Foto: Jørgen Braastad

Frode Berg dømt for å ha overlevert 15.000 euro

Frode Berg (63) er dømt for ha overlevert eller sendt til sammen 15.000 euro til russisk kontakt.

Frode Berg er dømt for å ha overlevert eller sendt til sammen 15.000 euro til en russisk kontakt, i forbindelse med innsamling av hemmeligstemplet materiale i Russland. Dette beløpet stemmer overens med de angivelige pengeoverleveringene på de fem turene til Russland, som VG skrev om i mai 2018, og som var en del av tiltalen.

Det går fram av dommen mot den 63 år gamle nordmannen som VG og NRK har fått tilgang til. Pengebeløpet tilsvarer rundt 150.000 kroner etter dagens valutakurs.

Les også: Sender benådningssøknad når avtale er klar

I april skrev VG at Frode Berg hadde blitt dømt til 14 år i russisk fengselskoloni. Forholdene skal være brutale.

Den tidligere grenseinspektøren ble arrestert 5. desember 2017 i Moskva, siktet for spionasje. Da han ble arrestert hadde han på seg 3000 euro i kontanter.

Kan tyde på kontraetterretning

Det mest interessante ved dommen er opplysningene om at russiske myndigheter nå har tatt beslag i 15.000 euro, som Berg skal ha tatt med til Russland.

Les også: Frode Berg-saken kort forklart

Den russiske staten skal nå kreve fem ganger så mye penger, enn hva som ble sagt at han hadde på seg da han ble arrestert. Penger som går til Russland.

les også

Tidligere spionsjef om Berg: E-tjenesten har et moralsk ansvar

NRK skriver at dette tyder på russisk kontraetterretning.

I en kommentar på VG står det skrevet at kontraetterretning, er forsøk på å spore opp og ødelegge fremmede lands forsøk på å drive HUMINT (Human Intelligence).

Beskyldt for fem spionturer

Den russiske etterretningstjenesten FSB har tidligere beskyldt Frode Berg for å ha vært fem ganger på spionturer til Russland.

Ifølge FSB skal Berg på de fem turene ha postlagt flere brev til en russiske kontakt. Brevene skal blant annet ha inneholdt instruksjoner fra sine oppdragsgivere i norsk etterretningstjeneste. Da han ble pågrepet, hadde han også 3000 euro i kontanter, som ifølge FSB skulle være betaling til den russiske kontakten.

les også

Her er mannen som rekrutterte Frode Berg

På alle de fem turene publiserte Berg bilder, reiseoppdateringer og la ut ulike innlegg på Facebook som beskrev hva han tilsynelatende bedrev tiden med. Facebook-venner reagerte med «likes» og ønsket ham god tur.
Turene var i tiden fra 11. juni 2015 til 3. desember 2017.

Tatt beslag i eiendeler

I dommen står det også skrevet at russiske myndigheter har tatt beslag i minnebrikker, CDer, papirutskrifter, elektroniske billetter, ombordstigningskort, visittkort og nøkkelkort. Dette skal være i forbindelse med bevisførselen.

Bergs mobil, notatblokk, fotoapparat, kulepenn, medisin-mappe og hansker overleveres til FSB. Han får imidlertid tilbake sitt norske pass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder