Ny obduksjonsrapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

En offisiell obduksjonsrapport konkluderer med at afrikansk–amerikanske George Floyd fikk hjertestans som følge av politiets pågripelse og trykk mot halsen.

 • Øystein David Johansen
 • Ingrid Hovda Storaas

Den tredje obduksjonsrapporten er laget av et rettsmedisinsk kontor i Hennepin County i Minnesota. Her konkluderes det også med at Floyd ble drept.

En uttalelse om rapporten ble offentliggjort mandag, mens hele ble offentliggjort onsdag. Her kommer det frem at Floyd hadde flere blåmerker og kutt på hodet, ansiktet, munnen, skuldrene, armene og bena, skriver CNN.

Det kommer også frem at Floyd i april hadde testet positivt for coronaviruset, skriver CBS Minnesota. Han skal ikke ha hatt symptomer, og dette skal ikke ha vært en medvirkende årsak til dødsfallet.

Konklusjonen i rapporten strider mot en foreløpig offisiell rapport som ble laget rett etter at Floyd døde, men er mer i samsvar med en privat obduksjonsrapport som er bestilt fra Floyds familie.

I den første offisielle rapporten står det at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer og trolig var ruspåvirket, og at dette medvirket til at han døde. Det står også at det ikke er noen fysiske tegn på at Floyd døde av kvelning.

Floyds familie bestilte en uavhengig rapport etter at den første obduksjonsrapporten. Den konkluderer med kvelning grunnet press på nakken som stoppet blod og oksygen fra å nå hjernen, og presset som ble lagt på ryggen hans, som gjorde at han ikke fikk puste.

Politimannen som knelte på nakken til George Floyd, ble onsdag siktet for det som på amerikansk kalles «second degree murder». Den nærmeste norske oversettelsen er forsettlig drap.

Påtalemyndigheten har også siktet de tre andre politibetjentene som deltok i pågripelsen av Floyd, for å ha medvirket til forsettlig drap. Det er utstedt en arrestordre for de tre betjentene, skriver Reuters.

Floyd døde etter en brutal pågripelse for en uke siden. Han ble holdt nede med hendene bakbundet mens en politimann trykket kneet mot halsen hans i flere minutter. En video fra hendelsen viser også at Floyd sa at han ikke fikk puste, og at han etterhvert sluttet å snakke og bevege på seg.

I den foreløpig siste obduksjonsrapporten, som ble publisert tirsdag, fastslås det også at Floyd led av hjertesykdom og høyt blodtrykk, i tillegg til at han nylig hadde brukt narkotika. Men disse faktorene blir ikke nevnt under dødsårsak.

Mer om

 1. Rasisme-opprøret
 2. George Floyd

Flere artikler

 1. Tre politimenn siktet for medvirkning til forsettlig drap

 2. Obduksjonsrapport: George Floyd var coronasmittet da han døde

 3. Rapport: Hjertestans som følge av politi-pågripelse

 4. Flere detaljer fra George Floyd-drapet: «De dreper meg»

 5. Foreløpig obduksjonsrapport: George Floyd døde ikke bare av kvelning

Fra andre aviser

 1. Offentlig rapport: Floyds hjerte stanset som følge av trykk mot halsen

  Fædrelandsvennen
 2. Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av kvelning

  Bergens Tidende
 3. Ny obduksjonsrapport: George Floyd døde av «kvelning som følge av trykk mot nakken og ryggen»

  Aftenposten
 4. – Politimann siktes for forsettlig drap på George Floyd

  Fædrelandsvennen
 5. Chauvin møtte ikke i retten

  Fædrelandsvennen
 6. Alle de fire politibetjentene siktes

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no