KRITIKK: Aung San Suu Kyi får massiv kritikk etter folkemordet på Rhingya-minoriteten i Myanmar. Foto: Reuters

Fredsprisvinner fratas Amnesty-pris: - Skammelig forræderi

Amnesty International trekker tilbake sin viktigste pris, «Ambassadøren for samvittighet», fra Aung San Suu Kyi. Årsaken er hennes «skammelige forræderi fra verdiene hun en gang sto for», ifølge organisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hun var en gang et ikon i kampen for menneskerettigheter i hjemlandet Myanmar – og i store deler av verden. I 1991 ble hun tildelt Nobels fredspris for sitt langvarige arbeid for demokrati.

Men så kom høsten 2017 og Aung San Suu Kyis omdømme falt fra hverandre:

Over 700.000 mennesker fra minoriteten «rohingyaene» flyktet til Bangladesh fra den vestlige delstaten Rakhine i Myanmar etter at hæren iverksatte en brutal militæraksjon i området. Hæren anklages for massevoldtekt, massedrap, og for å ha satt fyr på hele rohingya-landsbyer under den brutale aksjonen.

FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten på grunn av håndteringen av rohingyaene.

Myanmars leder er Aung San Suu Kyi og siden 2017 har hun fått hard kritikk for hverken å ha tatt avstand fra eller stanset overgrepene.

Fratas utmerkelse fra Amnesty

Amnesty International kunngjør nå at de tar deres viktigste pris, «Ambassadøren for samvittighet», fra Aung San Suu Kyi.

– Årsaken er Myanmar-lederens skammelige forræderi fra verdiene hun en gang sto for, sier Tale Hungnes, samfunnssjef i Amnesty Norge til VG.

Søndag skrev Amnesty International et brev til Aung San Suu Kyi for å informere henne om at organisasjonen tilbakekaller prisen fra 2009.

– I dag er vi forferdet over at hun ikke lenger representerer et symbol på håp, mot og et forsvar av menneskerettighetene. Amnesty International kan ikke rettferdiggjøre hennes fortsatte status som mottager av «Ambassadør for samvittighetspris». Og det er med stor tristhet Amnesty i dag tar prisen fra Suu Kyi, sier Hungnes videre.

Organisasjonen legger vekt på at Aung San Suu Kyi ble de facto leder av Myanmar sivilstyrte regjering i april 2016, og siden den gang har hennes administrasjon vært aktivt involvert i oppdrag eller videreføring av flere menneskerettighetsbrudd.

Forventninger til prismottageren

I de to årene siden Aung San Suu Kyis administrasjon overtok makten, har menneskerettighetsforkjempere, fredelige aktivister og journalister blitt arrestert og fengslet mens andre står overfor trusler og trakassering for deres arbeid, skriver Amnesty i en uttalelse.

– Er ikke dette en pris hun fikk for noe hun gjorde i fortiden? Hvorfor tar dere den tilbake for noe som skjedde etter prisen ble tildelt?

– Dette er en svært høythengende pris. Det er en pris for hva man har gjort, men det ligger også en forventning om at prismottageren fortsatt vil være en forkjemper for menneskerettighetene. Det er i hvert fall en forventning om at man ikke skal gjøre det mottatte, avslutter Hugnes.

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter fortsetter overgrepene mot rohingyaer i Rakhine i dag.

Myanmars FN-ambassadør Hau Do Suan tilbakeviser anklagene om folkemord og sier granskingskommisjonens konklusjon er «politisk motivert».

les også

Aung San Suu Kyi tildeles prestisjepris fra Amnesty

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder