Advarer norske skip i Gulfen etter sabotasjeangrep

Sjøfartsdirektoratet ber norske skip i Omanbukta om å høyne sikkerheten, etter at den norske oljetankeren «Andrea Victory» ble rammet i et sabotasjeangrep, får VG bekreftet.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

VG får opplyst at det norske skipet ikke lekker, og heller ikke har hatt noen skader på mannskapet. Angrepet som skipet ble rammet av traff heldigvis en tom ballasttank.

Det norske fartøyet ble bygget i 2005 og er eid av det norske rederiet Champion Tankers AS i Bergen. Rederiet vil ikke kommentere hendelsen, men viser til Rederiforbundet.

– Dette er det eneste norskregistrert skipet vi er kjent med at var involvert i denne hendelsen, sier kommunikasjonsdirektør Christine Korme i Rederiforbundet til VG.

Skipet ankom havnebyen Fujairah den 11. mai, ifølge nettsiden Vesselfinder. Oljetankeren, som er på drøyt 47.000 dødvekttonn, driftes av selskapet Thome Ship Management.

– Mannskapet er trygge, fartøyet stabilt og utenfor fare for å synke eller lekke, opplyser en talsmann for selskapet til VG.

Hull i skroget

Rederiet opplyser i en kunngjøring at «en ukjent gjenstand» søndag forårsaket et hull i akterenden av skroget. Skipet ligger fortsatt utenfor kysten av havnebyen Fujairah i De forente arabiske emirater, og mannskapet bistår nå ifølge Thome Ship Management lokale myndigheter i granskingen av hva som kan ha skjedd.

Saudi-Arabia meldte mandag at to andre oljetankere var utsatt for «sabotasje» utenfor kysten av Emiratene, men det er uklart hvor store skadene er og hva som har forårsaket dem

SPENT: Et iransk fartøy foran en oljetanker i Hormuzstredet den 30. april. Situasjonen i Gulfen er nå svært anspent. Foto: ATTA KENARE / AFP

Advarer andre skip

Sjøfartsdirektoratet ber nå alle norske skip om å utvise økt aktsomhet i Fujairah-området og ta sine forholdsregler når det kommer til ferdsel utenfor Emiratenes havneby. Sikkerheten høynes, skriver direktoratet på sin hjemmeside.

Advarselen kommer etter hendelser i havnebyen Fujairah ved Omanbukta. Sjøfartsdirektoratet jobber med ulike aktører for å få en fullstendig oversikt over alle norskregistrerte skip som befinner seg i det aktuelle området.

– Vi høyner nå sikkerhetshetsnivået for norsk skip i samme området. Det er begrenset til bukten nær denne havnen, der vi ber skip bedre sin sikkerhet i en midlertidig periode. Vi vet ikke ennå om det er avklart situasjon, eller om det fortsatt er en trussel, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus, til VG.

Flere skip rammet

Skip fra ulike land, blant dem oljetankere, er skadd i sabotasjehandlingene i Omanbukta, ifølge USA-allierte Saudi-Arabia og Emiratene. Iran vil ha gransking, melder NTB.

– Hendelsene i Omanbukta er alarmerende og beklagelig, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Abbas Mousavi.

Iran tar til orde for gransking av angrepene. Iran advarer mot det landet kaller eventyrlystne utenlandske aktører som har til hensikt å forstyrre maritim sikkerhet.

De forente arabiske emirater opplyste søndag at kommersielle fartøy av ulik nasjonalitet var blitt utsatt for sabotasjehandlinger utenfor Emiratenes havneby Fujairah, som ligger ved Omanbukta.

Tidlig mandag morgen uttalte Saudi-Arabia at to av landets oljetankere var blitt sabotert søndag utenfor Fujairah. Oljetankerne er påført «betydelige skader», ifølge Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Den ene tankeren var på vei til Irans erkerival Saudi-Arabia for å lastes opp med råolje som skulle videre til USA.

Advarer om konsekvenser

Ingen har så langt sagt hvem som sto bak sabotasjen. Emiratene anklager ingen spesifikke aktører for å ha stått bak sabotasjen, men i en uttalelse fra Abu Dhabi heter det at verdenssamfunnet må bidra til å sikre skipstrafikken.

– Å utføre sabotasjehandlinger mot kommersielle og sivile fartøy og true mannskapenes sikkerhet og liv er en alvorlig utvikling, heter det i uttalelsen.

De to oljetankerne ble påført «betydelige skade», men det var hverken dødsfall eller oljeutslipp, ifølge Falih.

Falih advarer mot konsekvenser som kan påvirke oljemarkedet og verdensøkonomien og oppfordrer verdenssamfunnet til å beskytte skipstrafikken.

USA trapper opp

Amerikanske sjøfartsmyndigheter utstedte mandag et varsel etter meldingene om sabotasje mot skip. Fredag opplyste Pentagon at USA utstasjonerer et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten som støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige iranske trusler.

Fujairah er Emiratenes eneste havneterminal ved Arabiahavets kyst. Emiratene kan dermed sende og motta forsyninger sjøveien uten å måtte være avhengig av at skip passerer Hormuzstredet for å ta seg videre inn i Golfen. Hormuzstredet er strategisk og kommersielt viktig. Det forbinder Omanbukta med Persiabukta og danner sjøgrense mellom Iran og Emiratene. Iran har flere ganger truet med å stenge stredet i tilfelle landet skulle havne i militær konfrontasjon med USA.

Pompeo avlyser

USAs utenriksminister Mike Pompeo har avlyst et planlagt besøk i Moskva mandag for å delta på et EU-møte i Brussel i stedet, der Iran er blant sakene som skaper bekymring.

Pompeo skal imidlertid til den russiske svartehavsbyen Sotsji tirsdag der han skal møte president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Den økte spenningen mellom Iran og USA tiltok etter at Teheran onsdag i forrige uke uttalte at landet trekker seg fra deler av atomavtalen som ble inngått i 2015. USA har tidligere trukket seg fra den samme avtalen.

Mer om

 1. Iran

Flere artikler

 1. Norsk bistand i gransking av sabotasje mot oljetankere

 2. Dette har skjedd i Omanbukta: Drama i eksplosivt farvann

 3. Angrepet i Omanbukta: – Bærer Irans fingeravtrykk

 4. UD: Norge bistår i gransking av sabotasje mot norskregistrert oljetanker

 5. USA tror Iran var involvert i skipssabotasjer

Fra andre aviser

 1. Norsk oljetankskip fikk hull i skipssiden

  Aftenposten
 2. Norsk oljetanker fikk hull i skroget utenfor Emiratene

  Bergens Tidende
 3. Granskning: Sabotasje mot fire skip utenfor Emiratene trolig utført av statlig aktør

  Aftenposten
 4. Den norske oljetankeren ble angrepet. Konflikten med Iran kommer i søkelyset.

  Aftenposten
 5. Brann i norskeid tankskip

  Aftenposten
 6. Ber norske skip holde seg unna iransk farvann. «Sofistikerte og koordinerte» angrep skaper frykt.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no