KONE NUMMER ÉN: Dette er den første kona til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, Asma Fawzi Muhammad Al-Qubaysi, på et bilde tyrkisk etterretning har gitt ut. Foto: HANDOUT / TURKISH GOVERNMENT

Slik har IS-lederens kone hjulpet tyrkisk etterretning

Hun brukte falskt navn da hun ble pågrepet, men under avhør med tyrkisk etterretning sprakk kona til tidligere IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

Hun oppga sitt navn som Rania Mahmoud, men var egentlig Asma Fawzi Muhammad Al-Qubaysi, den første kona til den fryktede IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, som nylig ble drept under en amerikansk militæraksjon i nordlige Syria.

– Vi avslørte hennes ekte identitet ganske raskt. Da begynte hun å gi fra seg mye informasjon om Baghdadi og om den indre strukturen i IS, sier en tyrkisk etterretningskilde til nyhetsbyrået AFP, gjengitt i den tyrkiske avisen Hürriyet.

– Vi fikk bekreftet mange ting vi allerede var kjent med. Vi fikk også ny informasjon som førte til arrestasjoner andre steder, fortsetter kilden.

SE DE UNIKE BILDENE: På innsiden av IS-fengslene: Knuste krigere og foreldreløse unggutter

IS-LEDEREN: I mange år var han verdens mest fryktede mann. I slutten av oktober ble Abu Bakr al-Baghdadi drept i en amerikansk aksjon. Foto: US DEPARTMENT OF DEFENSE HANDOUT / US DOD

Brukte DNA-test

Kvinnen ble arrestert 2. juni 2018 i provinsen Hatay, nær den syriske grensen, sammen med ti andre. Blant dem var Baghdadis datter, som ble identifisert med en DNA-prøve av Baghdadi som tyrkisk etterretning hadde fått av irakiske kolleger.

Baghdadi ledet den ekstreme islamistbevegelsen IS, og hadde erklært seg til kalif i terrorstaten IS dannet. Ifølge amerikanske myndigheter tok han sitt eget liv ved å utløse en bombevest da amerikanske spesialstyrker aksjonerte mot skjulestedet hans i Idlib nordvest i Syria i slutten av oktober.

VITNER FORTELLER: Døde kropper og ruiner: Stedet der IS-lederen ble drept

At kona til Baghdadi ble tatt i Tyrkia, er blitt bekreftet av landets president, Recep Tayyip Erdogan.

– Vi tok kona hans til fange, men vi gjorde ikke noe stort nummer ut av det. Jeg kunngjør det for første gang i dag, sa Erdogan nylig.

Erdogan sier at de har holdt på kona i halvannet år før de gikk ut med informasjonen, blant annet grunnet sikkerhetsrisikoen ved å holde et DNA-bekreftet barn av IS-lederen.

– Hele Baghdadis innerste sirkel retter seg mot vårt land, og disse menneskene leter nå etter muligheter til å slå seg ned her, sier Erdogan til reportere i Tyrkia.

FAMILIEN TATT: Fra venstre: Tidligere IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis storesøster, Rasmiya Awad, hennes svigerdatter og hennes ektemann. De to siste er ikke navngitt, men ble arrestert samtidig som søsteren. Alle antas å ha hatt nære bånd til den drepte IS-lederen. Foto: TURKISH GOVERMENT HANDOUT / UNNAMED GOVERMENT SOURCE

Tyrkiske styrker meldte tirsdag at de har tatt til fange storesøsteren til Baghdadi, under en operasjon mot et flyktningområde ved byen Aaza i Aleppo-provinsen nord i Syria.

– Dette er en gullgruve for etterretning. Det hun vet, kan potensielt utvide vår forståelse om gruppen, sa en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Lite er kjent om 65 år gamle Rasmiya Awad, som skal ha blitt tatt til fange i et raid mandag kveld sammen med ektemannen, svigerdatteren og fem barn, skriver NTB.

Slår tilbake mot påstander

Erdogan har kritisert USA for å ha brukt Baghdadis død til en PR-kampanje, men hans egen rådgiver slo også på stortrommen tidligere denne uken, da det ble kjent at også Baghdadis søster og svoger var blitt pågrepet:

– Nok et eksempel på hvor vellykket våre antiterroroperasjoner er, skrev presidentrådgiver Fahrettin Altun på Twitter, tirsdag morgen.

Det satte i gang en Twitter-storm av nye påstander om at Tyrkia i realiteten har beskyttet Baghdadi, som ble funnet i «siste stopp for døden» – provinsen Idlib, der Tyrkia har betydelig indirekte makt.

Fahrettin Altun slår hardt tilbake mot de nye påstandene i en ny Twitter-melding:

Tyrkia er flere ganger blitt kritisert for å ha samarbeidet med ekstreme grupperinger i den syriske borgerkrigen. En anklage tyrkiske myndigheter har avvist en rekke ganger.

BAKGRUNN: Islamist-militsene som kjemper for Erdogan

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder