MED KONA: Robert Mugabe like før han ble kastet som president i Zimbabwe i 2017, sammen med ektefellen Grace. Foto: AFP

Mugabe (95) død: Frigjøringshelten som ble diktator

Syk og senil sovnet den tidligere diktatoren i Zimbabwe inn på sykehus i Singapore. I dag hylles Robert Mugabe (95) som Afrikas frigjøringsikon. - Men han endte opp med å undertrykke sitt folk, forteller ekspert.

Mannen som ledet den tidligere britiske kolonien Sør-Rhodesia frem til svart flertallsstyre i 1980, ble styrtet i et militærkupp i 2017.

– Afrikanske ledere fremhever i dag hans rolle som en helteskikkelse innen panafrikanisme. Men Mugabes ettermæle er også et annet, sier seniorforsker Henning Melber (69) ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala i Sverige.

Han sier at Robert Mugabe var en svært forstyrret mann da han ble kastet etter 30 år som president. De siste årene har han levd tilbaketrukket i hjemlandet.

SYK OG BITTER: Tidligere president i Zimbabwe Robert Mugabe under en pressekonferanse i sitt hjem i hovedstaden Harare 29. juli i fjor. Foto: AFP

– Han var frigjøringshelt, men endte som autokrat som undertrykket sitt folk og kastet landet inn i dyp økonomisk krise. Etter ham hadde befolkningen det verre enn da de var under hvitt mindretallsregime, sier Melber.

Nå er Mugabe altså død.

Som følge av en politikk som skjøv landets økonomi utfor stupet, strever folk i Zimbabwe for tilværelsen. Arbeidsledigheten er høy, mange går sultne til sengs.

Løftet aldri velferden

– Under hvitt styre var folket nektet menneskelig verdighet. Men ZANU-PF under Mugabe løftet aldri velferdsnivået i nasjonen, sier Melber.

Den tidligere frigjøringsbevegelsen som Mugabe var med og etablerte i 1963, ble et autoritært og undertrykkende parti i regjeringskontorene.

les også

Valg i Zimbabwe: Fra Afrikas håp til skrekkeksempel

Pluss content

– Politiske drap og knebling av ytringsfriheten ble en del av hverdagen under Mugabe. Opposisjonen vant valg, men ble nektet å ta over, sier Melber.

Han mener det er uærlig å underslå regimets mørke sider etter Mugabes død.

Fra midten av 1990-tallet var Zimbabwe preget av økonomisk krise, skyhøy arbeidsløshet, politisk konflikt, manglende ytringsfrihet og overgrep mot befolkningen.

les også

Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

21. november 2017 gikk Robert Mugabe av frivillig.

– Følte seg urettferdig behandlet

– Han tapte maktkampen mot sin visepresident Emmerson Mnangagwa og regjeringshæren. Mugabe var syk og bitter da han frasa seg presidentembetet og følte seg til det siste urettferdig behandlet, sier Henning Melber.

Robert Mugabe sluttet seg i 1960 til frigjøringsbevegelsen som kjempet mot det hvite mindretallsregimet i den britiske kolonien Sør-Rhodesia.

I 1964 ble han fengslet, samme år som mindretallsregimet erklærte Rhodesia som selvstendig stat. Han ble løslatt i 1974 og dro til Mosambik.

FEIRER: Folket feiret i gatene da Robert Mugabe gikk av som president i Zimbabwe i 2017. Foto: NTB Scanpix

Derfrfa ledet han frigjøringsbevegelsen ZANU-PFs geriljakrig mot regimet. I 1980 vant ZANU-PF de første frie valgene i Zimbabwe.

Styrte med hard hånd

Siden styrte Mugabe med hard hånd, først som statsminister, fra 1987 som president. De siste tiårene ble han stadig mer autoritær.

les også

Får villa, tre biler og en stab på 20 personer: Slik er Mugabes sluttavtale

Etter presidentvalget i 2009 måtte han gå med på å utnevne sin motkandidat Morgan Tsvangirai til statsminister, men etter å ha sikret seg gjenvalg i 2013 samlet han igjen hele regjeringsmakten i sine hender.

Fire år senere var tiårene som forhatt diktator over.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder