DÅRLIGE FORHOLD: Tusenvis av mennesker i tynne telt er omringet av gjørme, søppel og kloakk i Europas største flyktningleir, Moria-leiren, på Lesvos i Hellas. Bildet er fra desember 2019. Foto: Harald Henden, VG

Frykter massedød i flyktningleirer: – Vi må handle nå

Coronaviruset vil føre til massedød blant flyktninger i overfylte leirer verden over, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

 • Thea Rosef
 • NTB

Artikkelen er over 143 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Millioner av mennesker rammet av konflikt lever i overbefolkede flyktningleirer der det er veldig dårlige hygiene- og sanitærfasiliteter, sier Egeland.

Når viruset slår til mot overbefolkede flyktningleirer i land som Iran, Bangladesh, Afghanistan og Hellas, vil konsekvensene være brutale, advarer han:

– Vi må handle nå.

– Coronaviruset diskriminerer ingen

Flyktninghjelpen oppfordrer nå giverland til å vise raushet og fleksibilitet slik at hjelpeorganisasjoner kan trappe opp innsatsen med å bedre vann-, sanitær- og hygienefasiliteter i leirene.

– Mens verdens statsledere jobber med å unngå et skrekkscenario innenfor egne landegrenser, må de ikke snu ryggen til dem som bor utenfor grensene. Vi må stå i internasjonal solidaritet med folk på flukt gjennom denne veldig usikre perioden.

FANGET: – Mennesker i skrekkleiren Moria-leiren er fanget der, og politi og høyreekstreme utenfor leirene vil slå til dersom de forsøker å ta seg ut av leiren, sier Nilas Johnsen, tidligere Midtøstenkorrespondent for VG. Bildet er fra desember 2019. Foto: Harald Henden, VG

Egeland frykter også følgene dersom viruset spres i land som Syria og Jemen, der sykehus er bombet, eller i land som Venezuela, der helsevesenet allerede har brutt sammen.

Kommentar: Alt treffer oss på en gang

Flyktninghjelpen trapper nå opp arbeidet i Iran, hvor organisasjonen er særlig bekymret over millioner av afghanske krigsflyktninger som lever i områder med ekstremt dårlige hygienefasiliteter og begrenset tilgang til helse- og sosialtjenester.

– Coronaviruset diskriminerer ingen, og det burde heller ikke verdenssamfunnet gjøre når det gjelder å hjelpe dem som er mest utsatt for å bli smittet av sykdommen, sier Jan Egeland.

Også Lindis Hurum i Leger uten grenser, som blant annet har erfaring fra ebola-epidemien i Afrika, er redd for følgene det kan få dersom coronaviruset får feste i overfylte flyktningleirer.

– Om du lever i en flyktningleir i Hellas, Bangladesh eller Kongo, så er du fra før veldig utsatt for infeksjonssykdommer som meslinger og kolera, og om du i tillegg får denne typen virus, har du liten eller ingen mulighet til å beskytte deg selv, sier hun.

les også

Flyktning om kaoset på Hellas-grensen: – Gresk politi stripper folk nakne

Kan bli en katastrofe

VG-journalist Nilas Johnsen er tidligere Midtøsten-korrespondent, men er for tiden i pappaperm. Han har bred erfaring på feltet, blant annet gjennom mange besøk i flyktningleirer.

Han har også merket seg at hjelpeorganisasjoner slår full alarm om fare for coronautbrudd i leirene.

– Tankene mine går først og fremst til flyktningleirer i Hellas. Særlig leirene på Lesvos og Chios, der situasjonen er svært dårlig for flyktningene, sier Johnsen.

les også

Europas skam

Her er leirene overfylte, helsetilbudet er så å si ikke-eksisterende, og mange er allerede lungesyke etter flere år på flukt under kummerlige forhold. Dersom coronaviruset begynner å spre seg i denne type leirer, vil det raskt bli en katastrofe, mener Johnsen.

På innsiden av den lukkede leiren: – Jeg ønsker ikke min verste fiende dette livet

– Trolig er det bare et spørsmål om tid før viruset når disse leirene.

VG har besøkt disse leirene gjennom flere år, og også uten et virusutbrudd er situasjonen i de greske leirene dramatisk ille. Ettersom resten av Europa ikke har avlastet Hellas på flere år, er situasjonen bare blitt verre og verre.

Situasjonen er også kritisk i flyktningleirer i Tyrkia, Irak og særlig i Idlib-regionen i Syria, forteller Johnsen. Men faren for et corona-utbrudd gjelder over hele verden.

Les også

 1. Mouda (76) har vært flyktning i over 70 år. Nå har hun gitt opp Palestina

  SHATILA, LIBANON (VG) Mouda al Daarwish var fire år da hun og familien ble drevet ut av hjemmet sitt, da Israel ble…
 2. På grensen til Idlib: Herfra ser de sin egen familie som er fanget i krigen

  REYHANLI (VG) Mens verdens øyne er rettet mot katastrofen i Idlib i Syria og de kaotiske følgene langs grensen til…
 3. Tyrkia: Her kommer flyktningene inn i Europa gjennom hull i gjerdet

  Hellas hevder å ha stanset flere tusen flyktninger fra å ta seg inn i landet.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Flyktninghjelpen
 3. Flyktninger

Flere artikler

 1. Røde Kors ber Norge hente barn i greske flyktningleirer

 2. Ingen forslag for evakuering av Moria-barna vedtatt

 3. Jan Egeland vil ha FN-hjelp: Redd for at ansatte blir smittet eller sprer smitte

 4. Europas skam

 5. Jan Egeland om situasjonen i Idlib: - Sivilbefolkningen blør og dør

Fra andre aviser

 1. «Så fort viruset kommer seg inn hit, kan det smitte oss alle. Vi har ingen steder vi kan dra».

  Aftenposten
 2. Dette er ikke tidspunktet for irrasjonell, nasjonalistisk politikk

  Aftenposten
 3. Etter ni år med krig kommer koronaen

  Aftenposten
 4. La oss løfte blikket

  Fædrelandsvennen
 5. – Norge bør følge oppfordringen fra EU om å ta imot barn fra Moria.

  Bergens Tidende
 6. Hjelpeorganisasjoner slår sultalarm i Syria

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder