Titusenvis av mennesker i Berlin deltok lørdag i en demonstrasjon som markerte motstand mot rasisme og diskriminering. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Titusenvis demonstrerte mot rasisme og diskriminering i Berlin

«Solidaritet framfor eksklusjon, for et åpent og fritt samfunn», var parolen som titusenvis av mennesker i Berlin samlet seg bak lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Tysklands utenriksminister Heiko Maas gir sin støtte til demonstrasjonen mot høyreradikalisme i Berlin lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Titusenvis deltok i en demonstrasjon mot rasisme og diskriminering i Berlin. Markeringen er en reaksjon på at ytre-høyre-grupper blir stadig mer selvsikre.

 • nina.holand@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

En lang rekke organisasjoner sto bak lørdagens demonstrasjon i Berlin, blant dem støttegrupper for flyktninger og homofiles rettigheter og muslimske organisasjoner. Parolen demonstrantene samlet seg rundt, handlet om «solidaritet framfor eksklusjon, for et åpent og fritt samfunn».

les også

Norsk ektepar i personlig valgdrama i Brasil

Pluss content

Store innvandringskritiske demonstrasjoner og vold i den østtyske byen Chemnitz har vekket uro hos mange tyskere, og det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) er på frammarsj.

Ifølge arrangørene deltok 150.000 i lørdagens demonstrasjon. Sent lørdag ettermiddag forelå det ikke noe estimat fra politiet. Fra Alexanderplatz gikk toget forbi Potsdamer Platz og Brandenburger Tor til Seierssøylen i den tyske hovedstaden.

les også

Til deg som spyttet meg i ansiktet

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ga i forkant av demonstrasjonen sin fulle støtte til arrangementet, som han kalte «et flott signal».

– Vi lar oss ikke splitte, og iallfall ikke av høyreradikale, sa Maas til avisene i Funke-Mediengruppe.

Han understreket at flertallet av tyskerne står for toleranse og åpenhet mot verden, og uttalte at den nye nasjonalismen ikke løser noen problemer.

Den lokale avdelingen av statsminister Angela Merkels parti CDU støttet imidlertid ikke demonstrasjonen. Partilagets talsmann Stefan Evers sier årsaken er at det var «tvilsomme organisasjoner» blant arrangørene.

Flere artikler

 1. Verdensomspennende klimademonstrasjoner – 1 million deltok bare i Italia

 2. Norskpakistaner vil gjeninnføre blasfemilover i Norge

 3. Over 800 demonstranter pågrepet i Moskva

 4. Varsler kjempedemonstrasjon mot brexit

 5. Ny demonstrasjon i Chemnitz: – Vi er folket!

Fra andre aviser

 1. Berlinere har ikke råd til å bo i sin egen by

  Bergens Tidende
 2. Hundretusener demonstrerte for klimaet

  Aftenposten
 3. Tusener protesterer mot AfD i tysk delstat

  Aftenposten
 4. Poli­tiet brukte tåregass for å få kontroll over demon­stranter i Oslo

  Fædrelandsvennen
 5. Sølvbjørn til «Ut og stjæle hester»

  Fædrelandsvennen
 6. Liten støtte til Merkels klimaplan i Berlins gater

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder