VÅPENHVILE: Mulla Abdul Ghani Baradar (nummer to fra venstre) politisk leder i Taliban, har kommet med forslag til våpenhvile. Her fra mai 2019 i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Taliban foreslår våpenhvile

Taliban overleverte torsdag et forslag om våpenhvile til Zalmay Khalilzad, den utsendte amerikanske forhandleren, melder nyhetsbyrået AP.

Forslaget omhandler i førsteomgang en midlertidig våpenhvile på mellom syv og ti dager.

Forslaget blir ansett som en mulighet til å gjenåpne fredsforhandlingene mellom Taliban og USA, og med det forhåpentligvis avslutte den 18 år lange krigen i Afghanistan.

Et av de store hindrene på veien til en fredsavtale er resultatet av fjorårets presidentvalg. Den første opptellingen ga president Ashraf Ghani valgseier, men regjeringssjef Abdullah Abdullah utfordrer resultatet. Taliban vil ikke forhandle med noen av dem.

les også

Blodig valgdag i Afghanistan: Flere drept

Har vært nærme tidligere

Partene var nærme en fredsavtale i september, men da ble forhandlingene avbrutt da Taliban detonerte en bilbombe i Kabul som drepte en amerikansk soldat og elleve sivile.

Betingelsene som var på bordet da var blant annet at amerikanske styrker skulle trekkes ut av landet, samt at Afghanistan ikke skal være en frihavn for terrorister.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder