Mueller regner Trumps svar i etterforskningen som «utilstrekkelige»

Siden Mueller-etterforskningen av potensiell russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016 startet, har etterforskerne slitt med å få svar på spørsmål om viktige hendelser presidenten sier han «ikke husker».

 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over ett år gammel

Torsdag ettermiddag norsk tid ble en sladdet versjon av den fulle rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller offentliggjort.

Mueller hadde i oppdrag å etterforske om Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i USA i 2016 - og hvorvidt Donald Trumps valgkampmedarbeidere samarbeidet med Russland om dette.

Under en pressekonferanse justisminister William Barr holdt like før rapporten ble sluppet skjærtorsdag understreket Barr flere ganger at Det hvite hus samarbeidet fullt ut i etterforskningen.

Les mer: Trump fryder seg over Mueller-rapporten

I rapporten fremkommer det at Mueller regner Trumps skriftlige svar under etterforskningen som «utilstrekkelige».

Mueller forsøkte å arrangere et intervju med presidenten i over et år fra desember 2017, og regnet samtalen med Trump som «vital for etterforskningen».

Noe intervju ble det aldri, og Mueller bestemte seg til slutt for ikke å formelt kreve at presidenten skulle la seg intervjue.

SLITER MED SAMARBEID: Spesialetterforsker Robert Mueller (t.v) har slitt med å få fullstendige svar av USAs president Donald Trump under etterforskningen. Foto: [SAUL LOEB, BRENDAN SMIALOWSKI] / AFP

«Ufullstendige» og «utilstrekkelige»

Vi har notert, blant annet, at presidenten har påstått ved mer enn 30 ulike anledninger at han «ikke kan minnes», «husker» eller har en «uavhengig erindring av informasjonen spørsmålene ber om svar på». Andre svar var ufullstendige eller upresise, står det skrevet i rapporten.

Vi har informert etterforskerne om at de skriftlige svarene demonstrerer utilstrekkeligheten ved nettopp skriftlige svar, fordi vi ikke hadde mulighet til å stille oppfølgingsspørsmål som kunne sikre fullverdige svar og potensielt oppfriske klientens erindring eller klargjøre omfanget eller arten av hans mangel på erindring, står det videre skrevet i rapporten.

Husket ikke viktige hendelser

Trump skal ha fortalt Mueller at han ikke husket flere av de viktige hendelsene som er nevnt i rapporten.

Deriblant et møte på Trump Tower i 2016 mellom ansatte i Trumps valgkampanje og en russisk advokat som tilbød sin hjelp til valgkampanjen.

Presidenten skal heller ikke ha husket at han ble fortalt at Vladimir Putin ville hjelpe hans valgkampanje, eller skade Hillary Clintons kampanje, eller at noen andre utenlandske ledere ønsket å hjelpe hans kandidatur.

Fryktet forsinkelser

Årsaken til at Mueller aldri kom med noe formelt krav til et intervju var ifølge rapporten at etterforskningen allerede hadde «gjort betydelige fremskritt».

Vi veide dermed baksidene ved potensielt lange konstitusjonelle rettssaker og forsinkelsen det ville medføre etterforskningen, mot de forventede fordelene ved etterforskningen og rapporten, står det skrevet i rapporten.

Vi bestemte oss for at den betydelige mengden informasjon vi hadde fått fra andre kilder tillot oss å trekke relevante konklusjoner om hensikt og troverdighet, som ofte er hentet fra tilfeldige bevis og vurdert uten direkte vitnesbyrd fra personen som står i sentrum av undersøkelsen, står det videre skrevet.

Mer om

 1. Etterforskning
 2. Amerikansk politikk
 3. USA-valg 2016
 4. Donald Trump
 5. FBI
 6. Det hvite hus

Flere artikler

 1. Trump om spesialetterforsker Mueller: – Jeg er fortapt

 2. Professor om Mueller-rapporten: Frykter viktig informasjon blir sladdet

 3. Amerikanere flest tror ikke Trump er renvasket i Russland-saken

 4. Avis: Robert Mueller kritisk til fremstillingen av Russland-rapporten

 5. Mueller-advokat i ny bok: – Vi kunne ha gjort mer

Fra andre aviser

 1. I dag offentliggjøres deler av USAs mest omdiskuterte rapport. Hva kan vi vente oss?

  Aftenposten
 2. Trump om Mueller-rapporten: – Jeg har en god dag

  Aftenposten
 3. Mueller-rapporten: Trumps rådgivere hadde kontakt med russere 100 ganger

  Bergens Tidende
 4. Ny utvikling i Muellersaken – spesialetterforskeren med overraskende kunngjøring

  Aftenposten
 5. Trump om Mueller-rapporten: – Jeg har en god dag

  Bergens Tidende
 6. Time: Trumps rådgivere hadde kontakt med russere 100 ganger

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no