MULIG ÅSTED: Det saudiske konsulatet i Istanbul er åsted for et bestialsk bestillingsdrap, ifølge tyrkiske myndigheter. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Khashoggi-saken: Drapsmistenkt død i mystisk ulykke

ISTANBUL (VG) Én av mennene i den angivelige drapsligaen som tyrkiske myndigheter mener drepte og parterte Jamal Khashoggi, skal ha omkommet i Riyadh.

  • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over ett år gammel

Saken om den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi (59) fra Saudi-Arabia tar stadig nye vendinger. Journalisten ble sist sett ved det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Tyrkiske myndigheter mener han ble drept på mest brutale vis der inne, noe Saudi-Arabia nekter for.

Torsdag melder den tyrkiske avisen Yeni Safak at én av de mistenkte gjerningspersonene skal ha omkommet i en «mystisk bilulykke» i Riyadh.

les også

Khashoggi-saken: Her slutter alle spor

Del av drapsliga

Tyrkiske myndigheter har utpekt 15 personer, som de mener sto bak drapet. Det skal være snakk om en drapsliga med tette bånd til kronprins Mohammed bin Salman og saudisk etterretning, som ble sendt fra Riyadh til Istanbul for å ta livet av Khashoggi. Drapsligaen skal ha ankommet og reist hjem til Riyadh samme dag.

Det er altså etter hjemreisen at den angivelige bilulykken skal ha funnet sted. Den omkomne skal være en 31 år gammel løytnant i den saudiske luftforsvaret. Tyrkiske medier skriver ingenting om hans antatte rolle i drapet, eller hvordan bilulykken fant sted.

Tyrkiske medier skriver også at etterforskerne nå leter etter spor i et skogsområde i utkanten av Istanbul, og på en gård i nærheten.

Konsulen etterforskes

Tyrkiske myndigheter har vendt søkelyset mot den saudiske konsulen til Istanbul, Mohammad al-Otaibi. Etterforskere har gjennomsøkt residensens hans, som ligger 500 meter unna konsulatet.

Ransakingen skjedde først etter at al-Otaibi hadde reist tilbake til Riyadh tirsdag. Alle som er mistenkt for å ha vært involvert i det angivelige drapet på Khashoggi, er dermed ute av Tyrkia og tilbake i Saudi-Arabia.

Det spekuleres nå i om deres liv er i fare, og at den saudiske kronprinsen skal være desperat etter å skjule spor, skriver Hurriyet Daily News.

Bilder viser mistenkt

En av de mistenkte mennene , er å se på et bilde med kronprins Mohammed bin Salman. Den tyrkiske avisen Sabah, som står myndighetene nær, trykker torsdag flere bilder av mannen, melder NTB.

Ett bilde viser mannen ankomme Saudi-Arabias konsulat rett før klokken 10 tirsdag 2. oktober, sammen med en gruppe andre menn. Et annet bilde viser ham utenfor den saudiarabiske konsulens bolig i 17-tida samme dag, ett viser at han sjekker ut av et Istanbul-hotell med en stor koffert rundt 20 minutter senere, og ett viser at han forlater landet i 18-tida samme kveld.

Den samme mannen er å se i bakgrunnen på et bilde av Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman, under et besøk i Houston i april i år. Mannen ser ut til å være en av kronprinsens livvakter.

NYT: Kronprinsen knyttes til drapet

The New York Times skriver onsdag at amerikansk etterretning skal være «stadig mer overbevist» om at den saudiske kronprinsen er skyldig i det angivelige drapet Khashoggi.

Etterretningstjenestene i USA skal ha sterke indisier, men ikke sitte på direkte bevis som knytter bin Salman til drapet. Det er uklart om kronprinsen skal ha beordret drapet direkte, eller om han ønsket at Khashoggi ble anholdt og tatt med tilbake til Riyadh.

USAs president Donald Trump har tidligere lansert teorien om at «uautoriserte drapsmenn» sto bak, men den nye etterretningsinformasjonen omtalt i New York Times peker altså på et autorisert drap. Dette vil kunne gjøre det mer komplisert for Det hvite hus å beholde et godt forhold til Saudi-Arabia.

Les også

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Saudi-Arabia bekrefter: Forsvunnet journalist er drept

  2. Khashoggi-drapet: Kronprinsen beklager

  3. CNN: Tyrkiske myndigheter bekrefter at Khashoggi ble partert

  4. Tyrkia: Khashoggi ble «umiddelbart» kvalt

  5. Avis: Kronprins hadde løpende kontakt med Khashoggi-drapsteam

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder