motstanden mot regjeringen i Kabul og deres internasjonale støttespillere. Da må de hevde seg, ikke bare på slagmarken utenfor hovedstaden, men også med terrorangrep i Kabul, sier han.

Mer om

  1. Afghanistan
  2. Terror
  3. Taliban

Flere artikler

  1. Afghanske myndigheter: Minst 95 drept i Kabul av selvmordsbomber i ambulanse

  2. Afghansk sykehus rammet av kraftig lastebilbombe

  3. Mange drept i bombeangrep mot bryteklubb i Kabul

  4. Regjeringsbygg under angrep i Afghanistan

  5. Kraftige eksplosjoner ved flere valglokaler i Kabul

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder