EU-AMBASSADØR: Toppdiplomaten Gordon Sondland på vei inn til høring i riksrettssaken mot Donald Trump 28. oktober. Foto: Patrick Semansky/AP

Toppdiplomat knyttet USAs militærhjelp til Biden-etterforskning

Gordon Sandland har endret sitt vitnesbyrd. I en ny forklaring kommer det frem at han fortalte en ukrainsk tjenestemann at han knyttet militærhjelp til Ukraina sammen med etterforskning av Joe Biden og hans sønn.

Innrømmelsen går fram av et referat av en nyere forklaring fra Gordon D. Sondland, en av president Donald Trumps støttespillere.

Han er USAs utsending til Brussel og har vitnet for riksrettsetterforskerne i den pågående saken mot Trump. Sondland ble opprinnelig grillet i et ti timer langt intervju i oktober.

Men i et senere vitnesbyrd gir Sondland flere vesentlige detaljer som ikke ble kjent i det opprinnelige intervjuet. Referatet fra det nyeste intervjuet ble offentlig gjort tirsdag:

Sondland sier selv blant annet at han fortalte Andrij Yermak, en av president Volodymyr Zelenskyjs nærmeste rådgivere, at landet sannsynligvis ikke ville motta noen amerikansk militærstøtte hvis ikke myndighetene i Kiev offentlig gikk ut og forpliktet seg til gjennomføre etterforskningen som Trump ønsket, skriver New York Times.

Mandag ble det lekket SMS-er der Sondland blant annet er i dialog med USAs ambassadør i Ukraina der innholdet handlet om militærhjelp og etterforskning.

Ønske om etterforskning av motkandidat Joe Biden og hans sønn før presidentvalget i 2020 kjernen i riksrettsetterforskningen av presidenten som demokratene i Representantens hus har satt i gang.

Forsøkte å overbevise ukrainere

De beskylder Trump for maktmisbruk ved å ha forsøkt å bruke militærstøtten som brekkstang for å oppnå politiske fordeler i forkant av valget i 2020.

Det hele startet etter et varsel om en telefonsamtale Trump hadde med den ukrainske presidenten Voldomyr Zelenskyj 25. juli. Selv hevder Zelenskyj at han ikke ble presset da.

Tidligere tirsdag ble det også kjent at nok en ansatt i amerikansk etterretning vurderer å sende inn et varsel om omstendighetene rundt Trumps Ukraina-kontakt, ifølge New York Times.

Tidligere har EU-ambassadør Sondland uttalt at det ikke var snakk om å kreve noen gjenytelser fra Ukraina for militærstøtten som var ment å være 400 millioner dollar, noe også president Trump hevder.

I det nye referatet forteller den amerikanske EU-ambassadøren mer utfyllende om sin rolle og hvordan han forsøkte å overbevise ukrainerne om å gå med på kravene fra Trumps personlige advokat Rudolph W. Giuliani om etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter.

Det hvite hus svarer i en presseuttalelse at det som kommer fram bare er nok et bevis på at det ikke er noen bevis for å stille Trump for riksrett.

– Uansett antall lystige media-partiske overskrifter, som tydeligvis er utformet for å påvirke beretningen, så vil det ikke endre det faktum at presidenten ikke har gjort noe galt, sier pressetalskvinne Stephanie Grisham.

Nok en nær Trump-alliert kalt inn

Nyheten om Sondlands opplysninger kommer bare en time etter at det ble kjent at Donald Trumps stabssjef Mick Mulvaney er blitt kalt inn for å vitne i riksrettsaken.

KALT INN: Trumps stabssjef Mick Mulvaney. Foto: Evan Vucci / AP

Mulvaney er den så langt høyest rangerte tjenestemannen i Det hvite hus som er innkalt.

– Etterforskningen har avslørt at du kan ha vært direkte innblandet i et forsøk fra president Trump, hans personlige medhjelper Rudolph Giuliani og andre på å holde tilbake nesten 400 millioner dollar i sikkerhetsstøtte for å presse Ukraina til å sette i gang etterforskning som ville gagne Trumps personlige, politiske interesser, skriver lederne for de tre komiteene som står bak etterforskningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder