–USMINKET OG ÆRLIG: Notater fra Storbritannias ambassadør til USA, Sir Kim Darroch, tegner et uheldig bilde av USAs president Donald Trump. Foto: Niall Carson / PA Wire

Oppsiktsvekkende ambassadør-notater lekket: Hudfletter Trump-administrasjonen

I en rekke e-poster til Downing street har den britiske ambassadøren i USA karakterisert den sittende amerikanske regjeringen som «dysfunksjonell» og «fraksjonsdrevet».

  • Andrea Rognstrand
  • NTB

Notatene fra ambassadør Sir Kim Darroch er datert fra 2017 til nå, og dekker et bredt spekter av saker, fra 2020-valget til Midtøsten-politikk. De er ment å orientere regjeringen i Storbritannia om situasjonen i USA.

– Sett herfra tror vi virkelig ikke at denne administrasjonen vil bli vesentlig mer normal, mindre dysfunksjonell, mindre uforutsigbar, mindre fraksjonsdrevet, mindre diplomatisk klønete og uskikket, står det eksempelvis i et notat fra 2017.

Det er Mail on Sunday som har fått tak i dokumentene.

Det kan bli en pinlig affære for Storbritannia, som nå forsøker å innynde seg hos den amerikanske presidenten for å sikre en bilateral handelsavtale som skal gjelde etter at landet har forlatt EU, skriver NTB.

les også

Trumps trusler: Møt mennene som er klare for krig, hvis Iran trenger dem

– Betaler dem for å være oppriktige

Likevel har ikke det britiske utenriksdepartementet benektet at notatene er ekte. I en uttalelse heter det at det britiske folket bør forvente at landets ambassadører gir ministre «en ærlig og usminket vurdering» av politikken i landene de er sendt til.

– Deres meninger er ikke nødvendigvis ministrenes meninger og ganske visst ikke regjeringens. Men vi betaler dem for å være oppriktige, akkurat som den amerikanske ambassadøren vil sende tilbake sin vurdering av Westminsters politikk og personer, heter det i en uttalelse fra departementet.

Trump besøkte Storbritannia for en måned siden. Der talte han under en bankettmiddag i Buckingham Palace.

– Møt ham med smiger

Trass beskrivelsene av president Donald Trump, mener ambassadøren at det kan være gode muligheter for at han blir gjenvalgt.

Han råder også britiske politikere til å møte Trump med smiger.

– Til å være en mann som har kommet seg til den høyeste stillingen på jorda, utstråler Trump usikkerhet, framholder han.

– Du må gjøre poengene dine enkle, nesten åpenbare, skriver ambassadøren til embetsmenn i London om hvordan man skal kommunisere effektivt med Trump.

Når det gjelder historiene om krangling og konflikter internt i Det hvite hus, mener ambassadøren at de er troverdige og for det meste sanne ettersom de er bekreftet av britenes egne kontakter i Det hvite hus.

Likevel mener Darroch at Trump ikke bør avskrives ettersom han ifølge ambassadøren har vært skandaleombrust mesteparten av livet og likevel kommet unna med det.

«Trump vil kunne gjenoppstå fra flammene, forslått, men intakt, som Schwarzenegger i de siste scenene i «The Terminator», skriver han.

Vurderte Iran-angrep opp mot valget

I noen av de ferskeste notatene skriver Darroch at USAs Iran-politikk er «usammenhengende og kaotisk». Han stiller seg også tvilende til Trumps påstand om at han besluttet å avbryte et rakettangrep mot Iran i forrige måned på grunn av livene det kunne ha kostet.

Darroch mener det er mer sannsynlig at presidenten aldri var helt med på angrepet og at han var bekymret for hvordan det kunne påvirke hans mulighet for å bli gjenvalgt i 2020 ettersom et angrep ville ha vært et brudd på hans egne valgløfter.

Reporteren bak avsløringen i Mail on Sunday er Isabel Oakeshott. Ifølge Washington Post er hun en politisk journalist og kommentator som blant annet var forfatter av en uautorisert biografi om tidligere statsminister David Cameron, og dessuten såkalt ghostwriter av boken «The Bad Boys of Brexit», skrevet av den britiske finansmannen Arron Banks. Samme mann skal ha gitt finansiell støtte til Brexit-kampanjen før folkeavstemningen i 2016.

Etter at ambassadørens notater ble publisert, rykket Brexit-forkjemper Nigel Farage – også er kjent som en god venn av president Donald Trump – ut på Twitter med krav om at den britiske ambassadøren nå må få sparken:
– Kim Darroch er totalt uegnet for jobben, og jo raskere han er borte dess bedre, skriver Farage.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder