Eksplosjoner i den grønne sonen i Bagdad

To eller tre raketter har truffet og eksplodert i den grønne sonen i Bagdad, melder nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Den grønne sonen er navnet på den internasjonale delen av Bagdad, et strengt bevoktet område som blant annet huser den amerikanske ambassaden.

Ifølge ABC News landet rakettene i nærheten av ambassaden, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Omstendighetene er så langt ukjente, men det er så langt ikke kommet meldinger om skadede eller døde.

Økt spenning

Spenningen i regionen har økt kraftig etter at den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Bagdad natt til fredag.

Lørdag kveld traff flere raketter den grønne sonen. Natt til søndag varslet Donald Trump at USA var klare for å angripe 52 iranske mål dersom amerikanske mål ble angrepet igjen.

Søndag ble den grønne sonen rammet av flere angrep. Noen av rakettene landet i nærheten av den amerikanske ambassaden. Det fikk Trump til å komme med nye trusler mot Iran:

– (...) USA vil umiddelbart slå tilbake med full styrke, muligens på en uproporsjonal måte, skrev presidenten på Twitter.

DREPT: Donald Trump beordret angrepet på Qasem Soleimani. Foto: AP / NTB scanpix

Hevnangrep

Natt til onsdag ble det avfyrt en rekke raketter mot to militærbaser i Irak: En i Erbil og en i al-Asad. Irans revolusjonsgarde bekreftet angrepet på al-Asad-basen, hvor det befinner seg norske soldater.

Angrepet er omtalt som «Martyr Soleimani» og blir kalt for selvforsvar fra Irans side. Landet har truet med ytterligere angrep, både mot USA og deres allierte, dersom USA velger å svare på angrepet.

Eksperter frykter i verste fall en ny storkrig i regionen.

På en pressekonferanse onsdag annonserte Trump ingen nye angrep.

– Det amerikanske folk bør være lykkelige. Ingen ble skadet i nattens angrep av det iranske regimet. Ingen dødsfall. Alle soldater er i sikkerhet. Og bare minimal skade på våre militære baser.

Trump har fått kritikk både internasjonalt og fra amerikanske politikere for å handle alene, da han beordret angrepet mot Soleimani. Trump oppfordrer nå NATO til å engasjere seg mer i Midtøsten.

Presidenten avsluttet pressekonferansen slik:

– Til folket og lederne i Iran: Vi ønsker at dere får en flott fremtid i fred og harmoni med verden. USA vil alltid være klar til å ha fred med dem som søker det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder