ARRESTERT TORSDAG: Bildene fra Julian Assanges arrestasjon har skapt reaksjoner da Wikileaks-grunnleggeren ser annerledes ut enn tidligere. Foto: Victoria Jones / PA Wire

Assanges far om arrestasjonen: – Et sjokk å se ham slik

Julian Assanges far sier det var vondt å se sønnen bli slept ut av ecuadorianske ambassaden. – Jeg er 74 år, og jeg ser bedre ut enn ham, sier John Shipton.

Han ber samtidig om at australske myndigheter gjør det de kan for at sønnen skal utleveres til hjemlandet, og ikke til Sverige eller USA.

– Jeg så ham bli arrestert, hvordan politifolkene de dro ham ned trappene...han så ikke bra ut. Jeg er 74 år, og ser bedre ut enn han gjorde, og han er 47. Det var et sjokk, sier Assanges far, John Shipton.

les også

Hva har skjedd med Julian Assanges katt?

Ba Australia om hjelp

The Guardian skriver at Wikileaks-grunnleggerens far også ba statsminister Scott Morrison om å ta grep «på en nyansert måte» i forbindelse med forrige ukes arrestasjon.

Statsministeren på sin side har imidlertid sagt at han vil yte konsulær bistand, men at Assange ikke vil få spesialbehandling.

Lederen av opposisjonspartiet i Australia, Bill Shorten har gått ut og sagt at han er glad for at hans talspersoner vil gå i dialog med Assanges advokater i løpet av de kommende ukene.

FAR: John Shipton reagerte med sjokk da han så bildene fra arrestasjonen av sønnen. Her fra 2012. Foto: GREG WOOD / AFP

– Jeg vet ikke om Assange var en journalist. Jeg kommer ikke til å si at han er som en backpacker som har vært på tur i Bangkok og trenger hjelp fra ambassaden. Jeg erkjenner at det er viktigere enn det. sa han.

Assange ble arrestert torsdag etter at den ecuadorianske ambassade i London valgte å oppheve beskyttelsen av ham. Wikileaks-grunnleggeren har vært under asyl i ambassaden i syv år, men er nå pågrepet av britisk politi på vegne av amerikanske myndigheter, som har siktet ham for å ha hjulpet Chelsea Manning med datahacking.

Han var samme dag funnet skyldig i å unngå å melde seg i retten under et fengslingsmøte i Westminster Magistrates' Court i London. Han holdes varetektsfengslet i London fram til straffeutmålingen, og risikerer fem års fengsel.

les også

Julian Assange: Aktivisme, voldtektsanklager og hacking

Pluss content

Benekter ambassade-anklager

Ambassaden i Ecuador anklaget Assange for å ha oppført seg dårlig, blant annet ved å smøre avføring på veggene og for mangel på hygiene.

Forsvarer Jennifer Robinson gikk imidlertid ut søndag og hevdet anklagene var fabrikkert for å tvinge 47-åringen ut av ambassaden.

– Ecuador har kommet med disse beskyldningene for å rettferdiggjøre den ulovlige og usedvanlige handlingen det er å la politiet komme inn i ambassaden, sa hun til Sky News.

Det er imidlertid usikker på om 47-åringen vil bli utlevert til Sverige eller USA først. Assange er mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner i 2010.

USA ønsker ham utlevert fordi WikiLeaks i samarbeid med en rekke store medier publiserte hundretusener av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, som blant annet har gitt innsyn i USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder