VANT: Velgere av det franske ytre høyre-partiet Rassemblement National, ledet av Marine Le Pen, feirer nattens valgresultat. RN blir Frankrikes største parti i EU-parlamentet de neste fem årene. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA

Overraskende EU-valg: – Kan bli mer grønn politikk

Mens sentrumspartiene går tilbake, rykker både EU-skeptikere og Europa-føderalister frem i årets EU-parlamentsvalg. Hovedstrømningene er interessante og styrker EU, mener professor.

 • Halvor Bjørntvedt

Artikkelen er over ett år gammel

Valgoppslutningen var den høyeste i et parlamentsvalg siden 1994, og det er første gang at oppslutningen har økt siden det aller første valget i 1979. Ifølge prognosene ligger oppmøtet på 50,8 prosent, rundt 8 prosentpoeng mer enn parlamentsvalget i 2014.

– De polariserende forholdene har vært gunstig for oppslutningen. Og det er igjen en styrking av den demokratiske legitimiteten til EU, sier Erik Oddvar Eriksen, UiO-professor og leder for Arena Senter for Europaforskning.

NTNU-professor Kristian Steinnes har samme oppfatning.

– Det er interessant at deltagelsen har økt etterhvert som meningene har blitt mer ulike, sier Steinnes til VG.

les også

Et valg som gir EU ny troverdighet

Den økte oppslutningen kommer særlig til uttrykk i at fløypartiene rykker frem, og både ytre høyre, de grønne og de liberale fosser frem. Det er på bekostning av de tradisjonelle storpartiene i sentrum, som i lang tid har vært i stand til å samle flertall alene.

– Hovedstrømningene i dette valget er ganske interessante. De største gruppene er nå ikke så enerådende som de har vært. Tidligere har de store blokkene med stort flertall kunne gjennomføre ting på bakrommet, og har hatt god kontroll. Nå må de søke mer støtte hos andre, sier Eriksen.

Grønn glede

I tillegg til den liberale koalisjonen har spesielt de grønne partiene også fått en oppsving, fra 52 seter i 2014 til 70.

– De grønne er også tilhengere av et føderalt Europa, og mer makt til de overnasjonale organene, som er viktig for å kunne løse for eksempel klimakrisen. Jeg synes dette resultatet peker mot mer dynamikk i parlamentet, sier Eriksen.

– Skal du få noe gjort, vil mer makt til EU hjelpe. Og mange velgere ser nok at EU faktisk kan brukes som et instrument for å håndtere krisen.

NTNU-professor Steinnes tror ikke at resultatet vil ha store politiske konsekvenser på kort sikt, men at det ligger an til å bli større trykk for grønn politikk i medlemslandene.

– Dersom de grønne blir en del av en ny koalisjon, noe de sannsynligvis blir, blir det mer fokus på den type politikk. EU kan påvirke for eksempel utslippskvoter eller flytrafikk, men for å være ærlig har jeg vanskelig for å tro at det vil skje store forandringer på kort sikt.

Liberal lykke

På forhånd var det ventet at populistpartiene på ytre høyre skulle gjøre storinnrykk i EU-parlamentet. Og selv om de økte oppslutningen (fra 37 til 58 seter), er det grupperingen med liberale partier og franske LREM som øker mest (fra 68 til 107).

– Mange snakker om populistene og EU-skeptikernes fremgang, men jeg er mer opptatt av at også den andre siden, de EU-støttende, er på vei frem, sier Eriksen, og trekker frem belgiske Guy Verhofstadt, for eksempel, den liberale kandidaten som lenge har gått i front for et føderalt Europa og et sterkt EU.

les også

Høyeste valgdeltakelse siden 1994: – Velgerne er desperate etter forandring

Verhofstadt, som leder den liberale koalisjonen, har gått ut etter valget og lovprist resultatet.

– Dette betyr at det ikke er mulig å skape et pro-europeisk flertall uten vår hjelp, sier belgieren ifølge The Guardian.

Venstre-leder Trine Skei Grande er henrykt over at de liberale partiene står for den kraftigste framgangen i valget på nytt EU-parlament, melder NTB mandag:

– De liberale har gjort et fantastisk valg. Dette er en styrking av samarbeidskreftene i EU. De liberale fungerer som motkrefter mot ytterste høyre og ytterste venstre som er imot internasjonalt samarbeid, mener Grande.

Nå må antagelig sentrumspartiene se til de liberale og de grønne for hjelp. Manfred Weber, som er spisskandidat for partiet CSU i den konservative blokken, sa etter at valgresultatet ble klart at de ønsker at å inngå samtaler med både den liberale, den sosialdemokratiske og den grønne blokken.

– Men ett budskap er krystallklart: Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa, med dem som ønsker å ødelegge Europa, sier han.

Jubel for brexit-parti

Alle stemmene er ennå ikke talt opp mandag formiddag, men parlamentets største parti ligger foreløpig an til å bli Nigel Farages Brexitpartiet, ifølge britiske medier. Farages parti ser ut til å få 29 mandater.

Også italienske Legia og franske Rassemblement national, med henholdsvis Matteo Salvini og Marine Le Pen i spissen, vant valgene i sine respektive hjemland, men Le Pens parti måtte tåle en tilbakegang fra valget i 2014.

I Tyskland og Spania har fremgangen til de nasjonalistiske partiene vært mindre enn ventet, mens i Nederland har Geert Wilders Frihetspartiet mistet samtlige seter, ifølge BBC til fordel for et annet populistisk alternativ.

les også

Europas høyrepopulister med brakvalg: - Dette er en stor seier

– For populistene som har som mål å innskrenke EU, er de jo avhengige av å bli valgt på et høyt nivå for å få gjennomført dette, sier Eriksen.

Hvor mye makt de nasjonalistiske partiene vil få, avhenger av om de klarer å danne en sterk gruppe i Brussel. Partileder Marine Le Pen i Rassemblement national sier at hun vil ha en «kraftfull» allianse av høyrepartier i EU-parlamentet, ifølge AFP. Også Matteo Salvini, leder for det ytterliggående Lega i Italia, har snakket om en slik gruppe.

Les også

 1. EU-valget: – Demokrati eller splittelse og ekstremisme

  Sveriges statsminister Stefan Löfven mener at demokratiets fremtid står på spill, når stemmegivningen er i gang på den…
 2. Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen

  Kampen om statsministerjobben i Storbritannia er i gang, og med det også krangelen om hvordan kandidatene akter å lykkes…

Mer om

 1. EU
 2. Europa
 3. Brexit
 4. Politikk
 5. Brussel

Flere artikler

 1. Europas høyrepopulister med brakvalg: - Dette er en stor seier

 2. Et valg som gir EU ny troverdighet

 3. Berlusconi til kamp mot EU-populistene

 4. Eksperter om brexit-drama: – Boris går for nyvalg

 5. LOs nye europasjef frykter for demokratiet

Fra andre aviser

 1. Greta-effekt, men ikke i Sverige. Syv ting du bør vite fra EU-valget.

  Aftenposten
 2. EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring

  Bergens Tidende
 3. Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano

  Aftenposten
 4. Den spanske nasjonalismen var ikke død

  Bergens Tidende
 5. Høyrepopulister kan bli nest størst i EU-parlamentet

  Aftenposten
 6. Leder: Godt nytt for Europa

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no