ALLE OMKOM: 176 mennesker mistet livet da et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran onsdag morgen. Foto: Rohhollah Vadati / ISNA / AFP

Flyeksperter: Noe voldsomt og eksplosjonsartet må ha skjedd

Bilder og video av vraket etter det ukrainske passasjerflyet som styrtet i Iran understøtter teorien om at det har skjedd en eksplosjon, mener flyeksperter.

 • Andreas Løf

Ifølge flere amerikanske medier mener USA at det ukrainske passasjerflyet som styrtet i Iran ble skutt ned av Iran. Canadas statsminister Justin Trudeau, som mistet 63 statsborgere i flystyrten, sier landet har etterretning som tyder på at disse opplysningene stemmer.

Ifølge nyhetsmagasinet Newsweek skal flyet ha blitt skutt ned ved en feiltakelse.

les også

Ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran: Alle om bord har omkommet

Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg støtter teorien om at flyet har blitt skutt ned.

– Sånn jeg kjenner Boeing 737 800, en trygg og traust flymodell, er det veldig rart om det plutselig skulle styrtet sånn uten videre, sier han til VG.

– Siden vrakdelene er så utrolig spredt og så små, er min erfaring at det ikke kan være snakk om en pilotfeil. Dette tyder på at flyet har gått i oppløsning over bakken, legger han til.

– Ville styrtet i haug

Det faktum at flyet ble borte fra flyradaren før det gikk i bakken, mener han også understøtter teorien om at det ble skutt ned.

– Hadde det vært snakk om en motorfeil ville radaren antagelig likevel vist hvor flyet var. Og dessuten: Om det så skulle være en så katastrofal motorfeil at flyet hadde styrtet, ville det uansett styrtet i en haug, sier han.

TROR FLYET BLE SKUTT: Pilot og flyekspert Per Julius Helweg. Foto: Privat

– Min teori er at flyet ble truffet av en rakett i nærheten av der det er varmt, altså i en motor, slik at flyet har kommet ut av kontroll i løpet av sekunder, sier Helweg.

Ekspertkollega og leder i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) Andreas Sundt mener på sin side at det er for tidlig å konkludere med at flyet er blitt skutt ned, da bildene ikke er gode nok.

– Det merkverdige ved styrten er at det ikke har kommet noe lyd fra piloten. Et motorproblem ville ikke kuttet kommunikasjonen, og pilotene er gode til å gi beskjed, sier han til VG.

les også

Minst ti svensker blant de omkomne i Iran-styrten: – En tragedie

Han sier det må har skjedd noe voldsomt og eksplosjonsartet som har slått ut muligheten til kommunikasjon.

– Det kan så klart bety at de kan ha blitt beskutt, men det beste er å vente på at flight recorder og voicerecorder blir lastet ned. De vil kunne finne mye der, sier Sundt.

– Er det blitt beskutt må missilet ha truffet der all elektronikken er i tilfelle, legger han til.

VRAKRESTER: Mindre flydeler ligger spredt rundt der det ukrainske passasjerflyet gikk ned sent tirsdag. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

– Håper Iran innrømmer

Han mener dog i likhet med Helweg at bildene av flyvraket tyder på at det har eksplodert i lufta.

– Hvis det hadde landet ville det sannsynligvis vært et krater eller spor etter landingen, det har ikke jeg sett på noen bilder. Det kan se ut som at flyet har eksplodert i lufta. Det kan skyldes at det har blitt truffet, bildene viser ikke noen særlig store deler som er normalt å se, sier han.

les også

Giftet seg i Iran og skulle fly tilbake til England – styrtet i døden sammen

Av respekt for de skadelidende håper han Iran innrømmer uhellet i en konfliktsituasjon dersom det stemmer at flyet ble skutt ned.

– Det viktigste for flysikkerheten er åpenhet og at de rette myndigheter får tilgang, sier Sundt, og legger til at NFOs tanker er med de som sist signerte i flyets logg og ikke minst de skadelidende i styrten.

– Ikke med vilje

Iran-kjennere VG har snakket med tviler på at landet har skutt ned flyet med vilje, gitt at det er hold i meldingene om at flyet ble truffet av et iransk missil.

– Hvis det at flyet er skutt ned er tilfelle, er det tragisk. Men jeg ser ingen grunn til at Iran skulle skyte ned et ukrainsk passasjerfly med vilje, sier Kjetil Selvik ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til VG.

Han får støtte fra NTNU-professor Jo Jakobsen.

– Iran har ingen motivasjon til å gjøre det. Hvis disse meldingene stemmer, og det er et veldig stort hvis, handler det om en feiltagelse, sier han.

– Bare se på tidslinjen. Det iranske angrepet på al-Asad-basen skjedde rundt midnatt. Så gikk dette flyet i bakken rundt 7–8 timer senere. Iran har garantert vært i full alarmberedskap og planlagt for et amerikansk hevnangrep. Da er enhver ting i lufta en potensiell trussel inntil man får verifisert at det ikke er det, sier Jakobsen.

– Har ingenting der å gjøre

En rekke store flyselskaper har omdirigert sine flygninger over Iran og Irak etter de siste dagers spenninger.

Norwegian opplyste onsdag til NRK at de vurderer å gjøre det samme.

NTNU-professor Jakobsen mener det ukrainske passasjerflyet aldri burde vært der det var da det angivelig ble skutt ned.

– Når situasjonen er så anspent, har ikke sivil luftfart noe i området å gjøre, sier han.

FEILSTEG: NTNU-professor Jo Jakobsen sier han er helt sikker på at Iran ikke har skutt ned et ukrainsk passasjerfly med vilje. Foto: Privat

Han kaller hendelsen en «klassiker» i konfliktsituasjoner, og viser til nedskytingen av Malaysia Airlines MH17-flyet under konflikten i Ukraina 2014 og USAs nedskyting av Iran Air Flight 655 i sluttfasen av Irak-Iran-krigen i 1988.

– Hvis det stemmer at dette har skjedd, er det en feil fordi iranerne var i høyeste beredskap med luftvern og forsvar under den tanke at amerikanerne muligens ville respondere, sier Jakobsen.

Trolig lite konsekvenser

På spørsmål om hvilke konsekvenser det vil få dersom det stemmer at flyet ble skutt ned av Iran, viser Jakobsen til samme eksempler.

– Særlig nedskytingen av Iran Air Flight 655 er jo en nesten helt lik situasjon, med unntak av at det her er Iran som angivelig gjorde det. Både denne og nedskytingen av Malaysian Airlines-flyet endret lite eller ingenting i konfliktene som pågikk, sier Jakobsen.

les også

Trump med hilsen til Iran etter nattens angrep: – Ønsker dere en flott fremtid

Den eneste konsekvensen han ser for seg er at nedskytingen kan bli en vekker for Iran og USA.

– Dette er en grufull påminnelse og advarsel til begge parter om alt som kan gå galt og det eskaleringspotensialet som ligger i dette med feiltakelser i en konfliktssituasjon, sier professoren.

Les også

 1. Iran trekker seg fra atomavtalen

  En statlig, iransk TV-kanal varsler at Iran ikke lenger vil overholde noen av punktene i atomavtalen.
 2. Trump med nye trusler mot Iran og Irak: – Vil innføre sanksjoner ulikt noe de har sett før

  Et nytt rakettangrep traff søndag kveld den grønne sonen i Bagdad, ifølge nyhetsbyrået AFP.
 3. Slik vil Iran hevne general-drapet

  Når hevnen etter drapet på Qasem Soleimani kommer, vil ikke Iran skjule hvem som står bak, skriver The New York Times.

Mer om

 1. Iran
 2. USA
 3. Konflikt

Flere artikler

 1. Amerikanske medier: Passasjerflyet i Iran ble skutt ned

 2. Sjefen for Irans luftfartsorganisasjon: Flyet ble ikke truffet av et missil

 3. Trudeau om flystyrten: Tyder på at passasjerflyet ble skutt ned av iransk missil

 4. Iran bekrefter: To missiler traff flyet

 5. Ukrainas president: Lydopptak beviser at Iran visste om nedskytingen

Fra andre aviser

 1. Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler

  Bergens Tidende
 2. Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk passasjerfly

  Bergens Tidende
 3. Flere ganger før er passasjerfly blitt skutt ned med missiler. Hvorfor skjer det igjen nå?

  Aftenposten
 4. Iran lover å stille de skyldige til ansvar

  Bergens Tidende
 5. – USA tror fly i Iran ble skutt ned ved en feiltakelse

  Bergens Tidende
 6. Iran-flystyrt: Russland kaller uttalelser om missil uakseptable

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder