BEKYMRET: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at norske myndigheter følger situasjonen i Hormuzstredet tett. Foto: Harald Henden

Utenriksministeren om Stena Impero: – Alvorlig eskalering av en allerede spent situasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide ser med stor bekymring på situasjonen i Hormuzstredet.

Det svenskeide britiskregistrerte tankskipet Stena Impero og en britisk supertanker ble fredag oppbrakt av iranske myndigheter i Hormuzstredet.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier til VG at norske myndigheter ser med stor bekymring på situasjonen.

– Bekymringen er todelt. Dels er situasjonen nå så spent at misforståelser og feilkalkuleringer kan føre til konfrontasjoner. Og dels dreier bekymringen seg om sikkerheten til norske og andre fartøy i området. Vi har god dialog med Rederiforbundet, skipsfartsnæringen og allierte om situasjonen, og følger den tett, sier Eriksen Søreide.

Uakseptabelt angrep

Hun sier videre at fri navigasjon og sikker seiling er av stor betydning for Norge som en stor skipsfartsnasjon, og at Norge oppfordrer fortsatt alle parter til å unngå handlinger og uttalelser som bidrar til ytterligere opptrapping.

Flere land, deriblant Frankrike og Tyskland, fordømmer arrestasjonen av tankskipet.

– Vil Norge gjøre det samme?

– Arrestasjonen av kommersielle fartøy i Gulfen er en alvorlig eskalering av en allerede spent situasjon. Angrep på skipsfart er uakseptabelt og bidrar til å eskalere en allerede spent situasjon i regionen.

les også

Storbritannia: Dypt skuffet over Iran

– Er det noe nytt angående potensiell norsk deltagelse i USAs koalisjon for å beskytte skipstrafikken i bukten?

– Norge og andre allierte mottok USAs henvendelse om en mekanisme for å styrke sikkerheten for skipsfart i Hormuzstredet i slutten av juni. Det foreligger ennå ingen detaljer om organisering for en slik mekanisme. Vår tilbakemelding til USA har vært at det er positivt med forslag om internasjonalt samarbeid for å styrke sikkerheten for skipsfart, men at vi har behov for mer informasjon før vi kan gjøre en vurdering av henvendelsen. Vi vil gjøre grundige folkerettslige og sikkerhetspolitiske vurderinger når nærmere informasjon om en slik mekanisme foreligger. Dersom det skulle bli aktuelt å bidra, vil Stortinget bli konsultert på vanlig måte.

NATO-sjefen: – Veldig alvorlig situasjon

– Det er en veldig alvorlig situasjon, derfor er det viktig at vi alle nå støtter opp om forsøk på å få ned spenningen og unngå ytterligere opptrapping, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til VG. Han synes det er bra at amerikanerne har gjort det klart at de er rede til å sette seg ned og forhandle og diskutere med Iran.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok søndag kveld i en panelsamtale med vitneberetninger i 22. juli senteret i det utbombede regjeringskvartalet. Foto: Trond Solberg

– Å trygge skipsfarten er veldig viktig for NATO og ikke minst for et NATO-land som Norge som er en skipsfartsnasjon.

– Frykter du en eskalering av konflikten?

– Det er viktig å gjøre det man kan for å unngå det, for det er en veldig spent og alvorlig situasjon og det er derfor vi alle må forsøke å bidra til at det ikke trappes opp, sier Jens Stoltenberg.

Han forteller at temaet ble diskutert på NATOs forsvarsministermøte i juni, men at det ikke er noen planer om at NATO skal gå inn. Samtidig er kontakter mellom flere NATO-land for å diskutere mulige tiltak for å trygge skipsfarten.

– Kan Norge bli trukket inn i det ved at man ber Norge om å stille med mannskap og skip?

– Det pågår nå en diskusjon mellom flere land anført av USA for å forsøke å bidra til å sikre trygghet for skipsfarten i området. Det er ikke noen planer om at NATO som organisasjon skal gjøre det, sier Stoltenberg og peker på at flere NATO-land som USA og Storbritannia allerede er på plass i området.

– Jeg vil ikke nå gi noen råd til Norge, men jeg vet at det er dialog og kontakter på gang mellom flere Natoland om dette spørsmålet

Ønsker nedtrapping

Det diplomatiske forholdet mellom Iran og Storbritannia er i ferd med å bli mer spent, skriver CNN.

Lørdag sa den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt ifølge NTB at han var dypt skuffet over at ikke Iran trapper ned situasjonen som er oppstått.

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif på sin side sa at tankskipet var oppbrakt på grunn av brudd på sjøens lover på ordre fra de relevante havnemyndighetene. Han fremholdt at iranske myndigheter har gått fram på lovlig vis.

– Vår prioritet er fortsatt å finne en måte å nedtrappe situasjonen på, sa Hunt til CNN.

les også

Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen

All skipsfart til Persiabukta går gjennom Hormuzstredet, som ligger mellom Iran og den omanske eksklaven Musandam. En stor andel av verdens oljetrafikk går gjennom stredet, som gjør plasseringen strategisk viktig. Viktigheten av stredet for verdens økonomi gjør det sårbart, men også til et sterkt forhandlingskort for Iran, ettersom passerende skip må gjennom både iransk og omansk territorialfarvann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder