NEDSTEMT: Boris Johnson på vei hjem etter nok et nederlag natt til tirsdag. Han får ikke sitt nyvalg. Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

Forslag om nyvalg avvist i parlamentet – igjen

Statsminister Boris Johnson lyktes ikke da han natt til tirsdag igjen foreslo å skrive ut nyvalg.

NTB-Fredrik Ljone Holst

Regjeringen bekreftet tidligere på dagen at Parlamentet ville bli suspendert så snart mandagens program var unnagjort.

Debatten om hvorvidt Johnson skulle få sitt nyvalg var siste post på programmet.

Selv om statsministerens forslag fikk 293 stemmer, mens det bare var 46 som tok seg bryet med å stemme mot, falt forslaget. Ifølge valgloven kreves det to tredels flertall for å skrive ut nyvalg.

– Jeg ba huset om å stole på folket, men nok en gang viser opposisjonen at de tror de vet bedre. De vil at statsministeren skal reise til en viktig forhandling uten muligheten til å forlate forhandlingsbordet, sa Johnson etter nederlaget, ifølge Sky News.

Johnson er for tiden langt unna å kontrollere et alminnelig flertall i Underhuset og trengte derfor støtte fra mange i opposisjonen om han skulle lykkes.

Fikk du med deg? John Bercow trekker seg som speaker

Forrige uke avviste Labour og den øvrige opposisjonen å stemme for nyvalg fordi de ville forsikre seg om at loven om en utsettelse av brexit ikke kunne spoleres.

Som ventet fikk loven dronningens samtykke mandag ettermiddag, og Johnson gjentok derfor forslaget om nyvalg.

les også

Boris Johnsons nye slagplan: Skal sabotere ethvert forsøk på brexit-utsettelse

Labour-leder Jeremy Corbyn vil gjerne ha et nyvalg, men verken han eller de øvrige opposisjonslederne i Underhuset vil at det skal skje på Johnsons premisser. Mens Johnson gjerne vil ha valg allerede 15. oktober, vil Corbyn vente til november.

Han vil være helt sikker på at statsministeren ikke saboterer utsettelsen og gjennomfører planen om å ta Storbritannia ut av EU 31. oktober – med eller uten en avtale med unionen.

Velkjente argumenter

Både i debatten og etter at nederlaget var et faktum gjentok Johnson at han overhodet ikke vil be EU om å utsette brexitdatoen i tre måneder til utløpet av januar neste år.

– Vingle, utsette og prokrastinere er blitt opposisjonens kjennetegn, sa Johnson og utfordret opposisjonen til å godta et nyvalg.

les også

Boris Johnsons utskjelte rådgiver: – Har trolig fått for stort spillerom

– Hvis de vil ha en ny utsettelse, er den eneste skikkelige måten å gjøre det på å gå til våre herrer – folket og velgerne, avsluttet han sitt åpningsinnlegg. Han påpekte flere ganger at opposisjonslederen selv ved en rekke anledninger har tatt til orde for nyvalg, men altså ikke den siste uken.

– Vil tuppe regjeringen ut

Corbyn vedgikk at han gjerne vil gå til valg igjen, men ikke på de betingelsene Johnson legger opp til.

– Det eneste punktet som er viktig fra statsministerens innlegg er hans åpenbare intensjon om ikke å følge pålegget i loven om å søke om en utsettelse under visse forutsetninger, påpekte Corbyn da han fikk ordet.

Også han fulgte opp med et argument som har blitt velkjent de siste dagene.

– Jeg vil gjerne tuppe denne regjeringen ut. Men inntil Johnson har føyd seg etter det som er vedtatt, og en hard brexit ikke lenger er et alternativ, vil vi ikke stemme for å oppløse Parlamentet og gå til valg.

les også

Grønt lys for ny brexit-lov

En rekke nederlag

Etter en høylytt og tidvis svært opphetet debatt ble enden på visa – i alle fall dette verset – at Johnson mislyktes for andre gang på en snau uke med det samme forslaget.

Dette føyer seg inn i en rekke av forsmedelige nederlag siden Underhuset tok kontroll forrige uke. Først tvang de gjennom en debatt som førte fram loven som pålegger statsministeren å be EU om en utsettelse, med mindre en avtale er på plass innen 19. oktober.

Les også: Dobbel smell for Boris Johnson: – Fullstendig ydmyket

Før den avsluttende debatten tapte regjeringen igjen da opposisjonen påla dem å offentliggjøre intern kommunikasjon om suspensjonen av Parlamentet innen onsdag.

Den må også legge fram Operation Yellowhammer, regjeringens beredskapsplan som beskriver hva som kan skje ved en hard brexit.

les også

Brexit-kaoset: Slik er de mulige veiene videre

Flertallet forsvant

Underveis har Johnson også mistet sitt knappe flertall i Underhuset, der regjeringen hadde én stemmes overvekt. Først hoppet Phillip Lee av, deretter kastet regjeringen ut 21 av sin egne for å ha stemt med opposisjonen i brexitdebatten.

I helgen trakk Amber Rudd seg både fra regjeringen og fra parlamentsgruppen. Dermed har regjeringen 45 mandater færre enn motstanderne.

les også

Amber Rudd går av

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder