Frode Berg dømt til 14 år i fengselskoloni

MOSKVA (VG) Frode Berg ble pågrepet i Moskva sentrum den 5. desember 2017. I dag ble han dømt, og nå starter den diplomatiske prosessen for alvor.

Byretten i Moskva dømte tirsdag norske Frode Berg til 14 års «fengselskoloni med strengt regime».

– Jeg har forstått dommen, bekrefter Berg i retten, hvor han satt bak en glassvegg, iført håndjern.

Hans norske advokat Brynjulf Risnes sier til VG at dommen er som ventet.

– Det ville ikke være naturlig med en dom som var langt fra påstanden, men dette er en streng dom, sier Risnes, som likevel sier at dette ikke nødvendigvis betyr så mye for saken videre.

Startskudd for diplomati

Det at dommen nå er avsagt, er først og fremst startskuddet for en diplomatisk prosess der målet er at Frode Berg skal komme tilbake til Norge så fort som mulig.

– Vi advokater forutsetter at noe skjer diplomatisk. Nå som dommen er kommet kan vi begynne å legge en strategi, sier hans norske advokat til VG, og mener med «vi» han selv og den russiske advokaten Ilja Novikov.

les også

Ordfører ut mot E-tjenesten etter dommen

På vei inn i retten sa sistnevnte følgende til den oppmøtte pressen:

– Spørsmålet er ikke hvor mange år han får, men hvordan de diplomatiske samtalene vil gå. Vi aner ingenting om hvor langt de har kommet, sier Novikov, som mener det er bedre å forsvare en utlending enn en russer, fordi da vet man at det kan bli en politisk løsning.

Etter at dommen, som blir rettskraftig om ti dager, falt sa Novikov at han forventer at Norges regjering nå gjør alt for å få Berg tilbake til Norge.

Godt tegn

Brynjulv Risnes trekker frem to alternativer som de kan jobbe videre med etter dommen:

1. Soningsoverføring.

2. Benådning.

Det siste kan være aktuelt på grunn av både alder og helse. Frode Berg er 63 år, og det betyr at han snart har nådd forventet levealder for en russisk mann.

– Benådning er det som kan gi raskest løsning, sier Risnes.

les også

Advokat: – Jeg kan vanskelig se for meg at Frode Berg blir sittende i fengsel i årevis

– Frode Berg er klar til å be om benådning, sier Novikov, som mener benådning kan skje forholdsvis raskt, men tidligst i mai.

– Men her er det behov for diplomatisk jobbing, påpeker Bergs russiske advokat.

Dersom en benådningssøknad blir avvist risikerer Berg å bli overført til en fengselskoloni et avsidesliggende strøk, som Sibir eller republikken Mordovia.

President Vladimir Putin sa på pressekonferansen etter møtet med Erna Solberg i forrige uke at de ikke kunne snakke om benådning før en eventuell dom hadde kommet. Nå kommer altså den.

Novikov sier det er et godt tegn at Putin kommenterte saken.

– Han kjenner altså til saken, forklarer advokaten.

Fått nei til husarrest

Det finnes imidlertid et tredje alternativ også: Agentbytte mellom Russland og Vesten.

Berg anker ikke dommen. Trolig fordi det bare vil forsinke prosessen med å få ham hjem til Kirkenes. Ifølge Novikov hadde har han heller ingen illusjoner om noe annet utfall.

Rettssaken har gått for stengte dører, fordi opplysningene har vært hemmeligstemplet. Frode Berg innrømmet ikke straffskyld, men har innrømmet at han har hatt kontakt med norsk etterretning.

les også

Frode Bergs familie: – Vi har skjønt at han blir dømt

Advokat Novikov forteller tirsdag morgen at Frode Bergs helsetilstand ikke er forandret. Han skal fremdeles ha alvorlige problemer med hjertet.

– Helsetjenesten i fengselet er ikke så bra. Vi har søkt om husarrest, men fått nei, sier Bergs russiske forsvarer, som til russiske medier sier at en lang soning i en russisk fangeleir vil bety livsvarig for 63 år gamle Frode Berg.

Kort tid etter at dommen var avgitt ble Frode Berg ført ut igjen av rettssalen og tilbake til Lefortovo-fengslet, hvor han nå har fått en engelsktalende cellekamerat.

– Han så bra ut. Han har styrke og mot til å stå løpet ut, mener Risnes, som sier det vil psykologisk være en fordel for hans klient å sitte i Lefortovo-fengselet, fordi det, i motsetning til en fengselskoloni, gir følelsen av at det er noe midlertidig.

UD: Tar dommen til etterretning

Bergs familie ønsker ikke å kommentere dommen overfor VG.

Utenriksdepartementet kommer med følgende, korte kommentar:

– Vi tar dommen til etterretning, og fortsetter å jobbe for å ivareta Frode Bergs interesser på best mulig måte. Norske myndigheter jobber nå for at han skal få komme tilbake til Norge, sier fungerende kommunikasjonssjef i UD, Ane Haavardsdatter Lunde.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder